Maja Nilssons ilska: "Vill skrika av äckel"

Maja Nilsson.
Foto: / INSTAGRAM
Maja med pojkvännen, landslagsspelaren och Portugalproffset Victor Nilsson Lindelöf.
Foto: / INSTAGRAM

Maja Nilsson har fått nog.

I ett indignerat blogginlägg ryter hon ifrån mot objektifieringen i samhället.

"Jag är trött på att män tror sig ha rätten att klä av mig naken med blicken", skriver Nilsson på sin blogg. 

Maja Nilsson har för vana att ta ställning i feministiska frågor. Hon har tidigare bland annat bloggat om den vikthets som många unga tjejer upplever som en konsekvens av samhällets skönhetsnormer.

Och på den internationella kvinnodagen skrev Nilsson, som är tillsammans med landslagsspelaren Victor Nilsson Lindelöf, ett nytt brandtal i jämställdhetens namn. Den här gången protesterar Nilsson, som pluggar marknadsföring på distans, mot den systematiska objektifiering som hon upplever att många kvinnor faller offer för.

"Vill skrika ut av obehag"

"Jag är trött på att män tror sig ha rätten att klä av mig naken med blicken. På gymmet eller i mataffären. Jag pratar inte om den blicken vi alla kan ge någon vi är intresserade av. Jag menar den blicken som undervärderar oss tjejer. Den blicken som säger mer än tusen ord. Den blicken som ibland får mig att vilja skrika rakt ut av obehag och äckel. Men jag gör inte det. För jag vågar inte", skriver Nilsson på sin blogg. 

I ett stycke av bloggen redogör Nilsson för en gång då hon blev trakasserad av ett gäng män.

"En gång på en nattklubb gick jag förbi ett killgäng på dansgolvet, då tog en kille tag i min rumpa med ett rejält grepp framför hela killgänget. Full och arg som satan gav jag honom en bitchslap. Till svar fick jag en rak höger så jag flög ner på golvet. Och alla killar skrattade medan jag ensam fick ta mig upp från golvet, yr och kladdig av spillda drinkar och fimpar", skriver Nilsson.

"Less på män som tror det"

Nilsson skriver också att hon inte tänker nöja sig med att bli reducerad till "en accessoar", ett bihang till sin pojkvän.

"Jag är trött på att man tror sig ha rätten att behandla oss på ett visst sätt. Att det fortfarande är okej att kalla oss det ena eller andra. Less på att vi tjejer blir kallade horor när vi ligger med killar, medan dem får mer status. Less på män som tror sig ha rätt till så mycket mer än vi kvinnor. Sen blir jag less på oss tjejer som har en tendens att trycka ner varandra. Vi måste börja hålla ihop. Stötta varandra och hjälpa varandra. Vi måste sätta ner foten och stå på oss mer. För vi är bäst. Vi är vackra. Vi är kvinnor, och utan oss hade ingenting fungerat", skriver Nilsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.