Foto: Mohamed El-ShahedFoto: Mohamed El-Shahed
 Foto: Mohamed El-Shahed

Ligaavbrott efter dödsbråk i Kairo

Publicerad

Alla matcher i den egyptiska högstaligan har skjutits upp efter det dödliga fotbollsbråket i Kairo. Sjukvårdskällor säger till al-Jazira att 40 människor dödades medan myndigheter har bekräftat 22 döda.

Enligt vittnen började våldsamheterna när fotbollssupportrar utan biljett försökte ta sig in på arenan i Kairo. Matchen mellan topplagen Zamalek och Enppi spelades inför publik, vilket har varit en ovanlighet sedan över 70 personer dog i upploppen i Port Said 2012.

Supportrarna sköt fyrverkerier mot polisen, och vittnen uppger att panik utbröt när polisen svarade med tårgas och hagelskott för att skingra folksamlingen. Många ska då ha trampats ihjäl.

– Det var som att gå in i en bur. Folk dog som kycklingar framför mina ögon, säger fotbollssupportern Amr Ali Hussein till The Telegraph. Han sköts i bröstet när han försökte fly undan våldsamheterna.

Tog sig in utan biljett

Enligt inrikesdepartementet var det Zamaleksupportrar som försökte ta sig in utan biljett. "De försökte storma stadion med våld, vilket föranledde säkerhetsstyrkornas försök att stoppa dem" heter det i ett uttalande. Supportrarna skriver i sin Facebookgrupp att oroligheterna började eftersom bara en smal taggtrådsbeklädd ingång till stadion hade öppnats.

Alla ligamatcher har nu skjutits upp på obestämd tid, skriver BBC. Det har inte hänt sedan upploppen i Port Said.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag