Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konflikten: ”Sprids osämja i bygden”

Zlatan Ibrahimovic...
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
...äger bland annat det här huset i Åre
Foto: ERIK WESTBERG
Henrik Ling står bakom Projekt Kaxås
Foto: LISA MATTISSON
Vindkraftsetableringen i Kaxås
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Zlatan Ibrahimovic tar inför sju miljoner följare på Twitter ställning mot planerna på etablering av vindkraft i Offerdal.

Fotbollsstjärnan ger sig därmed in i en debatt som engagerat – och delat – en hel bygd. 

En konflikt där en miljardärs bostadssatsning ställs mot markägarnas vilja.

– Det kan Zlatans utsikt vara värd, säger markägaren Pelle Sallin.

– Folk tänker helt enkelt inte flytta hit om det blir en vindkraftsetablering, säger Henrik Ling, ordförande i föreningen ”Livskraft i Offerdal”.

2011 rapporterade Expressen om vindkraftsetableringarna som delade Kaxås, en ort med under 200 invånare i Offerdal.

Tio år senare har konflikten blossat upp på nytt. Den här gången med en miljardär och ett bostadsprojekt på ena sidan och ett 90-tal markägare på den andra. I mitten står en kommun som gått åt ett håll – men nu ändrat sig.

När fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic sen tar ställning i frågan har den lilla bygdens debatt plötsligt fått världens ögon på sig.

– Det sprids osämja i bygden, säger Pelle Sallin.

Han är en av markägarna som som gett grönt ljus åt vindkraft i Offerdal. Till en början var han inte övertygad, men när kommunen själva skrivit avtal bestämde sig hans familj för att också skriva på.

Planerna om att bygga 70 vindkraftverk, ungefär 240 meter höga, blev offentliga under hösten. Reaktionerna är kraftiga och det lokala motståndet växer snabbt fram.

Några månader senare, i december, meddelar samhällsbyggnadsnämnden i Krokom kommun att de inte längre arrenderar ut mark till Affloardal Energi. Det innebär att planerna på en vindkraftspark måste omvärderas.

– Vi blir lurade av Krokoms kommun, om de lyckas backa ur det här åtagande som de har gjort. Det skulle vara jätteolyckligt.

– Om vi inte ska kunna ha vindkraft inom en halv mil från där folk bor då får vi snart ingen möjlighet att göra någonting här, säger Pelle Sallin.

Miljardären satsar i området

För att stoppa etableringen har Henrik Ling, också ordförande i föreningen ”Livskraft i Offerdal” som jobbar mot vindkraftsplanerna, startat en namninsamling.

– Det ena är den här inflyttningen och den utvecklingen vi ser där. Det projekt Kaxås möter i de som är intresserade att flytta hit är en skeptisk mot en vindkraftsetablering i den här miljön som de vill till. De vill till den här orörda och fjällnära miljön. Och de tänker helt enkelt inte flytta hit om det blir en vindkraftsetablering i den miljön, säger han.

Projekt Kaxås är ett försök att försöka stoppa avfolkningen i bygden. När den lokala skolan hotades av nedläggning ringde Henrik Ling miljardären Dan Olofsson. Entreprenören som är aktiv i byggbranschen och med rötter i Kaxås blev finansiär.

Zlatan tog ställning på Twitter

Men de här planerna rör inte bara Kaxås utan hela Offerdal, menar Ling.

– Vi bor ju här av olika orsaker, men det är någon slags kärlek till naturen. Det är den här orörda naturen, och den vill vi ha kvar.

En av som inte vill se naturen påverkad är Zlatan Ibrahimovic. På tisdagen twittrade stjärnan ut en vädjan till sina sju miljoner följare.

Det som fått mig att investera och vara i Offerdal är en storslagen fjällnära natur. Jag ifrågasätter klokskapen i att förstöra denna fina natur med en storskalig vindkraftsindustri”, skrev Zlatan efter han blivit uppmärksammad på planerna.

– Vi har fört fram situationen. För Zlatan har ju en del fastigheter och mark i området, ganska nära det tänkta vindskraftsområdet. Det är klart han skulle bli påverkad och få faktiska vindsnurror nära där han vill vistas, säger Henrik Ling om Zlatans ställningstagande.

Under flera år har Ibrahimovic investerat i fastigheter i Offerdalstrakten och han äger både mark och hus i området.

”Utmärkas genom att med bli osams med dem”

Tweeten fick snabbt stor spridning.

– Det var precis det vi hoppades på med hans engagemang.

Att en av världens största fotbollsspelare helt plötsligt står på motståndarsidan är inget markägaren Pelle Sallin önskat. Han tycker hela situationen som delar upp bygden är olustig.

– Både när det gäller Dan Olofsson och Zlatan, det är inte roligt att utmärkas genom att med bli osams med dem, säger han och pekar på de ekonomiska fördelarna vindkraften har.

– De där lokala bygdepengarna man pratar om är också ganska mycket pengar, jag tror det ungefär över tid blir en bygdepeng på runt 40-50 miljoner här. Det kan Zlatans utsikt vara värd tycker jag, att man får kompromissa lite.

Kommunen: ”Påverkar inte oss”

Kommun­fullmäktiges ordförande Gunnar Hellström (C) berättar att översiktsplanen, där området är en godkänd plats att bygga vindkraft på, ska revideras.

– Vi är ålagda att revidera med jämna mellanrum. Det råkade sammanfalla med det här.

Varför sa ni upp det tidigare avtalet för vindkraft på er egen mark?

– Det är med anledningen av det här, man måste nog tänka efter och inte bara köra på. Det var kanske ett annat läge för tio år sedan.

Förstår du de markägare som känner sig svikna?

– Det kan man förstå. Men grejen är att oberoende om vi hade haft kvar det avtalet så skulle översiktsplanen ändå revideras. Och då är det inte säkert att det skulle tillåtas att bygga eller så blir det bestämt att man får bygga.

Vad säger ni om att Zlatan Ibrahimovic har gett sig in i debatten?

– Det påverkar inte oss. Sen blir det så klart rubriker när det är han.

Nu väntar alla parter på kommunens beslut om revidering.

– Det är en ganska lång process. Jag törs inte säga om det blir klart innan sommaren eller fram i höst.

https://twitter.com/Ibra_official/status/1379362880861126657

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.