Zlatan: "Helt otroligt
– jag är en maskin"

UTVECKLAS FORTFARANDE. Sveriges största stjärna blir bara bättre och bättre, i alla fall om man får tro honom själv. "Jag slutar inte att utvecklas. Helt otroligt. Jag är som en maskin", säger han till SPORT-Expressens reporter Carl Juborg.

Förra säsongen innebar prisregn, ligaguld och personliga rekord.

Nu laddar Zlatan Ibrahimovic om för ett nytt häftigt fotbollsår - samtidigt som det väller in uppgifter om ett Paris-avsked.

I en exklusiv intervju med SPORT-Expressen berättar PSG-stjärnan om sin situation.

- Jag är som en maskin, säger Zlatan om chanserna att bibehålla sin galna form in i en ny säsong.

I solgasset på Söderstadion kliver fem spelare från Paris Saint-Germain ut på gräset för en Nike-fotografering i PSG:s nya bortaställ.

Några speciellt utvalda medier är på plats.

Och klubbens överlägset största stjärna, Zlatan Ibrahimovic, bombarderas med frågor om sin framtid.

- Jag är verkligen lycklig i Paris, jag har ett kontrakt och vill stanna, säger han till franska L'Equipe.

- Det har aldrig funnits något att ta ställning till från just Real Madrid, jag är en PSG-spelare. Jag har två år kvar på kontraktet med PSG och respekterar det, så är det.

Bästa säsongen någonsin

SPORT-Expressen får sedan en exklusiv pratstund med 31-åringen. Zlatan berättar om sin bästa säsong i karriären, en mentalt tuff start i PSG och hur han lyckas hitta motiverande kickar i en tradig fotbollsvardag.

I fjol blev det 30 mål och ligaguld.

Efter en säsong i PSG är han ohotad kung.

- Hur man hittar kickarna? det kommer nya utmaningar hela tiden. Nu kommer det tre nya spelare (Edison Cavani, Marquinhos, Lucas Digné). Alla snackar om PSG. Du försöker slå egna individuella rekord och göra det bättre än förra säsongen. Många smådetaljer som man sätter upp och sedan kämpar för att göra det bra.

Det var en period i Milan när du hade en "downperiod". Fotboll var inte lika roligt, sa du. Vad behöver du för kickar för att hela tiden tycka det är roligt att gå till jobbet?

- Jag tror man får hitta det själv, det är individuellt för var och en, när vi kommer ut. Vi har olika träningar och det, men du måste hitta din egen väg, du måste få energi. Du kan inte bara ge energi och inte få energi. Du måste hitta det själv, individuellt. Det är klart det är kul att spela fotboll. Varje dag är det "fotboll, fotboll".

Hur många grymma år har du kvar i dig känner du?

- Jag vet inte, har ju två år till här förhoppningsvis... jag känner mig stark och rutinerad. Jag kan spela med erfarenhet och samtidigt vill jag fortsätta utvecklas och bli ännu bättre. Så, nä vi får se hur länge kroppen orkar, det kommer man märka på planen. När den inte orkar mer.

Blir du någon gång imponerad av dig själv som spelare?

- Ehh, varje dag.

Jaså?

- Ja, men jag blir bättre och bättre. Jag slutar inte att utvecklas. Helt otroligt. Jag är som en maskin, säger Zlatan med ett skratt.

Och som människa?

- Jag utvecklas även som människa. Hela tiden.

År 2013 har hittills inneburit ett historiskt ligaguld och fortsatta uppgifter om att PSG kommer att sälja sin största stjärna inför den här säsongen, men utöver det här känner Zlatan att han fått ut mycket redan efter ett halvår in på det nya året.

- Jag har lyckats lagmässigt och individuellt med Paris. Jag fick vinna skytteligan, jag blev utsedd till bäste spelare i ligan och jag fick vinna ligan efter allt som hände under året. Det var inget lätt år. Det var svårt. Det gäller inte bara att köpa ihop spelare och sätta dem på rätt plats, man kan inte tro att man alltid ska vinna. Man jobbar hårt varje dag, det kommer något nytt varje dag, det var inte lätt för mig, som jag sagt innan.

Frankrike - en utmaning

Zlatan säger också att det var mentalt tufft att acklimatisera sig i Paris. Mycket var annorlunda jämfört med Italien.

Fansen, klubben och laget.

- Det var inte lätt när jag kom till Frankrike, att byta från Italien, Milan, komma till PSG som inte är ansedd som en storklubb, utan en växande klubb som kommer att bli en storklubb.

- Man fick byta hela det, det blev en helt ny atmosfär. Det gäller bara att vara professionell och jobba hårt. Ha dina mål i huvudet och göra det bästa utav det. Sen när man lyckas i slutändan, det är det som är den riktiga glädjen. Det är det man väntar på och jobbar hårt för. Det är det man vill, säger Zlatan som njuter av att vara med PSG i Sverige.

På lördag väntar Real Madrid i Göteborg för PSG.

- Det känns bra, fantastiskt att vara här.

Gillar grabbarna i laget Sverige då?

- De gillar det här, de trodde det skulle bli kallt men jag sa: "Nej, nej, det är bra somrar här." Nä, de njuter, vi är lite bortskämda bara för alla har tagit hand om oss väldigt bra.

Kolla, Zlatan - så bra var du 2012/13

Ligaguld med Paris Saint-Germain (första titeln på 19 år).

Skytteligatitel i Ligue 1 med 30 mål (första spelaren sedan Jean-Pierre Papin, från 1989/1990).

Blev utsedd till den bästa spelaren i franska ligan av förbundet.

Zlatan vann sin sjunde guldboll på den svenska fotbollsgalan.

Zlatan vann utmärkelsen Golden Foot på en gala i Monaco. Priset till bästa spelare över 29 år.

PSG:s Sverige-schema

I DAG

10.00: Träning, öppen för medierna, Söderstadion.

FREDAG 26 JULI

17.15: Presskonferens med Zlatan Ibrahimovic och Laurent Blanc, Clario Post Hotell, Göteborg.

18.30: Träning på Gamla Ullevi.

LöRDAG 27 JULI

20.00: Real Madrid-PSG.

Zlatan om PSG-tour

''Det är klart det är viktigt för klubben. De får ut PSG internationellt, det är det de vill, man vill bli stora internationellt. Man har vunnit i Frankrike, nu vill man nå ut i Europa och världen. Jag har tur som kommer från Sverige, det blir som en bonus för mig. Det är kul för mina medspelare att se var jag kommer ifrån, var jag är uppväxt och det jag representerar.

Carl Juborg