Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

PSG:s ordförande åtalad för korruption

PSG möter Dortmund i Champions Leagues åttondelsfinaler. Så här lät det när Expressens Daniel Kristoffersson och Therese Strömberg gick igenom lottningen.
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÃÖN
Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Paris SG:s ordförande Nasser al-Khelaifi och Internationella fotbollsförbundet Fifas tidigare generalsekreterare Jerome Valcke har åtalats i Schweiz, misstänkta för korruption i samband med affärer med tv-rättigheter, uppger AFP.

Bara dagar efter att Europeiska fotbollförbundet Uefa straffat Manchester City med höga böter och att inte få spela i Champions League under två år för ekonomiska oegentligheter kommer en ny utveckling i en annan ekonomisk skandal inom världsfotbollen.

Schweiziska åklagarmyndigheten anklagar al-Khelaifi och en annan man för att ha mutat Valcke i samband med försäljningen av tv-rättigheter för olika VM-slutspel och Confederations Cup mellan åren 2013 och 2015.

Vd för tv-bolag

Nasser al-Khelaifi är vd för det Qatarägda tv-bolaget Bein Sport. Utredningen uppges inte beröra hans roll som ordförande för den franska storklubben Paris SG.

al-Khelaifi är även ordförande i emiratet Qatars investeringsfond QSI som 2011 köpte storklubben Paris SG, med målet att göra den till en europeisk storklubb.

Bland annat värvades Zlatan Ibrahimovic till klubben där han spelade mellan 2012 och 2016.

Utredningen mot al-Khelaifi och Valcke inleddes 2017 då schweiziska myndigheter gjorde ett tillslag mot Bein Sports kontor i Paris.

Förnekar brott

Jerome Valcke är sedan 2016 avstängd från all fotbollsverksamhet, anklagad för att ha varit inblandad i svartabörshandel med biljetter till VM 2014. Både Valcke och al-Khelaifi förnekar brott.

”Jag har all anledning att tro att dessa anklagelser kommer att visa sig vara helt ogrundade och substanslösa”, säger al-Khelaifi i ett uttalande till AFP.

Schweiziska myndigheter har tidigare utrett al-Khelaifi för korruption i samband med försäljningen av tv-rättigheter till fotbolls-VM 2026 och 2030, men han har inte åtalats för det.

Fransmannen Valcke jobbade nära den skandalomsusade tidigare Fifa-ordföranden Sepp Blatter, som tvingades avgå 2015.