Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Löjligt – varför ska damerna tjäna lika?”

Frank De Boer.Foto: MICHEL EULER / AP
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Frank De Boer var en av Nederländernas största spelare runt millennieskiftet.Foto: DUSAN VRANIC / PRESSENS BILD , AP

Damspelare över hela världen slåss för jämställda löner inom landslagsfotbollen.

Men ikonen Frank De Boer ger inte mycket för argumenten.

– Jag tycker att det är löjligt, säger De Boer till The Guardian.  

I Sverige har frågan debatterats ett antal vändor. Fotbollförbundet har blivit anmälda till DO för att man misstänks betala ut ojämställda ersättningar till dam- respektive herrlandslaget. I USA har damlandslaget stämt sitt eget förbund för att få till en rättvis pengadistribution till herr- och damspelare. 

Men Frank De Boer ger inte mycket för kraven. Den före detta storspelaren, som numera tränar MLS-laget Atlanta United, tycker att hela debatten är skev.

”Det är löjligt”

– Jag tycker att det är löjligt. Det är samma sak som med tennisen. Om 500 miljoner tittar på herrarnas VM-final och 100 miljoner på damernas, då är det skillnad. Då är det inte samma sak. Och de ska så klart få så mycket betalt som de förtjänar och inte mindre, men det de verkligen förtjänar. Om fotbollen är lika populär som herrarnas, då får de det, för intäkterna och reklamen kommer att finnas där. Men så ser det inte ut, så varför ska de tjäna lika mycket? Jag tycker att det är löjligt. Jag fattar det inte, säger De Boer till The Guardian.  

De Boer betonar dock att han tror på jämställda löner i andra delar av samhället. 

– Där ska de tjäna lika mycket som männen. Om du är bankdirektör eller nåt, så ska du tjäna lika mycket som män, för det är inte fysiskt, det har med hjärnan att göra, så varför ska du tjäna mindre, när du gör samma jobb som en man? Jag tror att den här utvecklingen har sipprat ner i sportsvärlden, till tennisen och fotbollen. Men jag tycker att det är en annan sak, säger han.