Lennart Johanssons sorg efter hustruns död: ”Tragik”

Foto: ANNA HÅLLAMS
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Efter 40 år tillsammans med hustrun Lola lever Lennart Johansson i dag ensam.

Hon gick bort dagen innan nyårsafton.

– Jag pratar fortfarande med henne varje kväll, säger Johansson i en intervju där vi även pratar om kärleken till AIK, Sveriges VM-chanser och de senaste förändringarna i Champions League.

Lennart Johansson, 88, sitter i sin rullstol i West Lounge på Friends arena och pratar med sitt bordssällskap, dricker en kopp kaffe med mjölk och inväntar derbyt mellan AIK och Djurgården. Käppen har han ställt bredvid sig.

– Jag är en av de få som såg AIK:s första match på Råsunda 1937, jag var åtta år gammal då, säger Lennart Johansson. 

– De hade en tjock liten gubbe som jag inte förstod hur han kunde spela fotboll. Han hette Lillis Persson och var fenomenalt duktig. Men det som lockade när man var 7-8 år och gick på stadion, det var att man fick glass. Och man fick höra på AIK-orkestern som gick och spelade i uniform. Det hörde till. 

Och det var där och då du blev AIK:are? 

– Jag hade inget annat val än att bli AIK:are. Mina bröder som var mycket äldre var AIK:are, så jag är född sån. Det är inget val man gör. 

I år har AIK:s försäsong präglats av skador och sjukdomar, och i och med det bortfall på flera viktiga spelare i laget. Samtidigt har man värvat friskt och inlett säsongen på ett positivt sätt.

– Det är sällan vi har haft så mycket bra spelare, men allt negativt påverkar eftersom det är ett lag vi pratar om. Om någon blir allvarligt skadad, som i Nyholms fall, så tar det på hela truppen. De lider av det allihop eftersom de känner för varandra. Men det ser hyggligt ut ändå, konstaterar Johansson som fortfarande känner sig tillräckligt pigg för att gå på alla AIK:s hemmamatcher - och även besöka europeiska arenor när han har tid.

– Jag orkar. Jag ska på Champions League-finalen i Kiev, naturligtvis. Jag är lite dålig just nu men det är för att jag har haft en stroke, men det har bättrat sig i alla avseenden. Jag har lite problem i ryggen med några nerver som ligger och bråkar med varandra bara. 

Men det är inte bara. Lennarts älskade hustru Lola gick bort dagen innan nyårsafton.


Lennart Johansson och Sepp Blatter, 1998.
Foto: DONALD STAMPFLI / AP TT / NTB SCANPIX

”De är korrumperade skurkar”

Lennart Johansson har ägnat i stort sett hela sitt liv åt fotbollen. Som före detta ordförande för både AIK, Svenska fotbollförbundet och Uefa har han skapat sig ett brett kontaktnät inom fotbollen - som gynnar honom än i dag.

– Uefa är väldigt generösa på så sätt att de bjuder mig på allt och behandlar mig väldigt varsamt. Jag är ju hederspresident där, och det hjälper så klart, säger Johansson. 

De senaste åren har den internationella fotbollens styrande organ kantats av flera skandaler. Bland annat har både Sepp Blatter, före detta president i Fifa och Michel Platini, före detta ordförande - och den som efterträdde Lennart Johansson - i Uefa fällts för korruption och är för tillfället avstängda från allt arbete inom fotboll. 

– Jag är den som suttit längst som president i Uefa, och på den tiden hade vi inga skandaler. Jag säger inte att allt var bra, men vi tog i alla fall itu med det och vi gav aldrig upp att slåss mot orättvisor och korruption. Det var nödvändigt, säger Lennart Johansson. 

Hur ser du tillbaka på din tid som Uefa-president?

– Jag tycker att jag har anledning att vara stolt över att jag ledde en så stor organisation i tjugo år och aldrig hade sådana skandaler som det varit nu. Att de två högst uppsatta i Fifa och Uefa är korrumperade skurkar. Det har jag talat om för dem båda två vid flera tillfällen. 

På 90-talet var Lennart Johansson med och skapade Champions League, en turnering som sedan dess genomgått en del förändringar. De senaste sker just nu, när de fyra toppligorna - Spanien, Italien, England och Tyskland får fyra direktplatser till turneringen från och med i höst.

Att det därmed blir svårare för mindre fotbollsländers, till exempel Sveriges klubbar, att ta sig till turneringens slutspel ser inte Johansson som något negativt. 

– Det är ändå alltid de bästa som är kvar i slutänden. Från kvartsfinalerna vet man att Bayern München är med, Real Madrid är med, Manchester City och Barcelona är med. Det bara är så och turneringen är gjord för att det ska vara mästarna som slåss i slutet, och då är det inte så befogat att ta in andraklasspelare, säger han. 


Lennart Johansson på Idrottsgalan 2015.
Foto: OLLE SPORRONG

”Jag pratar med henne varje kväll”

– Det är en tragik som jag inte har kommit över än, säger Lennart Johansson om hustrun Lolas plötsliga bortgång. 

– Hon hade varit dålig länge, haft besvär med höfterna bland annat. Den här dagen, dagen innan nyårsafton, hade hon åkt till hårfrisörskan och fått håret fixat. Hon var så glad och tyckte att det såg så fint ut, så vi satt och pratade om det. Samtidigt som vi pratade ramlade hon ner i golvet, och det var slut, berättar han. 

Paret hade levt ihop i 40 år.

– Jag brukade prata med henne varje kväll innan vi lade oss, om hur dagen hade varit och så vidare. Nu ligger jag och pratar med henne fortfarande, fast hon har gått bort. 

Hur förändras livet i och med en sådan sorg?

Johansson blir tyst en stund. 

– Livet förändras på så sätt att man börjar komma underfund med vad döden betyder. Det betyder att du blir ensam, att du mister någon som du har hållit kär, att du får vänja dig vid att det är en ny situation och att du får lära dig leva med det. Men det är jobbigt, det är hårt. Jag har varit väldigt ledsen, säger han. 


Lennart Johansson, 2010.
Foto: YLWA YNGVESSON

Tror inte på Zlatan i VM

AIK-hymnen går i gång ute på arenan, det börjar närma sig matchstart. Lennart Johansson berättar att han gläds åt det faktum att Sverige ska spela VM i sommar för första gången sedan 2006 - och att man slog ut Italien på vägen. Men någon resa till Ryssland blir det inte. 

– Jag tror inte jag tar mig dit. Jag följer mästerskapet på tv:n, säger han innan han börjar analysera varför det gick så pass bra för Sverige i VM-kvalet:

– Jag tror att vi har nått en stabilitet genom den nye förbundskaptenen som har gjort ett lag utav Sverige. Det visade han inte minst när vi såg till att Italien försvann. Det har aldrig hänt förut, men nu är de borta. Nu är vi där, säger Johansson och ler. 

Jag utgår från att du har följt Zlatan-debatten. Tror du att han spelar VM?

– Att sia om vad Zlatan gör är svårt. Vi har träffats många gånger och jag har följt honom från den slarviga ynglingen han var till att han har vuxit till en mogen man som jag beundrar väldigt mycket. Han är fortfarande i farten och gör mål så fort han är med på planen. Vi ska inte utesluta honom. Kommer han med är det en styrka för Sverige, men det är också en styrka att ha det lag som tog sig till VM. 

Skulle du vilja se Zlatan i VM? 

– Ja, det skulle jag gärna se. Men jag tror inte att den nuvarande förbundskaptenen kommer vilja se honom. Han beundrar honom, men jag tror att han vill ha det lag som han har fått resultat med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.