Klart: Henry tvingas bort – han tar över

Thierry Henry.
Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Henry.
Foto: ALEXANDRE DIMOU / ICON SPORT BILDBYRÅN
Leonardo Jardim.
Foto: DAVE THOMPSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu är det klart.

Thierry Henry får sparken av Monaco. 

Leonardo Jardim tar över jobbet som huvudtränare.

Det var på gång redan under torsdagen. Monaco meddelade att den franske legendaren Thierry Henry, som tog över som huvudtränare i klubben i oktober, stängts av från sitt uppdrag. 

Då meddelade klubben att ett slutgiltigt besked om Henrys framtid skulle komma – och nu står det klart: 41-åringen får sparken. 

Leonardo Jardim, som fick sparken från samma jobb i höstas, tar över som ny huvudtränare. På sin hemsida skriver Monaco att Jardim har skrivit på ett kontrakt över två och ett halvt år. 

Beslutet bakom uppbrottet har att göra med det sportsliga fiasko som drabbat Monaco sedan Henry tog över. Den förre Arsenal-stjärnan har endast vunnit fyra av sina 20 första matcher, och Monaco ligger näst sist i Ligue 1. 

Henry: ”Det är med stor sorg”

Monacos vice-president Vadim Vasilyev säger i ett uttalande att han tar på sig ansvaret för klubbens fiaskosäsong.

– Vi måste erkänna att under sommarens transferfönster så sålde vi för många nyckelspelare och, trots noggranna investeringar, det gjordes misstag när det kommer till deras ersättare. Det här tillät oss inte att skapa ett nytt konkurrenskraftigt lag. Beslutet att låta Leonardo Jardim gå var också förhastat.

Samtidigt vill Vasilyev passa på att hylla Henry.

– Thierry Henry är en fotbollslegend, men på grund av flera olyckliga omständigheter, framförallt flera skador på våra spelare, hindrade honom från att snabbt och effektivt leda laget ur krisen.

Thierry Henry har själv kommit med ett uttalande på sitt Twitterkonto.

”Det är med stor sorg som jag går skilda vägar med AS Monaco. Trots de svårigheter jag har stött på under min korta resa har jag trots allt njutit av min tid i den här underbara klubben. Min ambition och filosofi har alltid varit att KLUBBEN kommer först”.