Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Majstorovic: "Det är en fantastisk chans"

Foto: Daniel Stiller

Daniel Majstorovic blir ny sportchef i AEK Aten.

För SportExpressen talar nu den förre landslagsmittbacken ut om den nya rollen, toppjobbet i Grekland, förväntningarna från de krävande supportrarna och hur han ska ta AEK till toppen.

- En fantastisk chans. Jag känner en enorm glädje och stolthet, säger han.

FAKTA AEK ATEN

Grundad: 13 april 1924

Arena: Olympiastadion i Aten

Kapacitet: 69618 åskådare

Ägare: Dimitris Melissanidis

President: Evangelos Aslanidis

Tränare: Temuir Ketsbaria

Sportchef: (Teknisk direktör) Daniel Majstorovic

Tabellplacering 2015-2016: Tvåa

Stjärnspelare. Joleon Lescott, Hugo Almeida , Anastasios Bakasetas och Konstantinos Manolas.

Det var under torsdagen som de grekiska sportsidornas förstasidor tapetserades med nyheten om att den förre landslagsförsvararen, MFF- och AIK-spelaren Daniel Majstorovic blir ny sportchef i AEK Aten.

En klubb som mittbacken representerade mellan åren 2008 till 2010.

För SportExpressen berättar nu Majstorovic om hur jobbmöjligheten dök upp.

- Jag fick ett samtal för någon månad sedan där AEK Aten frågade om vi kunde ta ett möte. Jag hade väl mina funderingar om vad mötet kunde komma att handla om men visste inte säkert.

- Därnere hade jag ett möte med människor runtomkring klubben. Jag fick då en fråga om jag ville ta tjänsten som teknisk direktör, säger Majstorovic.

Hur reagerade du då när du fick frågan?

- Klart att det blev en chock och det dök upp från ingenstans. Jag lade av för tre år sedan och har jobbat som agent och har haft fullt fokus på det och jobbat stenhårt med den biten. Ska jag vara ärlig hade jag ingen tanke på att någonting sådant här kunde dyka upp just nu.

- Även om jag har haft det i bakhuvudet att jag skulle vilja jobba som sportchef någon dag.

- Det här är en möjlighet som få svenskar fått. Att få en sådan betydande roll i en toppklubb som AEK Aten är. Som jag dessutom har spelat i och haft framgångar i som spelare.

- Det är en fantastisk chans för mig och jag känner en enorm glädje och stolthet.

Ett svårt beslut att ta jobbet?

- Det har varit mycket tankar. Ska jag hoppa på det ska jag inte hoppa på det? Framför allt med respekt för det jag gör i dag och självklart min familj.

- Jag började som agent ganska direkt när jag slutade som spelare och hade nytta av att ha varit spelare och att jag hade ett stort kontaktnät genom mina år som spelare. Samtidigt är agentbranschen en sjukt tuff bransch. Konkurrensen är enorm där ute nu när licensen har släppts lös så är det rent ut sagt kaos om man säger så.

Titeln är teknisk direktör, men du blir alltså sportchef i AEK Aten?

- Ja. Det är sådan tung position och ett stort ansvar att jag kommer att få börja med att sätta mig in i allt. Lära känna spelarna, människorna runtomkring och alla som jobbar där. Sedan se hur vi ska jobba och vad det finn att jobba med och så vidare.

- Det kommer bli en startsträcka i början där det gäller att bli varm i kläderna för att kliva in i rollen. Det kommer krävas mycket jobb i början och det kommer att krävas mycket tid.

Har du rådfrågat någon av dina tidigare sportchefer eller någon annan person som haft liknande position?

- Jag har en klar bild av vad jobbet kommer att innebära men sedan är det klart att jag rådfrågat människor i min omgivning. Människor som jag litar på och människor som står mig nära.

Beskriv vad är det för klubb du kommer till?

- En anrik förening. En av Greklands största klubbar som har vunnit titlar och som har fantastiska supportrar även om de är väldigt krävande. Fansen är hungriga på att vinna titlar. De kom tvåa som nykomlingar förra året och det finns många bra spelare i klubben.

- Hugo Almeida, Joleon Lescott, grekiska landslagsspelarna Kostas Manolas, Bakasetas och sedan svenske mittfältaren Jakob Johansson bland många andra.

Vad har du för egenskaper som gör att du kommer att lyckas som sportchef?

- Framför allt tror jag det är min mentala styrka och det drivet som jag har. Jag vet vad som krävs och behövs. Jag känner att jag har en bra känsla för lagbygget och för spelarna.

- Jag ser mig själv definitivt i den här rollen som jag tror jag kan fylla upp. Jag har också ett bra kontaktnät med den bakgrunden jag har som spelare. Det är klart att det kontaktnätet hjälpt mig under den här resan.

- Plus det man har skapat sig nu de här tre åren som agent. Man har fått en god grund att stå på. Man vet hur saker och ting fungerar och det kommer definitivt att hjälpa mig i den här rollen.

- Absolut.

Hur ser du på kaoset i grekisk fotboll. Ligan börjar inte förrän nu till helgen och många spelare vittnar om att lönen inte kommer och att tränare sparkas hit och dit?

- Det är klart att det är en faktor man måste ha med i beräkningen. När jag spelade i AEK var ju grekisk fotboll på topp även om det var struligt när jag lämnade klubben.

- Men grekisk fotboll går åt rätt håll. Jag tror alltid att det kommer att vara lite kaos med allt runtomkring det är väl lite av mentaliteten som är där nere. Ser man bara till AEK är det en klubb som är väldigt välmående som har stabil ekonomi just nu och som har förutsättningar att bygga något stort i grekisk fotboll.

- Sedan har vi PAOK, Panathinaikos och Olympiakos som alltid kommer vara rivaler och stora men jag ser att vi går emot något positivt. Jag kan också relatera till när jag själv var där.

- Lönen kom på vi rätt tidpunkt hela tiden. Men sedan i slutet när Grekland gick mot sämre tider var den sen. Men den information jag fått nu är det inga problem med ekonomin eller något annat.

Har du redan nu idéer vad du vill förändra och skruva på i klubben?

- Jag har många idéer om vad jag vill göra och hur jag vill jobba. Jag har en jätteklar bild av hur jag vill strukturerar upp allt och hur det ska se ut. Men det är omöjligt att säga något mer detaljerat om det just nu.

- Jag ska först vara i klubben, träffa spelarna och få titta, känna och se hur de jobbar i dag. Och därifrån sätta min struktur på det hela tillsammans med människorna som jobbar i klubben i dag.

- Så mitt första steg blir att komma in i rollen och efter det kan jag uttala mig om det du frågar.

Du är inte rädd att få sparken efter någon månad. I Grekland är de ju kända för att sparka folk till höger och vänster?

- Skulle jag vara rädd och känna osäkerhet skulle jag inte kliva in i den här rollen. Jag har ju skrivit ett kontrakt på två år som jag kan falla tillbaka på. Men det är klart at det är en utsatt position och en position som är väldigt krävande och som många vill ha.

- Men det positiva är att jag kommer in i klubben när den är väldigt välmående och det finns en bra grund just nu och det finns ett bra lag. Ekonomin är på plats.

- Laget vann cupen förra året och kom tvåa i ligan. De blåser positiva vindar i klubben. Det känns som att jag kommer in i rätt tid.

Alla vet att du, Zlatan och Olof Mellberg är väldigt nära vänner. Zlatan spelar fortfarande men du och Olof har lyckats väldigt bra efter fotbollen, Olof som tränare i BP och du som agent och nu det här jobberbjudandet, hur kommer det sig?

- Svårt att säga. Men framför allt handlar det nog om karaktär, målmedvetenhet och att man har en klar bild av vad man vill. Det tror jag har visat sig också efteråt. Som du själv säger har Olof varit väldigt framgångsrik med Brommapojkarna. .

- Om jag går till mig själv handlar det om att vara beredd att jobba hårt.

- Det är ingen räkmacka att komma in i agentbranschen. Jag jobbade hårt i tre år. Det handlar om att bygga relationer, affärsmässiga relationer och bygga en respekt.

- Det gör du inte över en natt. Det handlar om att bygga ett nätverk genom att resa, träffa människor och vara social. Det är inget som kommer till dig själv.

- Du måste vara mentalt driven av dig själv. Det är en lång väg att vandra även du har haft en karriär som spelare. Men kan du inte leverera raseras det lika snabbt.

Du fick rätt mycket skit under din sista tid i AIK där du och tränaren Andreas Alm inte kom överens och det slutade med att ni kom överens om att bryta kontraktet. Hur ser du på det i dag?

- Det är väl klart att när det väl hände och när det var som hetast var det inte positivt för någon. Det är ju fakta. Samtidigt blev det ju jävligt uppförstorat allting.

- Sedan var det mycket känslor och fram och tillbaka. Men det har inte påverkat det jag gör i dag. Det var ett kapitel som inte var bra för mig och inte för AIK. Men det är historia nu och något som jag lagt bakom mig.

Du fick åka med landslaget till EM-slutspelet i Polen/Ukraina 2012 fast du var skadad. Du har inte fått något erbjudande om en roll i landslaget någon gång?

- Nej, och det är inget som jag har sökt heller. Sedan är det en värld som man levt i väldigt länge. Man har levt väldigt tajt med alla och alla är som en stor familj.

Vad tyckte du om EM-slutspelet i Frankrike?

- Okej. Man förväntar sig alltid mer och förväntar att man ska ta sig vidare. Men jag vill inte säga så mycket mer om det.

Vad säger du om det nya landslaget och matchen mot Holland?

- Nytt blod, nya tankar och ny strategi. Klart att jag känner igen den här energin och vinden som blåser just nu. Det var exakt samma sak när Erik Hamrén kom in som ny.

- Men man behöver ge det tid. Men det som är positivt är att det kommit nya människor och nytt blod. Den nya generationen får ta över nu. Utan att behöva gå in djupare på det.

- Hollandsmatchen var förhoppningsvis början på något bra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!