Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gyllene generationen ska ta dem till toppen

Sofiane Diop.
Foto: EURASIA SPORT IMAGES/SHUTTERSTOCK / EURASIA SPORT IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Youssouf Fofana.
Foto: EURASIA SPORT IMAGES/SHUTTERSTOCK / EURASIA SPORT IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Aurelien Tchouameni har redan debuterat för landslaget.
Foto: FEP / PANORAMIC / ICON SPORT BILDBYRÅN

2017 nådde de stjärnorna. 

Sedan rasade Monaco ihop och var ytterst nära nedflyttning. 

Nu bygger Niko Kovac ett nytt, slagkraftigt lag, som inom tre år ska vinna Ligue 1. 

I huvudrollerna: Den nya generationens talanger Sofiane Diop, 20, Aurelien Tchouameni, 21, och Youssouf Fofana, 22. 

Det var en sådan generation Monaco fick fram. Som så många andra säsonger klev PSG in i säsongen 2016/17 som stora förhandsfavoriter till ligatiteln. Men det skulle visa sig att den säsongen kom att handla om ett annat lag som skulle ta Frankrike och Europa med storm under åtta månader. 

Monacos lag byggdes av unga, talangfulla spelare som så småningom skulle säljas dyrt. Monaco gav sig in på Borussia Dortmund-spåret. För att växa som klubb behöver man utveckla spelare som man sedan säljer till en större klubb för 300-400 miljoner kronor. 

Och duktiga spelare fick de fram. Bernardo Silva, Fabinho, Bukayako - men framför allt en 17-årig Kylian Mbappé. Tränaren Leonardo Jardim hade lyckats med uppdraget att sätta en grund. Men det som skulle hända den säsongen hade väldigt få förutspått. 

Thierry Henry floppade totalt som tränare för AS Monaco.
Foto: NORBERT SCANELLA / IMAGO/PANORAMIC/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Leonardo Jardim ledde Monaco till en ligatitel, lämnade, kom tillbaka för att rädda klubben och lämnade igen.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/INSIDEFOTO IMAGO SPORTFOTODIENST
Monaco leds i dag av Niko Kovac.
Foto: DANIEL COLE / AP TT NYHETSBYRÅN

Thierry Henry floppade totalt

AS Monaco, som ägs av den ryska miljardären Dmitry Rybolovlev gick och vann ligan, åtta poäng före PSG. De slutade på smått otroliga 95 poäng. 30 segrar och endast två förluster på 35 matcher. Prestera så vinner du – så heter det. Rybolovlev förlorade för övrigt 26 miljarder kronor i en av historiens dyraste skilsmässor 2014. Men bortsett från ligan så gjorde Jardims lärjungar också succé i Champions League. Resan tog stopp först i semifinalen och på vägen dit skickade de ut storsatsande Manchester City. 

Men var Monaco ett ”one season wonder?”

För visst var det så. Även om säsongen efter ligatiteln innebar en liten baksmälla lyckades Monaco ändå göra det bra och återigen säkra en plats i Champions League, trots att stjärnor som Mbappé, Mendy, och Bernardo Silva hade lämnat. Säsongen därefter rasade laget ihop – och den siste av stjärnorna från guldlaget, mittfältaren Fabinho, försvann till Premier League och Liverpool. 

Säsongen som följde blev kaotisk. Monaco rasade i tabellen, förlusterna duggade tätt, guldtränaren Leonardo Jardim fick sparken och in kom i stället Thierry Henry. Men den franske legendaren lyckades inte sätta avtryck. Drygt tre månader efter att han tillträtt fick han sparken. Detta efter att ha hamnat i bråk med ledningen, spelarna och motståndare, vilket resulterade till att han även stängdes av några matcher. 

Tre unga spelare pekas ut

Vem som tog över efter Henry? Jardim kom tillbaka och lyckades rädda kontraktet med nöd och näppe. Därefter gick parterna återigen skilda vägar och inför förra säsongen tog Niko Kovac över. Den 49-årige kroaten kom från en misslyckad sejour i storklubben Bayern München som slutade med att han fick sparken vintern 2019. 

Kovac är allmänt känd för sin tydliga strategi att spela ett ungt lag. Det har han även gjort i Monaco. På kort tid lyckades 49-åringen att bygga ett slagkraftigt lag som överraskade många förra säsongen med att slåss om ligatiteln långt in på våren. Monaco slutade, efter 38 omgångar, på en tredjeplats, fem poäng bakom mästarna Lille (!). 

Det är lätt göra det svårt för sig själv. Men i det här fallet har Kovac förlitat sig på tre spelare som bär laget. Det handlar om de tre jättetalangerna Sofiane Diop, 20, Aurelien Tchouameni, 21, och Youssouf Fofana, 22. 

Kylian Mbappé fick ett gigantiskt genombrott säsongen 2016/2017.
Foto: RALPH ORLOWSKI / REUTERS BILDBYRÅN
Bernardo Silva lämnade klubben för Manchester City efter ligatiteln.
Foto: PHILIPPE LECOEUR / FEP / PANORAMIC/IBL PANORAMIC
Fabinho hamnade i Liverpool 2018.
Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP
Monacos spelartrupp firar ligatiteln 2017.
Foto: ICON SPORT / BILDBYRÅN

Orosmoln för framtiden

ESPN beskriver Diop som en kreativ offensiv mittfältare som har mycket att ge till ett lag som spelar en offensivt präglad fotboll. 20-åringen spås en lysande framtid, men har fortfarande inte tagit det där sista steget i utvecklingen. Vad det gäller Tchouaméni är han en defensiv mittfältare som har inlett den pågående säsongen strålande. 21-åringen är en ”bollrensare” utan dess like och spelsättet påminner väldigt mycket om en viss N'Golo Kanté. Tchouaméni  har även gjort debut i det franska A-landslaget. 

Sistnämnde Fofana har varit en av Monacos allra viktigaste spelare den här säsongen och förväntas bära ett stort ansvar då Kovac litar på honom. Enligt ESPN bygger tränaren laget kring Fofana och just Tchouaméni på mittfältet. Fofana har även varit scoutad av klubbar från Tyskland, England och Spanien. 

Fortsätter trion på den inslagna vägen kommer Monaco att må bra, både sportsligt och ekonomiskt. Men samtidigt hopar sig orosmolnen över framtiden. Snittpubliken på Stade Louis II ligger på blygsamma 5-6 000 personer, prestigevärvningarna är numera äldre spelare som vill få i gång sin karriär igen (läs: Cesc Fabregas) och viktigast av allt, en ägare som bryr sig mer om vad Monaco som stad har att erbjuda än hur det går för laget.