Foto: John Berry
 Foto: John Berry

Lagercrantz: "Zlatan är en amerikansk dröm"

Publicerad

När David Lagercrantz författade Zlatan Ibrahimovic självbiografi blev han en av få som har kommit stjärnan inpå livet. För franska Le Parisien berättar han nu om Zlatans stundtals tuffa uppväxt.

– Flera kapitel av hans barndom har lämnat djupa spår i honom, säger han.

För ett drygt år sedan släpptes "Jag är Zlatan Ibrahimovic". Fotbollsstjärnans självbiografi sålde nästan en halv miljon exemplar på en månad – att jämföra med tvåan på fackboklistan, Steve Jobs biografi, som då hade sålt 35 000 exemplar.

Författaren David Lagercrantz fick äran att skriva boken. För Le Parisien berättar han nu om sina förväntningar inför uppgiften. Han träffade Zlatan för första gången i Milano 2010, precis innan hans flytt till Barcelona.

Amerikansk dröm

– Jag hade en hel del förutfattade meningar om hans enorma ego och bad boy-sida. Men jag var intresserad av hans berättelse. Zlatan är en slags amerikansk dröm för unga människor med invandrarbakgrund, som vill bli stjärnor, säger Lagercrantz.

Han säger att målet med boken var att vara så sanningsenliga som möjligt, men att detta var svårt att uppnå. Det tog tid innan Zlatan öppnade upp sig och berättade om de svåra stunderna i sitt liv.

– Flera kapitel av hans barndom har lämnat djupa spår i honom. Hans mor slog honom med en träslev så hårt att den ibland gick sönder. Det ironiska är att hon sedan bad honom att gå och köpa en ny, säger Lagercrantz.

Gammal ilska väcktes

Han tror också att en del av förklaringen till Zlatans vantrivsel i Barcelona härrör från barndomen.

– Hans känsla av utanförskap som han hade i tonåren fortsatte när han kom till Malmö FF, som var klubben för medelklassens stad. I Barcelona, med rätt eller inte, kände han sig utesluten på samma sätt. Detta väckte en gammal ilska hos honom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag