"Ta hand om Sverige tills jag kommer hem"

PARIS. Det var det ultimata kungamötet:

Zlatan och kungen.

Men när de skildes åt passade vår svenske världsstjärna att på sitt sätt visa vem som är kungen:

- Ta hand om Sverige tills jag kommer hem nästa gång, sa Zlatan och fick drottningen att kikna av skratt och kungen att också dra på smilbanden.

Det var mötet som hade pratats om länge. Kungen på Zlatans och PSG:s hemmaarena Parc de Princes inne i centrala Paris.

Vid 12.48 i går eftermiddag blev det verklighet när vårt svenska kungapar kom med stor poliseskort till arenan och ute på röda mattan väntade en speciell person:

Zlatan.

Alltid lika cool på planen och även utanför, men just den här dagen såg till och med vår svenske världsstjärna lite tagen ut av det stundande mötet. Han skruvade lite lätt på sig och när kungen och drottningen klev ur sin bil blev Zlatan stående lite avvaktande. Sedan kom det där handslaget - det första officiella hittills mellan kungen och Zlatan.

- Välkommen, sa Zlatan och visade drottningen och kungen in mot arenan.

Stod nere på planen

Utanför ingången var det ett massivt massmediauppbåd och både Zlatan och kungen skrattade till när fotograferna skrek att de skulle stanna upp på röda mattan för bilder.

- Jag har förstått att det har skrivits mycket i media om det här mötet, sa Zlatan till kungen och han nickade instämmande.

- Jo, så är det ju.

Inne på arenan väntade flera ungdomar från PSG och deras satsning på integrationsfrågor. För från början var det huvudsyftet med besöket. Att kungen och drottningen skulle få ta del av det massiva jobb som PSG som fotbollsklubb har lagt ner de senaste 15 åren.

Nu var det Zlatan som var kungaparets värd och när de klev ut på Parc de Princes enorma arena och plan kunde både kungen och Zlatan kosta på sig ett stort leende.

- Zlatan var väldigt förväntansfull och glad inför mötet, berättar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet. Trots att kungen och drottningen var en aningen försenade såg han inte det som ett problem.

Kungen, drottningen och Zlatan blev sedan ståendes nere på fotbollsplanen. Kungen verkade imponerad av arenans storlek och gestikulerade när han pratade. Sedan togs lagbild:

FC Kungahuset.

- De pratade en hel del om integrationsfrågorna och hur viktiga de är, berättar Margareta Thorgren. Alla tyckte att det var ett oerhört lyckat besök.

S-ministrarna Mikael Damberg, Ylva Johansson och Ibrahim Baylan fanns också med i sällskapet och de passade på att ta så kallade selfies med världsstjärnan Zlatan.

- Vad vi sa? Nja, vi kommenterade att det var så många fotografer, men sa snabbt till Zlatan att det är väl han van vid. Och det var han, konstaterar Mikael Damberg, som bara timmar efter fick beskedet från Stockholm att SD hade sänkt regeringens budget i riksdagen. Han ville senare inte uttala sig om det och hänvisade till statsminister Stefan Löfven.

Åt tapas i Barcelona

Med på planen inne på Parc de Princes var också ett antal ungdomar från Zlatans klubb PSG och kungen ställde ivrigt fråga efter frågan. Även Zlatan passade på:

- Vem är världens bästa fotbollsspelare?

Vad de svarade?

Zlatan, så klart.

Före de skildes åt så passade kungen på att påminna Zlatan om att de minsann hade träffats en gång tidigare:

- I Barcelona. Vi åt tapas.

Zlatan mindes och poängterade att han gärna ville träffa kungen och drottningen igen - i ett privat sammanhang.

- Jag träffar mer än gärna er igen, men då kanske i ett litet mindre sammanhang och utan alla de här, sa han och visade med handen mot alla fotografer.

- Vi också, poängterade kungen.

På väg ut gav Zlatan kungaparet sina avskedsord:

- Ta nu hand om Sverige tills jag kommer hem nästa gång.

Så talar bara en kung till en annan kung.

Besöket i Paris

# Kungen och drottning Silvia inledde i går ett tre dagar långt statsbesök i Frankrike. Första gången sedan 1980 som kungen och drottning Silvia genomför ett statsbesök i Frankrike.

#Frankrikes president François Hollande är värd för besöket och han välkomnade kungaparet på förmiddagen i sitt palats inne i Paris.

#Under första dagen i Frankrike hann kungaparet med att träffa landets president, besöka PSG:s arena Parc de Princes och Zlatan, Svenska kyrkan i Paris och på kvällen en stor galamiddag med François Hollande som värd.

#Besöket på PSG har planerats i månader och det var meningen att även lagets kvinnliga svenska stjärnor Caroline Seger eller Kosovare Asllani skulle fått träffa kungaparet i går, men då programmet var försenat ändrades allt i sista stund. Zlatan var tvungen efter sitt möte ge sig i väg för att träffa lagets läkare.

- Caroline Seger och Kosovare Asllani är inbjudna till kungaparets svarsmiddag på onsdagkväll i Paris. Dit kommer inte Zlatan och på det sättet får kungaparet nu också träffa Caroline Seger och Kosovare Asllani, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

På Parc de Princes var också PSG:s president Nasser al-Khelaïfi som hälsade kungaparet välkomna.