”En permanent kris - och det förtjänar vi”

Foto: 1 / BILDBYRÅN ALL
Foto: REMOTEPHOTOPRESS/SHUTTERSTOCK / REMOTEPHOTOPRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

 Efter två misslyckade sejourer Premier League är Claude Puel tillbaka i Ligue 1 och St Etienne. I en intervju med France Football lägger han ut texten om ligans utveckling. 

– Vi har det vi har, och det förtjänar vi. Vi är i en permanent kris som startar med tränarna, säger Puel.

Med över 1000 matcher i Ligue 1 som spelare och tränare räknas Claude Puel bland inventarierna i den franska högstaligan. Efter en treårssejour i Premier League som resulterade i två sparkanden från Southampton och Leicester basar han sedan oktober över St Etienne. Om han är nöjd med franska ligans utveckling under den senaste tiden? Inte så värst. 

– Ligue 1 har blivit ett labratorium, ett träningscenter för de fyra ligorna ovanför oss, England, Spanien, Tyskland och Italien. Men man ska inte vara för hård heller. De ekonomiska förutsättningarna har förändrats och med undantagen Paris och till viss del Lyon, klarar inget lag i dag av att hålla ramverket längre än två, tre säsonger, att hålla kvar de bästa spelarna, säger han till France Football. 

”Vi är i en permanent kris”

Roten till 58-åringens irritation kan spåras till att franska klubbar, med undantag för Paris SG och Lyon, inte klarar av att bygga långsiktigt. Han kritiserar också den franska tränarkåren, som han menar misslyckas med att förmedla taktiska direktiv. 

 – Hur många gånger ser jag inte situationer där ett lag har lyckats skapa obalans hos motståndarna, utan att lyckas göra mål eller ens skapa en chans. Vi har det vi har, och det förtjänar vi. Vi är i en permanent kris som startar med tränarna. Och vi skulle vilja se bra matcher varje helg? Låt oss vara allvarliga... 

Att peka på problem kan vara enkelt. Att presentera lösningar är desto svårare. Puels problemlösning börjar på träningsplanen. 

– Om vi jobbade mer med teknik, spelförståelse och att läsa spelet så är jag säker på att vi skulle kunna gå om de andra (ligorna). Det är synd och jag är inte nöjd med den här situationen, vi är världsmästarnationen, säger Puel. 

Puels egna tränargärning sedan han kom tillbaka till fransk fotboll har varit av blandad karaktär. Laget ligger på 15:e plats i Ligue 1, men kommer från två raka segrar.