Zlatan Ibrahimovic under matchen. Foto: Manuel BlondeauZlatan Ibrahimovic under matchen. Foto: Manuel Blondeau
Zlatan Ibrahimovic under matchen. Foto: Manuel Blondeau
Frankrikes idrottsminister, Patrick Kanner. Foto: Bruno VigneronFrankrikes idrottsminister, Patrick Kanner. Foto: Bruno Vigneron
Frankrikes idrottsminister, Patrick Kanner. Foto: Bruno Vigneron

Le Pens utspel – mot Zlatan: "Kan lämna"

Publicerad

I sin ilska över en tveksam domarinsats gick Zlatan Ibrahimovic till verbal attack mot hela den franska nationen.

Nu har han fått svar – från högerextrema toppolitikern Marine Le Pen.

– Om man tycker att Frankrike är ett skitland kan man lämna det, så enkelt är det, säger Le Pen enligt Europe1.

Zlatan Ibrahimovics Paris Saint-Germain åkte på en tung 2-3-förlust borta mot Bordeaux. Svensken gjorde PSG:s båda mål – men det var hans utbrott efter matchen som stal alla rubriker. Zlatan blev nämligen rasande på domaren Lionel Jaffredo efter att denne låtit bli att döma frispark när Bordeaux-målvakten Cedric Carraso plockade upp en av sina försvarares tillbakapassningar.

– Under mina 15 år som spelare har jag aldrig sett en så dålig domare. Det här landet förtjänar inte PSG, sa Zlatan.

Le Pens svar

Citaten spreds snabbt över både Frankrike och utlandet – i många fall i en felaktig översättning där Zlatan påstods ha kallat Frankrike för ett "skitland".

Den översättningen tog uppenbarligen Marine Le Pen, partiledare i det högerextrema och främlingsfientliga partiet Front National, del av.

Marine Le PenFoto: Yoan Valat / Epa / Tt

 

Hon svarade Zlatan med en uppmaning.

– Om man tycker att Frankrike är ett skitland kan man lämna det, så enkelt är det, säger Le Pen enligt Europe1.

Zlatan bad senare ursäkt för utspelet, och hyllades för sin ödmjukhet av Frankrikes idrottsminister Patrick Kanner.

"Djupt chockerande"

Men svensken riskerade fortfarande en dryg avstängning. Eric Borghini, domarbas i Ligue 1, verkade synnerligen upprörd över kommentarerna.

– Det han sa (om Frankrike) var djupt chockerande, men det är egentligen inte en sportfråga. Däremot är det han sa om domarna lika relevant. Jag kan förstå att han är frustrerad efter en förlust. Men det kan varken förklara eller rättfärdiga hans hjärnsläpp, säger Borghini till L'Equipe.

– Herr Jaffredo är en utmärkt domare som har en fantastisk säsong. Domarna är chockade. Och det här är inte första gången han skapar uppmärksamhet med olämpliga uttalanden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag