Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag har faktiskt ingen kontakt alls med Janne”

Gabriel Gudmundsson stortrivs i den franska mästarklubben Lille.
Foto: ICON SPORT / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

I somras kopplades han ihop med Manchester City och Borussia Dortmund.

Men såldes till Lille för en rekordsumma.

Gabriel Gudmundsson, 22, stortrivs i den franska mästarklubben och drömmer om VM.

– Jag har faktiskt inte haft någon kontakt alls med Janne, säger han.

Lille OSC chockade fotbollsvärlden i våras då de snuvade giganten Paris Saint-Germain på ligatiteln.

Och på transferfönstrets sista dag presenterade de i somras sitt svenska nyförvärv.

Gabriel Gudmundsson, 22, hade gjort succé i Groningen och uppgavs finnas på såväl Manchester Citys som Ajax och Borussia Dortmunds radar.

– Jag vill inte gå in på det i detalj, säger han.

Gudmundsson fortsätter:

– Men det fanns absolut intressen, det fanns det. Jag bestämde mig dock ganska tidigt för Lille och då lade jag allt annat åt sidan. Jag är väldigt glad över mitt val.

Men det var inga småklubbar du kopplades ihop med..

– Jag är ganska lugn som person, så jag tar det mer som en boost i träning och matcher. Man får lite mer energi, för det är klart att det är roligt när man uppmärksammas på det sättet. Man lägger ner så mycket tid och energi, så det är bara roligt, säger Gudmundson.

– Samtidigt har jag kunnat koppla ifrån det på ett bra sätt, mycket tack vare att jag har bra människor runtomkring mig. Det har gjort att jag har kunnat fokusera mer på det som sker på planen.

Slog svenska transferrekordet

Vad var det som lockade med Lille?

– Det kändes väldigt bra tidigt och man får lita på sin magkänsla. Mitt första intryck av klubben var väldigt bra. Man kollar vad det är för lag och vad har de gjort de senaste åren. Vilka spelare som har utvecklats där. Att vi spelar i Champions League är absolut en bonus, men det var inte därför jag valde Lille.

– För mig handlade det om att hitta en plats där jag kan fortsätta utvecklas.

Gabriel, för övrigt son till fotbollsprofilen Niklas Gudmundsson, slog igenom som tonåring i Halmstad.

Då var han vänsterytter som med jämna mellanrum hamnade i målprotokollet. När han sen tog klivet till Groningen tog han också klivet ner som assistspecialiserad wingback.

Nu ser han sig själv som renodlad vänsterback.

Sveriges dyraste genom tiderna på den positionen, dessutom. När Lille betalade cirka 60 miljoner kronor för svensken petade han ner Ludwig Augustinsson från den tronen.

– Jag var lite offensivare tidigare, men jag ser en stor utvecklingspotential för mig själv på den positionen. Visst, jag är alltid öppen för andra positioner, det är upp till tränaren var jag ska spela, men jag känner att jag har landat i min position som vänsterback. Jag trivs väldigt bra där.

Gudmundsson konkurrerar med moçambikiern Reinildo, 27, på vänsterbacksplatsen och har endast fått starta i två ligamatcher den här säsongen. Samtidigt har han fått speltid i åtta av totalt nio.

– Jag är väldigt målmedveten av mig, så jag är aldrig nöjd. Samtidigt är jag glad över speltiden jag har fått hittills. Jag fortsätter ligga i på träningarna och under matcherna så får vi se när det blir ännu mer speltid, säger han.


Gabriel Gudmundsson

Ålder: 22

Klubb: Lille OSC

Position: Vänsterback

Tidigare klubbar: Halmstads BK (2016-2019), Groningen (2019-2021)


Känslosamt i CL-debuten

De regerande mästarna har inte alls fått det att stämma i ligaspelet den här säsongen. Laget ligger tolva i tabellen och på 13 matcher har det blivit fem förluster.

Förra säsongen förlorade de totalt tre matcher.

– Vi är absolut inte nöjda med var vi ligger i tabellen. Det är klart att vi har en press på oss, för vi vill och kan mycket bättre än det vi har visat hittills. Samtidigt har vi gjort bra insatser utan att få med oss poäng. Men det är många matcher kvar och vi vet vad vi kan. Vi kommer fortsätta nöta.

Samtidigt ligger de tvåa i sin Champions League-grupp och Lille har goda chanser att ta sig vidare till sextondelsfinalerna.


Gabriel Gudmundsson i Champions League-debuten mot RB Salzburg.
Foto: MATHIAS MANDL / BILDBYRÅN

Gabriel Gudmundsson berättar att klubben inte har något uttalat mål, att man fokuserar på prestationen i varje enskild match. Då kommer också resultaten komma.

– Men personligen är mitt mål att spela så mycket som möjligt. Jag jobbar hårt för det under varje träning och i varje match. Sen får man se när chansen kommer och då är jag fullt redo. Samtidigt vet jag att jag har kommit till ett väldigt bra lag, med stor konkurrens och många väldigt bra spelare. Så jag ser det som något positivt för min utveckling, säger han.

Hur var det att starta i Champions League för första gången?

– Oj, det var definitivt gåshud när jag stod där och hörde hymnen. Man hade hört den så många gånger hemma i tv-soffan och nu var det man själv som stod där, säger han.

22-åringen fortsätter:

– En liten nervositet, helt klart, men en otroligt rolig erfarenhet. Det var känslosamt. Det var en dröm som gick i uppfyllelse där. Tråkigt med resultatet bara (förlust mot RB Salzburg), för vi hade ju hoppats på mer. Men man tar med sig erfarenheten. Det har varit en dröm sen jag var liten. Och att få starta dessutom… det var väldigt roligt. 

”Messi spelade ingen roll..”

Ligue 1 är bäst av topp fem-ligorna på att ge unga spelare speltid. Vägde det in i ditt beslut när du flyttade?

– Jag kände inte till den statistiken, men jag visste ju att det är flera unga spelare som har fostrats och tagit stora kliv i Ligue 1, absolut. Men det var mer fokus på just Lille än ligan i sig. Det känns så klart bra, det är många spelare som tagit stora kliv i Lille och allt mitt fokus lifter på att bli en bättre fotbollsspelare.

Du är ensam svensk i Ligue 1. Känns det just.. ensamt?

– Haha, absolut inte. Så kan jag inte tänka. Jag har skaffat nya lagkamrater och polare. Det har blivit att man hänger mest med internationella spelare, med tanke på franskan. Självklart ska jag börja lära mig franska så småningom. Alla är väldigt öppna och trevliga mot en, men det har varit naturligt att man dragits lite till andra utländska spelare.

Vad tänkte du när Leo Messi skrev på för PSG?

– Det fanns så klart med i tankarna, men att Messi hade gått till PSG spelade ingen roll för mig när jag skulle bestämma mig. Samtidigt är det givetvis så att det är väldigt roligt att möta de allra bästa spelarna, det är ju det man drömmer om. Det är dem man vill mäta sig med.


Gabriel Gudmundsson gjorde succé som wingback i Groningen och såldes i somras till Lille för 60 miljoner kronor.
Foto: KAY INT VEEN / BILDBYRÅN

Drömmer om VM med Blågult

Blev du besviken när ditt namn inte fanns med i landslagstruppen senast? 

– Njae.. för mig är det självklart ett mål att spela i landslaget, sen när den tiden kommer, det kan inte jag avgöra. Det är upp till Janne och ledarstaben att ta ut truppen. Klart att det är en liten besvikelse i och med att det är ett av mina mål, men jag kan inte fokusera på det. Den tiden kommer och det enda jag kan göra är att göra det så bra jag kan här i klubblaget.

Men du är redo?

– Jag är absolut redo för landslaget. Helt klart.

Gabriel Gudmundsson fortsätter:

– Jag var redo att ta ett högre kliv i somras i och med flytten till Lille och då blir man också mer redo och mer intressant för landslaget. Det sker automatiskt med en sån flytt som jag gjorde.

Gabriel Gudmundsson har förstått att landslaget har koll på hans framfart i Frankrike.

Samtidigt:

– Jag har faktiskt inte haft någon kontakt alls med Janne, säger han.

I vår väntar playoffspel för Blågult. Först i mars vet vi om Sverige spelar VM, som avgörs i Qatar i december nästa år.

Det återstår att se om Gudmundsson då spelat till sig en plats.

– Det är en dröm jag har, absolut. Det hade varit jättestort att få representera Sverige i ett världsmästerskap. Man jobbar hårt varje dag och för såna typer av mål, säger han och avslutar:

– Att dra på sig landslagströjan i ett VM, det är det största man kan vara med om som fotbollsspelare, så inte konstigt att man drömmer om det varje dag och lägger energi för att få komma med dit. Sen får vi se om det händer.


Här gör han mål - från egen planhalva

Drömmål i Ligue 1 - tidernas långskott från egen planhalva