Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lennart Johansson: "Måste vara en muta"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lennart Johansson.
Foto: Olle Sporrong
Sepp Blatter.
Foto: Ennio Leanza

Sepp Blatter betalade 17,2 miljoner kronor till Michel Platini för jobb han ska ha utfört åt Fifa. Pengar som förre Uefa-presidenten Lennart Johansson menar är en muta.

– Det måste det vara. Det är exakt vad det pekar på, säger Johansson till Insideworldfootball.com.

Fifapresidenten Sepp Blatter och Uefas president Michel Platini är avstängda i 90 dagar. Anledningen är den utredning som pågår kring 17,2 miljoner kronor som Blatter betalat ut till Platini för uppdrag som fransmannen ska ha gjort åt Fifa 1998-2002.

Pengarna ska vara en del av en muntlig överenskommelse mellan Blatter och Platini, något som Lennart Johansson menar att han aldrig kände till.

– Jag var med i Fifas exekutiva kommitté då och Blatter borde ha rapporterat in det till oss, men det gjorde han aldrig. Jag har aldrig hört om något liknande inom Fifa. Det här är mycket pengar, det är ingen liten summa. Jag har bara hört via medier att Platini hävdar sig att ha ett kontrakt med Fifa, säger Johansson till Insideworldfootball.com.

Pengarna betalades ut 2011

Trots att miljonerna ska vara betalning för arbete utfört för över tio år sedan betalades de ut under 2011. Johansson menar att Platini borde ha klivit fram och berättat om betalningen till kommittén.

– Jag skulle ha förväntat mig att en sådan betalning rapporteras till Uefa. Platini borde ha nämnt det för exekutiva kommittén, jag skulle ha gjort det. Jag skulle ha sagt "Jag har ett kontrakt med Blatter som ni kanske kritiserar. Men det här är sanningen, det är pengar jag fått och ni borde veta om det". Jag går på alla Uefas exekutiva möten och jag har aldrig hört om den här betalningen, säger Johansson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.