Älskad i Marseille – bortglömd i Sverige

Stark rivalitet mellan Marseille och PSG
Gunnar Andersson.
Foto: FOTO: TV4. / TV4
Gunnar Andersson mot slutet av sitt liv.
Foto: Bildbyrån.
Gunnar Andersson (mitten) under sin tid i Olympique Marseille.
Foto: Skärmdump från filmen: ”Gunnar”
Filmaffisch på Gunnar Andersson i Marseille.
Foto: Petter Landén.

MARSEILLE. 2019 färgades Stade Vélodrome i gult och blått. 

Fansen hyllade klubblegendaren Gunnar Andersson, 50 år efter hans död, med ett enormt tifo. 

Än i dag lever legenden kring Andersson i den franska medelhavsstaden. 

Men i Sverige är han nästintill helt bortglömd. 


Se Marseille-PSG direkt med Premium – klicka här!

Boulevard Michelet är som Marseille är mest. Stökig, illaluktande och charmigt. Det är på den här gatan som Stade Vélodrome, Olympique Marseilles hemmaarena, ligger. 

Insprängd mellan husen ligger denna enorma arena, med plats för 67000 åskådare och det pågår febril aktivitet runt den dygnet runt. 

På motsatt sida arenan, på ett fönster tillhörandes en supportershop sitter det en affisch förställandes en man med sidbena och insjunkna ögon. Texten under affischen lyder ”Gunnar”. Det är en affisch för filmen ”Gunnar - Marseille i livet och i döden”, en nyproducerad film om svenske Gunnar Andersson, från Säffle, som än i dag hyllas som en av klubbens främsta genom alla tider. 

Gunnar Andersson är en av Marseilles främsta någonsin

Trots att det gått 63 år sedan han spelade för Marseille lever historierna om Gunnar Andersson i staden.

– Historien om Gunnar är typisk för Marseille, säger Benjamin Potet, regissören av filmen ”Gunnar”. 

– Marseille måste göra människor till legendarer för att kunna existera, på gott och på ont. 

Gunnar Andersson kom till Marseille 1950 efter att på kort tid ha representerat IFK Åmål, IFK Göteborg och Köpenhamns boldklubb. Han stannade i staden – och laget – i åtta år och är än i dag klubbens främste målskytt någonsin med 194 mål på 220 matcher. 

– Än i dag är det folk som säger Andersson är den bäste anfallaren i Marseilles historia, trots att spelare som Josip Skoblar och Jean-Pierre Papin efterföljt honom, säger Benjamin Potet. 

Han har förutom det enorma tifot 2019 även fått en gata uppkallad efter sig i staden. 

https://twitter.com/OM_English/status/1178389441431445509?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1178389441431445509%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.fotbollskanalen.se%2Ffranska-ligan%2Fmarseille-fans-hedrade-svenske-klubbikonen-med-tifo%2F

Gunnar Andersson dog utfattig och alkoholiserad

Men det finns en enorm svärta i historien kring Gunnar Andersson med. 11 år efter att han lämnat Marseille och drygt fem år efter att han avslutat sin spelarkarriär i Arvika segnade Andersson ner i ett gathörn i Marseille och dog. 

Utfattig och alkoholiserad, endast 41 år gammal. 

– Gunnars liv är det klassiska dramat, en grekisk tragedi med uppgång, vändpunkt och fall, säger Åke Sandberg, som just nu jobbar på en bok om ”Säffle-Gunnar”. 

– Han kom från ingenting till Marseille och gjorde succé, sen kom den tragiska perioden efteråt. Han tog till sig Medelhavets livsstil. Han gillade att spela boll, han älskade musik och ta ett glas i solen. I efterhand lite väl många. 

Sandberg berättar att Andersson återvände till Sverige och Säffle några gånger efter att han gått till Marseille, men att återvända till sitt hemland fick honom att inte må så bra. Han hade blivit en marseillaisare i sitt sätt att leva i solen och trivdes inte.

– Gunnar var en glad, lekfull och spontan gamäng, så det var inte så kul för honom att komma till Sverige. 

Sandberg säger att Anderssons problem med alkoholen gradvis växte fram under hans liv.

– Marseille är en tuff stad och supportrarna är tuffa. När du är på toppen vill alla ha dig, men när du har gjort en dålig match så hälsade de knappt på dig... Det var inte lätt för Gunnar och familjen. Pressen var hård och Gunnar var en känslomänniska. Då kanske det är lättare att ta ett glas än att handskas med problemen. 

Benjamin Potet uttrycker det som att Anderssons ”kärlekshistoria med Marseille” tog hans liv. 

Bortglömd i Sverige – trots sina framgångar

Trots att han i allra högsta grad är ihågkommen i Marseille är han nästan helt bortglömd i Sverige. Även när Andersson var som bäst i Frankrike togs han inte ut i det svenska landslaget, vilket såväl Potet som Åke Sandberg tror är bidragande till att han inte är särskilt omtalad i sitt hemland. 

– Jag är inte ett dugg förvånad över att han är bortglömd, säger Potet. 

– Inte bara för att han inte spelade för landslaget, utan även för att han lämnade Sverige tidigt. 

Sandberg tror dessutom att det faktum att Andersson framgångar kom samtidigt som Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm, ”Gre-No-Li” kallade, var som bäst i Italien spelade in. 

Potet hoppas att hans film ska kunna väcka svenskarnas intresse för Gunnar Andersson till liv. Den har haft premiärvisning i Frankrike och älskas av Marsiellefansen, enligt Potet. 

– Jag planerar att ha några visningar av filmen i Sverige i början på nästa år, säger han.

– Det drama som var Gunnars liv är viktigt att skildra och jag tror att det kan beröra betydligt fler än bara fans till Marseille. 


På söndag möter Olympique Marseille PSG och du ser matchen exklusivt i SportExpressen TV med Premium. 

TV: Frossa i klassiska mål i ”Le Classique”

Oförglömliga ögonblicken från ”Le Classique”