Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
 Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Alex om succén i PSG, Zlatan och pistolhotet

Publicerad

PARIS. Att spela gatufotboll med blodiga fötter i förorten Niterói var inledningen på karriären för Alex Rodrigo Dias da Costa.

I dag är Alex en av Europas mest respekterade försvarsspelare efter succén tillsammans med landsmannen Thiago Silva hos mästarna Paris Saint-Germain.

I en intervju med SPORT-Expressen berättar 31-åringen om livet i Paris och hur det var att få en pistol mot huvudet i Santos slumkvarter.

Intervjurummet i de innersta lokalerna på PSG:s träningsanläggning är syrefattigt och varmt på grund av den stekande solen utanför.

En svettpärla från PSG-stjärnan träffar bordet framför mig innan ett fast handslag inleder intervjun.

Alex har haft en smått magisk säsong och diskuterar just nu en kontraktsförlängning med klubben.

Han har varit skadefri och startat varje nyckelmatch precis som Thiago Silva och Zlatan Ibrahimovic.

PSG flyger fram mot en ny titel och Alex medger att han bättre än någonsin.

Trots dominansen har han inte tilldelats något smeknamn i klubben.

Efter flytten från Santos 2002 till Chelsea lånades han ut till PSV Eindhoven och där titulerades han "The Tank" på grund av sina projektiler till frisparkar och offervilja på fasta situationer.

Alex ler stort och kallar en viss svensk "Zlat" när han förklarar läget:

- Det är svårt. Jag får ju inte slå några frisparkar nu, när han finns i laget, ha ha.

Livet var en pina

Men du trivdes med det här namnet i Holland?

- Ja, det var härligt, supportrarna gav mig det smeknamnet och de var underbart snälla mot mig. De stöttade mig alltid och jag fick kraft av dem. PSV har fantastiska fans och jag har goda minnen därifrån, säger Alex.

Men till en början var brassen mentalt knäckt.

Livet i den holländska staden var en pina:

– Inget var som hemma. Den första tiden i Holland var svår. Kylan var svår och jag förstod inte ett ord. Allt förändrades när det värvades några sydamerikaner till klubben. Men under en tid ville jag bara flytta hem igen.

Efter tre framgångsrika säsonger i PSG fortsatte fotbollsresan.

När han till fick klart med sitt arbetstillstånd flyttade han till Chelsea, klubben som först köpt loss honom till Europa från Brasilien.

Här tog han flera titlar.

Varje gång Alex vinner en trofé, senast med PSG våren 2013, tänker han tillbaka hur allt började.

Fotboll med bara fötter i Rio-förorten Niterói.

- Jag är tacksam att jag är där jag är i dag och hade en bra uppväxt. Jag började spela fotboll tidigt på gatan eller stranden. Varje dag efter skolan. Sen ibland dök det upp klubbrepresentanter för att kolla in oss och då gällde det att prestera. Sen åkte jag till Sao Paolo och Rio för provspel, säger Alex som drömmer om spel med Brasilien i VM.

- Vi får se, jag vet ingenting. Jag har inte så många landskamper.

Inför VM diskuteras det mycket om hur farligt det är i Brasilien, mycket kriminalitet?

– Det är farligt för alla. Du kan bli överraskad av något av de kriminella gäng som härskar på gatorna. Det beror på vart i Rio du är, det är mer farligt nattetid.

"Ville stjäla min sportbil"

Alex själv blev dödshotad som 20-åring vid en incident utkanten av Santos:

– Ja, jag har en mindre trevlig erfarenhet. En gång dök en kille upp med en pistol.

Alex tystnar och gör en pistolgest mot sitt huvud:

– Det var läskigt, men jag försökte hålla mig lugn. Han ville stjäla min sportbil och jag gav med mig. Sen fick han allt jag ägde och hade på mig. Jag kastade ner det på asfalten och satte upp händerna i luften. Han tog allt. Det gäller att vara varsam i Brasilien kan jag säga, säger Alex.

Alex är tränare Laurent Blancs givna val i mittförsvaret tillsammans med Thiago Silva och han njuter av livet även utanför planet. Familjelivet med hustrun Patricia och tre barn tar upp mycket tid - men även ett hängivet välgörenhetsarbete för utsatta barn i Brasilien.

Allt Alex står för - gör han med en stark koppling till Gud.

PSG-stjärnan är djupt troende.

- Gud kan hjälpa mig och min familj i vardagen. Jag tror på det som står i Bibeln och lever efter det.

Han fortsätter utan paus:

- Gud ser efter dig. Men du måste också göra ditt bästa. Jag tror på äktenskapet. Fru och barn, att leva ett familjeliv. Och lära barnen att bli en bra man och en bra kvinna.

"Gud skapade Adam och Eva"

När du gör mål tittar du upp mot skyn?

- Ja. Det är för att säga "tack" för ett nytt lyckligt tillfälle i livet. Det är inte ofta jag gör mål heller, som Zlatan ha ha. Så jag tackar honom en extra gång. Jag måste tacka noga så det händer igen.

Alex har också en kontroversiell åsikt när det kommer till homosexualitet och samkönade äktenskap.

Han fick hård kritik från fotbollsprofiler och Paris Foot Gay, en organisation som jobbar för homosexuellas situation inom fotbollen i Frankrike, när han sa följande i den hyllade Canal Plus-dokumentären "Jésus Football Club".

– Gud skapade Adam och Eva, inte Adam och Yves.

Många ansåg att Alex uttryckt sig homofobiskt. Till SPORT-Expressen säger han:

- Vi är protestanter. Gud säger att man ska älska alla människor för vilka de är. Vi ska älska alla människor. Vi älskar alla men vi ogillar de som inte står för det som står i Bibeln. Men det här handlar inte om homofobi.

Men vad är då rätt, enligt dig?

– Jag håller inte med om att det är okej att en man lever med en man och en kvinna med en kvinna. Det här är min åsikt. Vi håller inte med.

- Samtidigt är alla fria att göra vad de vill. Alla har en frihet. Det här är enkelt för mig att förklara. Och om du inte håller med mig om det jag tror på, det som står i Bibeln, så är det upp till dig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag