"Är ingen som får mig att skratta som Zlatan"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
PRATSAM. SPORT- Expressens Carl Juborg fick sitta ner med PSG-presidenten Nasser Ghanim Al-Khelaïfi i Doha.
Foto: John Berry

DOHA. Nasser Ghanim Al-Khelaïfi har tagit samtliga beslut som ligger bakom Paris Saint-Germains värvningar för över tre miljarder kronor sedan Qatar-ägarna tog över klubben.

SPORT-Expressen klev rakt in på miljärdarens kontor - och fick den 40-åriga miljardären att berätta om en unik relation med Zlatan Ibrahimovic, de nya Sverigeplanerna och alla glädjetårar:

- Jag blir otroligt berörd när jag ser spelarna träna på min mark, säger Al-Khelaïfi efter ett nytt vinterläger med PSG i Doha.

Den arabiska dräkten fladdrar till i vinden från balkongöppningen som vetter mot centrecourten där tennisturneringen Doha Open arrangeras vid årsskiftet varje år.

Nasser Ghanim Al-Khelaïfi, även president för Qatars tennisförbund, hälsar vänligt innan vi tar plats i två guldbeklädda trästolar.

På skrivbordet en bit bort ligger tre klockor utplacerade, alla Rolex.

SPORT-Expressen har fått exklusivt inträde till miljardärens kontor på Khelaïfis internationella tenniskomplex där han tillbringar större delen av tiden när han inte huserar i Paris för jobbet som Paris Saint-Germains president.

Handslaget är fast.

Leenendet naturligt.

- Välkomna till Qatar, visst blir man kär i det här landet?

Det går inte att göra annat än nicka.

PSG har för andra året i rad sitt vinterläger i Doha.

Har investerat över tre miljarder

Nasser, ägare av Qatar investment authority, har investerat över tre miljarder i spelarköp sedan han tog över klubben 2011.

Marknadsföringsarbetet mot att bli världens största klubb har pågått sedan dess och huvudmålet är att bli laget på allas läppar i USA, Kina och Mellanöstern.

Först och främst.

Herr Al-Khelaïfi, vad skapar det egentligen för känslor hos dig när du ser PSG här i Qatar, ditt hemland?

- Helt ärligt så blir jag rörd, ja väldigt berörd, när jag ser PSG-spelarna träna på min mark, det känns otroligt stort. Mellanöstern och Qatar är en mycket viktig marknad för oss och vi kommer att göra allt för utveckla oss till nästa storklubb i världen.

Runt om i Doha syns reklamskyltar där PSG-stjärnor som Zlatan Ibrahimovic beklär skyskrapor, reklampelare och taxibilar.

År 2013 var svenskens bästa år någonsin och Nasser Al-Khelaïfi ler med hela ansiktet när SPORT-Expressen ber honom beskriva deras relation:

- Vi har en mycket speciell relation. Jag älskar Zlatan på och utanför planen. Och han är en så rolig person. Det finns nog ingen som får mig att skratta så mycket. Vi har mycket kontakt. Senast när vi satt och tittade på träningen så sa några "Qataris" (kolleger) till mig att "Zlatan, han är stor, stark och ser arg ut". Jag sa bara "nej, nej, han är världens roligaste och gladaste person"

Och häromdagen skickade ni väl ut Zlatan och laget i öknen?

- Ja. Spelarna var i väg och när Zlatan hade träffat den här falken i öknen som ni säkert sett bilder på så sa han till mig: "Jag vill ha med mig den här falken hem, dra av på min lön". Jag kunde inte sluta skratta. Han har alltid ett skämt att ta fram.

Hur ser du på hans karaktär?

- Zlatan har en speciell karaktär, han är en vinnare och en ledare. En krigare. Jag har aldrig stött på en person som vill vinna så mycket som honom

Du är känd för att vara generös, vad gav du spelarna för nyårspresent?

- Vi ordnade en privat fest på ett hotell (lyxhotellet W i stadsdelen West Bay i Doha) och alla hade det underbart kul den här kvällen. Det var underbart. Alla i PSG hade kul och alla har njutit av att vara här i Doha.

Talades om kris för ett år sedan

Nasser Al-Khelaïfi har fått se sitt PSG utvecklats till en vinnarmaskin under hösten 2013. För ett år sedan talades det om kris, att Carlo Ancelotti skulle tvingas bort och om sprickor i spelartruppen.

Detta efter en väldigt ojämn höstsäsong.

Den här säsongen har PSG visat att de är ett svårslaget lag med bättre bredd i och med värvningen av Edinson Cavani.

- Laget förändras mycket. Alla förstår vad som gäller, fler känner sig hemma. Allt flyter på och vi blir aldrig oroliga när vi hamnar i underläge. Alla spelare är lyckliga och många som gjorde sitt första år i PSG har växt in i kostymen. Förra året var formen ojämn under stora delar, säger Al-Khelaïfi.

Men hur viktigt var det att få råd från klubbens storstjärnor efter en säsong som även innehöll en del missnöje?

- Självklart är det så att alla stora spelare som Thiago Silva och Zlatan Ibrahimovic ska få komma med råd för att vi ska bli bättre. Och precis som vi säger har vi ändrat gräset på Parc des Princes, putsat till träningsanläggningen. Ja, ändrat på många småsaker som spelarna ville förändra.

Nasser fortsätter utan paus:

- Och jag skulle säga att Zlatan aldrig har varit lyckligare i sin karriär än vad han är nu. Vi är nöjda med vad han gör och han är nöjd med vad vi gör.

Öppnar för nytt Sverige-besök

I somras fick Zlatan chansen att spela på hemmaplan med sitt lag och PSG avverkade två matcher i Sverige mot Hammarby i Stockholm och Real Madrid i Göteborg. Nu öppnar PSG-pampen Al-Khelaïfi för ett nytt besök sommaren 2014.

- Det är ingen omöjlighet. Vi har diskuterat det internt om att komma tillbaka. Men ännu inte fått något officiellt bud från någon samarbets-partner i Sverige. Men vi skulle älska att komma tillbaka i sommar för det var ett mycket lyckat besök och Zlatan var nöjd, säger Nasser Al-Khelaïfi.

För lite drygt ett år sedan omkom PSG:s hjälptränare Nick Broad efter en bilolycka.

Enligt Nasser har sorgen också förenat gruppen och stödet till varandra har varit monumental sedan olyckan.

- Han är alltid ibland oss. Det gör ont att vi miste en så bra person, viktig för klubben. Vi i klubben pratar ofta om honom. Det var en tuff situation för alla att gå igenom men det förenade oss också, säger Al-Khelaïfi.

ÄR ÄGARE I PSG

Namn: Nasser Ghanim Al-Khelaïfi.

Ålder: 40.

Gör i dag: Ägare i Paris Saint-Germain med Qatar Investment Authority, president i Qatars tennisförbund, vice president i Asiens tennisförbund, vd över Al Jazeera Sports och president i Paris Saint-Germain sedan hösten 2011.

Bakgrund: Är ex-proffs i tennis och var som bäst rankad 995:a i världen 2002. Aktiv inom världstennisen mellan 1992-2003.

NASSER OM...

...SINA NERVER UNDER MATCHERNA

Det beror på vad det är för typ av match. Ibland känner jag mig väldigt lugn och trygg inför matchen, om det inte finns något som oroar. Ibland om det är jämna matcher som typ mot Lille eller Monaco, kan jag vara så stressad att det är svårt att umgås med mig, säger han med ett skratt.

---

...NYCKELSPELARNA VERRATTI OCH MOTTA

Marco Verratti har utvecklats enormt på ett år. Bara han slutar skrika så mycket på domaren kommer allt att bli bra, haha. När det gäller Motta är han kanske vår viktigaste spelare. Han spelar på världsnivå just nu. En underskattad spelare som vi vill förlänga med.

---

...MESSIRYKTET

Han har kontrakt med Barcelona och det respekterar vi. Det finns inget annat vi kan göra där. Ska jag vara helt ärlig är det en mediagrej det här. Men sen följer vi alla bra spelare i världen, Lionel är en sådan.

---

...ATT ZLATAN VILL AVSLUTA i QATAR

Ha ha, jag är glad att han säger det. Jag har förstått att han trivs väldigt bra här i Qatar och och det vore fantastiskt. Men nu vill jag att han fokuserar på PSG, inte vad han gör om några år, haha.

---

...KÄNSLAN INFÖR CHAMPIONS LEAGUE

Jag kommer inte klaga om vi vinner Champions League i år men vi vill vinna två cuper och ligan först och främst. Inom fyra år ska vi vinna Champions League och det blir den allra största utmaningen. Bayer Leverkusen är ingen enkel lottning och kanske luras vi lite av det finns bättre lag. Men vi ska ta oss till kvartsfinal, något annat vore förödande.

---

...HUR BRA ZLATAN ÄR PÅ TENNIS

Jag försöker hela tiden övertyga honom om att gå en tenniskurs men han kommer på ursäkter hela tiden. Jag får se om jag ger upp. Jag tror han är tillräckligt bra för att börja spela.