Olof Lundh Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅNOlof Lundh Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Olof Lundh Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Här under EM i Frankriek 2016 Foto: Erik Simander / BILDBYRÅNHär under EM i Frankriek 2016 Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN
Här under EM i Frankriek 2016 Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

Lundh lurad på 26 000 – efter nätbedrägeri

Publicerad

Nätbedragare är uppe på agendan igen, sedan Skatteverket varnat för en falsk Facebook-sida i myndighetens namn.

En som gått på en liknande bluff på nätet är fotbollsexperten Olof Lundh – som för en tid sedan blev av med 26 000 kronor.

– Jag fick ett mail och svarade, var lite stressad. Det gick väldigt snabbt, berättar tv-profilen i Anders Timells och Gry Forssells morgonprogram i Mix Megapol.

Skatteverket gick under onsdagen ut och varnade för en falsk Facebook-sida som försökte lura folk på pengar i myndighetens namn. Bedragarna vill ha ut personnummer, och ber dig logga in med Bank-ID.

Detta tas upp i Gry Forsells och Anders Timells program i Mix Megapol – där fotbollsexperten Olof Lundh berättar en anekdot gällande att han en gång blivit lurad på 26 000 kronor.

 

LÄS ÄVEN: Jonas Olsson är helt klar för Djurgården

Olof Lundh: "Hård kamp mot banken"

Fotbollsprofilen säger att han gått på en liknande bluff, men att bedragarna då använde sig av mejl, i stället för Facebook-meddelanden som är fallet gällande Skatteverket-nyheten.

– Jag fick ett mail och svarade, var lite stressad. De ville ha några kontokortsuppgifter, sen plötsligt hade någon handlat i London för 26 000 kronor. Det gick väldigt snabbt, berättar Lundh i programmet.

Därefter följde en kamp för att återfå pengarna, och trots sin ovarsamhet fick han tillbaka delar av de ekonomiska skadorna

– Jag hade en väldigt hård kamp med banken, och man kan väl säga att det slutade remi.

 

LÄS ÄVEN: Therese Johaugs förändring i träningen

Tipset: Tryck på adressen

I programmet pratar man vidare om vikten att kontrollera avsändaradressen på mailen. Om man trycker på adressen kommer i de flesta fall ett namn upp, och förhoppningsvis kan man då undvika att gå i fällan.

– Exakt, det är regel 01. Det har jag lärt mig nu den hårda vägen, säger Olof Lundh.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag