Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lina, 29: "Varför säljer ingen fotbollsskor för damer?"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lina Holmlund, 29, uppmanades att köpa junior- eller barnskor när det inte fanns några dammodeller eller skor i storlekar under 39. Hon och många andra har tröttnat på det magra utbudet hos landets sportbutiker. "Vad ska tjejer köpa för fotbollsskor?" frågar hon sig.
Linas inlägg på Twitter efter besöket hos fyra sportbutiker i Norrköping. Men som du ser i följande bilder i bildspelet så ser du att Lina är långtifrån ensam.
"Tjejer spelar också fotboll".
Foto: Skärmdump, Twitter
När det inte finns rätt storlek tvingas många köpa skor som kanske är avsedda för barn eller yngre personer.
Foto: Skärmdump, Twitter
"Det finns inga fotbollsskor som passar mig..."
Foto: Skärmdump, Twitter
"Köpt fula fotbollsskor..." Eftersom att det inte fanns några andra passande.
Foto: Skärmdump, Twitter
Snygga och bra fotbollsskor och passande storlek verkar inte vara en lätt kombination för damspelare. Utan man får nöja sig med juniorskor. Ofta i sämre kvalitet, enligt butikerna själva.
Foto: Skärmdump, Twitter
"Omöjligt att hitta skor".
Foto: Skärmdump, Twitter
Lina Holmlund spelar till vardags i Eneby BK i Norrköping.
1 / 10

Var fjärde registrerad svensk fotbollspelare är kvinna.

Men intresset avspeglar sig inte i landets sportbutiker.

I vissa butiker uppmanas damfotbollsspelare att köpa junior- eller barnskor, vilket innebär sämre kvalitet och komfort.

Och problemet är utbrett.

– Sveriges största sportbutiker talar ett tydligt språk; kvinnor får gärna löpträna och gå på yoga, men fotboll, det är till för män, säger Lina Holmlund, som besökte fyra butikskedjor utan att hitta en passande fotbollssko.

I tisdags ville personliga tränaren Lina Holmlund, 29, köpa nya fotbollsskor inför den stundande säsongen med Eneby BK.

Hon åkte runt bland de olika butikskedjor som finns hemma i Norrköping i jakt på den perfekta skon.

Resultatet?

Det blev inga skor.

Av de fyra kedjor och butiker som Lina besökte var det inte en enda som hade damfotbollsskor, eller seniorfotbollsskor med storlek 39 eller mindre, till försäljning.

På Stadium uppmanades Lina att köpa barnskor.

– Stadium hade inget under 39. Men de tar heller aldrig in mindre storlekar. "Vad köper en tjej då?", frågade jag. "Barnskor och juniorskor". Vi sa då att det är sämre kvalitet och att man får köpa tre par om det ska hålla en hel säsong.

Även hos konkurrenten Intersport blev det kalla handen.

– Han sa att de har inga specifika dam eller herr-skor men de går bara ner till 39. Du kan kanske kan hitta en spelare i ett damlag som har storlek 39 och uppåt. Så jag frågade vad vi andra ska ha. "Då får man gå på juniorskor", sa han då. Men det är ju sämre kvalitet och juniorer väger kanske 20 kilo mindre, säger Lina, och fortsätter:

– Juniorskor överlag är inte av samma kvalitet. Juniorer är så mycket lättare. Och det är inte samma sula och stabilitet. De sitter inte alls lika bra. Barn och ungdomar har ju inte likadana fötter som vuxna. Jag provade några juniorskor och de är så mycket hårdare. De som är sköna får man ändå betala 1000 kronor – för en sko som bara håller en kort tid.

"Jättejättedåligt"

Lina Holmlund, till vardags personlig tränare i Norrköping.

2014 fanns det 332 588 registrerade fotbollsspelare i Sverige – varav 86 737 damspelare. Mer än var fjärde spelare.

Men det speglar sig inte i butikernas utbud.

– Vad ska tjejer köpa för fotbollsskor? Kollar man på löpning så är det inga problem att hitta en sko. Det finns hur mycket som helst. Men jag menar, det spelar ingen roll om det är dam eller herr men man vill ju ha en sko som passar, säger Lina och fortsätter:

– Det tillverkas jättemycket träningskäder och skor men det är butikerna som väljer att inte ta hem det av någon anledning. Beställer de inte hem något så säljer de ju inte något heller. Det är jättejättedåligt.

Nätbutiker inget bra alternativ

Efter att Lina kommit hem från stan delade hon med sig av sitt facit på Twitter.

"Av 62 olika fotbollsskor på Intersport är 61 av dom herr (storlek 40,5 och uppåt) 1 par är dam (36-40). Hej 2015!" skrev hon.

Flera personer svarade att hon får beställa från nätet i stället.

Men riktigt så enkelt är det inte, menar Lina.

– Självklart måste man få prova skon först. Olika modeller och märken kan ha helt olika former både framtill och baktill. Av sex par skor kanske det är en sko som har bra passform på just min fot, sen ska man hitta rätt storlek också. Vissa har breda fötter andra smala, stora hälar, små osv. Jag tror inte det finns någon fotbollsspelare som skulle chansa och beställa en sko på nätet utan att ha provat först. Det brukar vara svårt att hitta en bra sko även om man får testa flera olika, säger Lina.

Lina Holmlund på fotbollsplanen. Hon spelar i Eneby BK i Norrköping.
Foto: Privat

Stadium: "En utmaning"

Joakim Ståhl är inköpschef på Stadium, med närmare 100 butiker i Sverige.
Han är medveten om problemet och säger att antalet utövare kanske inte speglas i butikerna.

– Men vi strävar efter att ha mer damprodukter än vi har. Inget snack om det. Inom många andra nischer och kategorier så är det tydligt att det finns dam- och herrprodukter, säger Ståhl.

Utövare som jag har pratat med upplever att det går åt fel håll, att utbudet i butikerna minskar?

– Vi har helt korrekt haft ett bredare utbud på damskor tidigare säsonger än vad vi har i dag. I dagsläget har vi en sko, en Adidas-sko, som damsko, i utvalda butiker.

Varför tar man inte in fler skor?

– Tyvärr är utbudet hos leverantörerna väldigt decimerat och dessutom upplever vi att det understöds av försäljningen. Vi har försökt att marknadsföra under flera säsonger och vet om att det finns ett problem där ute. För vi har ju kunderna men efterfrågan på damskor har inte varit så stor. Så för vår del... ingen är ju gladare än vi om det förändras.

"Vi har inga damskor alls"

Sport-Expressen har ringt runt till en rad sportbutiker för att höra sig för hur utbudet ser ut för damfotbollsspelare som söker sköna, passande skor i storlek 36 till 39.

Och resultatet är talande.

– Vi har ingen dammodell alls här i vår butik. Det är om man kollar på en juniorsko då. De börjar vid 36 och går upp till 38 i de flesta fall, säger en Intersport-butik, som dock tillägger att man inte är så värst inriktade på fotboll i just den butiken.

Men är det inte sämre kvalitet på juniorskorna?

– Är det en vuxen, så... ja, skorna är inte anpassade efter en vuxens person vikt riktigt. Och det är mindre material. Så helst vill man ha en ren damsko om man är vuxen och vill att den ska hålla ett tag.

Hos en konkurrerande Stadium-butik är utbudet lika magert.

– De flesta skorna är i seniorstorlekar. Juniorstorlekar går ju oftast inte över 38-38 1/2.

Men om man vill ha en sko i storlek under 39 och vill undvika just juniorskor?

– Vi har inte fått in så väldigt många specifika damskor. Frågan är om vi har fått in någon över huvud taget.

Och precis så låter det hos alla butiker som Sport-Expressen har ringt runt till.


I bildspelet ovan kan du se fler utövare som delar Linas upplevelse rörande fotbollsskor för damspelare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.