Foto: FRANCOIS LO PRESTI / AFP
 Foto: FRANCOIS LO PRESTI / AFP

Här kollapsar läktaren i franska högstaligan

Publicerad

Fruktansvärda scener i franska Ligue 1-mötet mellan Amiens och Lille.

Efter att gästerna tagit ledningen rasade ett galler, som skiljer läktaren från planen, ihop och supportrar föll mot marken. 

Matchen avbröts och enligt AFP skadades 26 människor, varav fyra allvarligt. 

 

Se händelsen i spelaren ovan.

Matchen mellan Amiens och Lille hade pågått i en kvart när Fode Ballo gav gästerna ledningen på Stade de la Licorne.

Men det som skulle bli ett jublande hav av glada människor slutade i en katastrof. 

Mitt i firandet rasade ett galler, som separerar bortasektionens läktare och planen, ihop och flera supportrar föll handslöst mot marken. 

Matchen bröts och spelarna lämnade planen samtidigt som räddningstjänst, sjukvårdare och klubbläkare sprang mot läktaren för att hjälpa de skadade. 

Franska nyhetsbyrån AFP rapporterar om 26 människor skadade, varav fyra allvarligt. Ingen ska dock ha några livshotande skador.  

Matchen bröts – efter läktarkatastrofen

Franska medier skriver senare på kvällen att skadorna ska handla om ben- och revbensskador. Några supportrar fick bäras i väg på bår och föras till sjukhus. 

– Vi ger dem allt vårt stöd, skriver Lille på sitt Twitterkonto.

Amiens skriver på sitt officiella Twitterkonto att de efter ett säkerhetsmöte tog beslutet att inte fullfölja matchen i dag. Supportrarna för båda lagen ska sedermera ha lämnat arenan lugnt och stilla. 

"Vi hoppas att detta inte är allvarligt", skriver klubben på Twitter.

Klubbpresidenten skyller på fansen

Amiens president Bernard Joannin antydde efter olyckan att skulden låg på Lille-supportrarna. 

– Tänk dig att 500 Lille-supportrar vill springa in på planen. Alla trycker ner mot ett stängsel som var i perfekt skick. Franska ligan kommer att utreda händelsen, men den var i perfekt skick, säger han. 

Uttalandet kritiserades tämligen omgående av Lilles vd Marc Ingla.

– Presidentens ord verkar ansvarslösa och okänsliga med tanke på den här dramatiska situationen, säger han. 

Det är i nuläget oklart när matchen kommer att återupptas. 

https://twitter.com/Fut_momento/status/914196277079896064

 

https://twitter.com/Yokhin/status/914193637436792832

 

https://twitter.com/AmiensSC/status/914197368698032128

 

https://twitter.com/AmiensSC/status/914204725775683584
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag