Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magnus Hedman: ”Jag blev sexuellt utnyttjad”

Hedman: ”Det är viktigt för mig att kunna prata om det”
För första gången berättar Magnus Hedman om ett trauma under uppväxten: ”Jag blev sexuellt utnyttjad som barn”, säger den forne landslagsmålvakten.
Foto: SVEN LINDWALL
SportExpressens Anna Friberg har träffat Magnus Hedman för en intervju där han berättar om sin beroendesjukdom.
Foto: SVEN LINDWALL
Magnus Hedman gjorde 58 A-landskamper mellan åren 1997–2004.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Magnus Hedman i Coventry-målet, klubben han spelade för 1997–2002.
Foto: BJÖRN LINDGREN / BILDBYRÅN HB

Magnus Hedman, 46, har tigit hela livet.

Om en mörk historia som den forne landslagsmålvakten nu har bestämt sig för att dela med sig av. 

– Jag blev sexuellt utnyttjad som barn. Det började när jag var sju år, säger Hedman som också berättar om drogmissbruket och självmordstankarna. 

– Jag tog amfetamin varje morgon.

I dag släpps dokumentären ”Magnus Hedman: Andra halvlek” på Dplay, och det var när Hedman fick frågan om att medverka i dokumentären som han bestämde sig. 

– Jag hoppas kunna hjälpa andra genom att berätta min historia. 

Redan när vi sågs för en intervju inför fotbolls-VM i Ryssland förra sommaren berättade Hedman att han genomgick en behandling och ett program för sin beroendesjukdom. Men då var han för tidigt i fasen för att kunna berätta offentligt. 

Nu är Hedman redo.

Den här gången ses vi på ett hotell i Stockholm, det är lördag eftermiddag och julshoppande människor har stannat till i hotellbaren för att ta en kaffe eller ett glas vin.

Magnus Hedman visar upp ett runt litet svart märke i nyckelknippan, det står en tvåa i guld på den. 

– Jag fick märket den 20:e november, då hade jag varit ren i två år. 

Det lyser av stolthet i ögonen. 

Den 20:e november i år hade Magnus Hedman varit ren i två år. Då belönas man med ett märke från gruppen han går i för sin beroendesjukdom.
Foto: SVEN LINDWALL
Jag kapitulerade. Jag kände mig maktlös, jag kunde inte hantera mitt liv.

•••

Det har gått tolv år sedan Magnus Hedman avslutade sin fotbollskarriär. Sista klubbadress blev Chelsea men det var i Coventry runt millennieskiftet som Hedman nådde toppen av sin karriär. 

År 2000 tilldelades han Guldbollen. 

Men det finns också en annan sida, den efter fotbollskarriären när drogmissbruket eskalerade.

– När man tar amfetamin varje morgon går det snabbt utför. Det enda jag kunde tänka på var nästa rus, det var det enda viktiga. Jag kunde strunta i att hämta mina barn på dagis i jakten på nästa rus. Jag ville bara ha mer och mer. 

2012 släppte Magnus Hedman boken ”När ljuset släcks” där han bland annat berättade om sitt drogmissbruk. Hedman hade bestämt sig för att lägga av med knarket men mådde allt sämre, och tog ett återfall. 

– Jag mådde inte bra även om jag hade fått livet att funka, skrivit den där boken och föreläste. I stället mådde jag bara sämre och sämre. Jag blev diagnostiserad med ADHD och började med medicin mot det, men då gick det snett. Jag överdoserade ADHD-medicinen, fick ångest och hamnade tillbaka till kokainet, tillsammans med massa alkohol och tabletter. 

– Ett klassiskt återfall, det blev fler och fler lögner och ett allt sämre mående. 

Till slut gav Magnus Hedman upp. 

– Jag kapitulerade. Jag kände mig maktlös, jag kunde inte hantera mitt liv. 

Hedman berättar om ett tillfälle då han var nära att ta livet sig, en incident han också nämner i dokumentären ”Magnus Hedman: Andra halvlek” på Dplay.

– Jag satt på balkongräcket i min lägenhet på åttonde våningen. Jag var livrädd och ville egentligen inte sitta där men jag hade ingen makt över mig själv längre. Jag vet inte hur många timmar jag satt där och svajade fram och tillbaka, tittade ner och var nära att hoppa. 

Klipp från dokumentären ”Magnus Hedman: Andra halvlek” på Dplay

Hedman hoppade aldrig, men det var någonstans där han insåg att han var tvungen att ta hjälp. 

– Jag var inte påverkad då. Jag var bara så uppgiven och såg inte att det fanns något att leva för längre. Dagen efter när jag vaknade på morgonen gjorde jag något som jag aldrig tidigare hade gjort, jag bad om hjälp. Jag fick det och för första gången förstod jag att jag hade en beroendesjukdom, något jag aldrig tidigare insett. 

Nästa dag kom Magnus Hedman till ett behandlingshem där han stannade i 30 dagar. 

– Tidigare hade jag trott att man kan reda ut sådant här själv, men det går inte. Man måste ta hjälp. Den här sjukdomen är väl den enda i världen som säger till dig att du är frisk. Den är lömsk, falsk, listig och stark. Att ta droger, alkohol, spel, att ha sex, jobb, mat, det är egentligen symptom på sjukdomen. Men den grundar sig i att man har otroligt dålig självkänsla och att man har en mental besatthet. 

– När jag fick en tanke på nästa rus gick jag igenom vad som helst, den kraften är enorm. 

Jag satt där och grät och så kom det bara.

•••

När man på behandlingshemmet skulle berätta om sin uppväxt och livshistoria var Magnus Hedman lugn. Han, den tidigare fotbollsstjärnan, hade ju föreläst så många gånger. 

– Jag minns att de andra i gruppen var nervösa inför uppgiften, men för mig kändes det inte som en stor sak. Sedan satt jag där helt plötsligt och pratade om något som jag aldrig tidigare berättat. Jag satt där och grät och så kom det bara. 

Hedman tystnar en stund innan han fortsätter. 

– Jag blev sexuellt utnyttjad som barn, av en familjemedlem, en person i min närhet. Det började när jag var sju år och pågick fram till att jag var tolv. Jag berättade det aldrig för någon annan. Jag förstod inte då hur fel det var. Jag visste inte vad jag skulle göra. 

– Det där har funnits hos mig hela tiden, men jag har skjutit bort det. Annars hade jag inte kunnat leva. Men där på behandlingshemmet kom det bara. Det är en sak som visar på hur dysfunktionell min uppväxt har varit. Tidigare hade jag alltid pratat om min barndom som väldigt lycklig. Och jag har tänkt och känt så. Men sedan fanns det andra sidor. Det var mycket alkoholproblem i min släkt när jag växte upp, och så det här sexuella utnyttjandet. Men jag har inte vågat titta tillbaka på det. 

– Jag lärde mig att fly från känslor med hjälp av olika saker, först fotbollen, sedan drogerna. Ända fram tills för två år sedan då jag satt där på behandlingshemmet och berättade. 

– Det var en pusselbit som föll på plats för mig då. Jag hade aldrig sett det som en orsak till varför jag hamnat där jag hamnade. Jag hade sett på min barndom som positiv men nu har jag insett att det har varit mycket trauma också. Saker som jag har förträngt. 

Familjemedlemmen som enligt Magnus Hedman utnyttjade honom sexuellt som barn finns inte längre i livet, och att han nu väljer att berätta är för att han vill hjälpa andra. 

– Den skammen man känner över att ha blivit sexuellt utnyttjad, jag vill att andra som har blivit utsatta för samma sak inte ska behöva känna den. För det är inte vårt fel. Och jag känner att det är rätt läge i livet att berätta nu. 

SportExpressens Anna Friberg har träffat den förre landslagsmålvakten Magnus Hedman som berättar om sin beroendesjukdom.
Foto: SVEN LINDWALL

På förmiddagen innan vi ses har Magnus Hedman varit på ett 12-stegsmöte. Ända sen tiden på behandlingshemmet har han gått på möten där han har fått lära sig att gå igenom de tolv olika stegen för att tillfriskna. För frisk kommer han aldrig att bli. 

– Nej, det blir man inte. Jag går på möten fyra–fem gånger i veckan. Och det måste jag göra, det är väldigt viktigt för mig. Nu leder jag också möten och hjälper andra. Det finaste vi som har tillfrisknat kan göra är att dela med oss av budskapet till de som fortfarande är där ute och lider. Det är det som är det tolfte steget i tillfrisknandet, att hjälpa andra. 

Hedman säger att det också är därför han nu öppet går ut och berättar vad han har gått igenom. 

– Jag vill hjälpa den person som sitter där hemma och hatar sig själv och har gett upp, att det faktiskt finns en utväg. Och att det går snabbt att bli ren. Det går snabbt att få ett bättre liv om man tar hjälp. 

Är du rädd för återfall?

– Nej, jag går inte runt och oroar mig för det. Jag ser fram emot varje dag som kommer. Jag tar en dag i taget. Men jag kan bli rädd för mina tankar och känslor när jag inte följer programmet och lever som jag ska. Jag har inte varit nära ett återfall men jag vet att det kan gå snett väldigt snabbt. 

Hur mår du i dag?

– Jag mår fantastiskt bra. Men det är inget halleluja. Livet utanför min lilla sfär är utmanande. Det går upp och ned, skillnaden i dag är att jag inte behöver agera på känslorna. Och med att agera menar jag att jag inte behöver ta alkohol eller droger. Jag klarar av att ta emot känslorna ändå. Jag klarar av att inte hålla dem för mig själv utan bollar med folk, och jag har inga ovänner längre. Det är väldigt viktigt. 

– Jag drog på mig en jäkla massa betalningsanmärkningar under åren med droger. Men den 2 april i år var alla anmärkningar borta. Vilket känns otroligt skönt. Bara en sådan sak att kunna betala räkningar i tid nu känns fantastiskt. Jag mår bra fysiskt och mina barn mår bra. Jag är otroligt tacksam. Och det finns många människor som har hjälpt mig i det här. 

Jag skulle ha lyxyacht och allt sådant där.

•••

Magnus Hedman pratar varmt om sina söner Lance och Tristan, ex-frun Magdalena Graaf och nuvarande flickvännen Karin Ahl. 

– Jag har mina verktyg att kunna leva ett schyst liv, där jag är schyst mot andra. Största skillnaden är nog att jag inte tänker så långt framåt, förut handlade det om att jag skulle ha miljarder, jag skulle ha lyxyacht och allt sådant där. 

– I dag är det en dag i taget, och hela tillfrisknandet går ut på det. I morgon ska jag på ett 12-stegsmöte på morgonen, det inleder jag alltid söndagarna med. Sedan ska jag äta lunch med min pappa. Dagarna är fyllda med så mycket bättre saker nu. 

Dplay Original-dokumentären Magnus Hedman: Andra halvlek släpps på Dplay 17 december.

Magnus Hedman hoppas kunna hjälpa andra genom att gå ut och berätta om sin beroendesjukdom.
Foto: SVEN LINDWALL

Hit kan du vända dig om ett barn blivit utsatt för övergrepp

Om du vet att ett barn blivit utsatt för sexuella övergrepp ska du vända dig till polisen eller socialtjänsten. Här finns också stöd och hjälp:

Rise 

Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen. Vänder sig till vuxna som blev utsatta som barn. Har en stödlinje som man kan ringa måndagar och torsdagar.

BRIS 

Tar emot samtal och har en chatt för barn och unga, men även för vuxna som har frågor eller är oroliga för ett barns säkerhet.

Rädda Barnen 

Har en föräldratelefon, ger rådgivning och behandling för barn och ungdomar.

UMO 

Ungdomsmottagning på nätet där man kan hitta svar på frågor om sex, men också om övergrepp och våldtäkt.

Dags att prata om 

Stiftelsen Allmänna Barnhusets sida med råd och tips till både barn och vuxna.

BUP 

Två stycken mottagningar i Sverige har specialiserat sig på att hjälpa barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp. En i Stockholm och en i Linköping.

Visselblåsaren  

Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst där man kan anmäla sexuella övergrepp inom idrotten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.