Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lisa Dahlkvist gifte sig i hemlighet före OS

Lisa Dahlkvist håller dottern Penny i famnen. Hon flankeras av hustrun Jessica Danielsson och mamma Kerstin. Till höger syns pappa Sven Dahlkvist, före detta storspelare.
Foto: Linnea Rheborg / BILDBYRÅN
Foto: Nils Petter Nilsson / EXPRESEN EXPRESSEN
Foto: Eraldo Peres / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Silvia Izquierdo / AP TT NYHETSBYRÅN

ÖREBRO. Kolugn och med ett psyke som imponerade på en hel nation blev hon straffhjälte under OS.

Annat var det i början av sommaren, då svämmade känslorna över för Lisa Dahlkvist, 29.

Under största hemlighet gifte sig landslagsstjärnan med sin älskade Jessica och under talet till frun brast det.

– Jag grät, hon grät, men det var en fantastisk stund fylld av kärlek, säger Lisa Dahlkvist.

Hon är tillbaka i vardagen. Örebro, damallsvenskan och en dotter som lärt sig krypa.

– Jag verkligen försökte och försökte lära Penny krypa innan jag åkte till Rio. Men det gick inte. Sedan började hon så klart direkt när jag hade satt mig på planet till Brasilien, säger Lisa Dahlkvist och konstaterar att det händer mycket med en tio månader gammal bebis under ett OS.

- Det var jobbigt att vara ifrån henne så länge, men samtidigt är man inne i en bubbla under ett mästerskap och hinner inte tänka på så mycket annat...

– Men det var full fart när jag kom hem, haha. Då var det min tur att hänga med i det snabba tempot på golvet.

Det var i november förra året som Lisa Dahlkvist och Jessica Danielsson fick dottern Penny.

Och när det var dags för dop i mitten av juni överraskade paret alla gäster med att samtidigt gifta sig.

– Det blev en fantastisk dag, vi hade pratat länge om att gifta oss och kände att det här var ett bra tillfälle, när familj och vänner ändå var samlade, säger Lisa Dahlkvist och berättar att hon höll ett tal till sin fru - med fotbollsanknytning.

– Jag brukar säga att vi är som ett lag, vår lilla familj, och att det är Jessica som är den som har spelförståelse. Hon är den som ser till att allt fungerar...

– Det blev mycket tårar. Jessica grät, jag grät. Det var en fantastisk stund med mycket kärlek.

"Jag blev petad"

Lisa Dahlkvist har ett händelserikt år bakom sig. Hon lämnade Örebro för proffslivet i Frankrike och PSG. Blev mamma och började samtidigt hitta en väg tillbaka i den svenska startelvan.

För om Lisa Dahlkvist var given på mittfältet under OS var det helt annorlunda bara ett år tidigare.

Lisa Dahlkvist var en startspelare i det svenska landslaget ända fram till den där dagen 2012 då Pia Sundhage tog över som svensk förbundskapten.

– Jag fick spela en del till början. Men sedan blev jag petad av Pia, utan att riktigt förstå varför säger Lisa Dahlkvist och berättar att Sundhages nobb tog henne hårt.

– Det var tufft, jag ville ju spela. Jag tror att det handlade om att Pia inte tyckte om min spelstil just då. Jag försökte ta reda på vad jag gjorde för fel och fick en del direktiv av henne, men det var svårt.

– Jag spelade inte som mig själv längre utan som jag trodde att Pia ville att jag skulle spela, men det hämmade mig. Där och då borde jag nog inte ha lyssnat så mycket på Pia som jag gjorde. Jag blev alldeles för fokuserad på vad hon ville ha.

Funderade du någon gång på att lägga av i landslaget under den här tiden?

– Kanske inte på riktigt men jag vet att jag tänkte förra året att får jag inte spela mer efter VM så kommer jag inte att orka fortsätta. Jag kommer inte att orka mentalt.

Orkade inte få frågan

Men i samband med flytten till PSG började Lisa Dahlkvist få tillbaka förtroendet hos Sundhage.

– Helt plötsligt verkade Pia tycka att jag var jättebra och jag vet helt ärligt inte vad som hände varför hon ändrade sig. Men för mig var det ju bara att hänga på och ta chansen.

Efter ett lyckat OS-kval var Dahlkvist tillbaka i startelvan när OS började.

Kändes det som revansch när du väl fick förtroendet av Sundhage igen?

– Nja, mer att jag kände för mig själv att jag faktiskt klarade av det. Det var så många runtomkring mig som hade undrat så länge varför jag inte fick spela. Och det var oerhört jobbigt, jag visste inte vad jag skulle svara. Till slut bad jag min familj att sluta fråga, jag orkade inte få frågan.

Fanns det någon schism mellan dig och Pia Sundhage?

– Nej, jag tror bara att det handlar om att man som tränare inte gillar en spelare just då. Pia gillade inte mig.

"Älskade den stunden"

Under OS blev Lisa Dahlkvist stor hjälte när hon inte bara satte en utan två matchavgörande straffar. Den första mot USA i kvartsfinalen, den andra mot värdnationen Brasilien i semifinal.

– Jag älskade den där stunden och jag skrek ut min glädje när jag hörde mitt namn och att jag skulle få lägga en straff. Jag var aldrig nervös, säger Lisa Dahlkvist som inte lät sig rubbas av den amerikanska målvakten Hope Solos agerande att plötsligt byta handskar precis innan Dahlkvist skulle lägga sin straff.

– Det var bara positiv energi mitt huvud just då och när Hope börjar krångla med handskarna tar jag bara upp bollen och backar tillbaka igen och skrattar åt situationen.

– Någonstans bestämmer jag mig när jag står där att jag tycker det här är kul. Jag känner att jag har självförtroende och jag vet var jag ska sätta bollen, säger Dahlkvist som iskallt satte straffen och sköt USA ur turneringen.

Efterspelet blev syrligt från amerikanskt håll och framför allt Hope Solo som bland annat sa att de svenska spelarna spelade fegt och att utgången av matchen var orättvis.

Hope Solo straffades senare med att stängas av i sex månader från det amerikanska landslaget.

Ett straff Lisa Dahlkvist tycker är helt orimligt.

– Jag tycker att det känns alldeles för hårt för bara den kommentaren. Det känns som om det har sagts betydligt värre saker direkt efter en match än det Hope sa då.

– Jag tycker att det hade räckt att förbundet pratat med henne, att hon hade fått en tillsägelse hade varit gott nog.

– En kommentar om att vi i Sverige är fega känns som skit samma och jag kan förstå att hon säger det, i ren ilska. Hon var sur och USA hade aldrig åkt ur så tidigt. Det klart att det var tufft för dem och att hon var superbesviken, säger Dahlkvist som reagerar starkt när hon tittar på videon där Hope Solo bryter ihop när hon får beskedet om den sex månader långa avstängningen.

– Jag tycker att det är hemskt när man ser hur ledsen hon är. Det är en människa som har offrat hela sitt liv åt fotbollen och sedan får det här straffet. – Jag tycker att det är supertråkigt. Jag lider verkligen med Hope.

Flera kontraktserbjudanden

Två matcher och lika många förluster har det blivit för Kif Örebro i damallsvenskan sedan Lisa Dahlkvist återvände efter OS-äventyret. I höst går hennes kontrakt med klubben ut.

Vad som händer då vet Lisa Dahlkvist inte men efter OS-succén står landslagsstjärnan knappast utan kontraktserbjudande.

– Det har kommit en hel del förfrågningar både från utländska och svenska klubbar, en del mer seriösa än andra. Mer än så kan jag inte säga just nu. Sedan måste jag se var Örebro vill ta vägen också, det känns som om Kif har stått och trampat lite ett tag nu och jag vill gärna spela i ett lag som vill framåt och har höga mål.

Ska det bli en utlandsflytt igen krävs det dock att det blir ett längre kontrakt.

– Det är mycket mer att ta hänsyn till nu, vi har barn och jag kan inte bara ta hela familjen och dra hursomhelst. De ställer upp massor på mig redan nu, säger Lisa Dahlkvist och berättar också att det var en förutsättning att Jessica var den som var gravid med dottern. För att Dahlkvist skulle kunna fortsätta satsa på fotbollen utan avbrott.

– Jag har aldrig velat bära barn, åtminstone känner jag så just nu. Jessica är tvärtom däremot så jag är väldigt lyckligt lottad.

– Jag har det bra på så många sätt just nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.