Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lennart Johansson: "Jag är inte förvånad"

Foto: Francois Mori
Foto: Olle Sporrong

Flera Fifa-toppar greps tidigt på onsdagsmorgonen på ett lyxhotell i Schweiz, misstänkta för en rad olika ekonomiska brott.

Enligt polisen har brottsligheten pågått under en längre tid - och före detta Uefa-ordföranden Lennart Johansson är inte överraskad.

– Jag är inte förvånad. Det här är en ny tragisk sak kopplad till Fifa, säger han till SportExpressen.

Tidigt på onsdagsmorgonen greps flera av toppnamnen inom det internationella fotbollsförbundet, Fifa.

Samtliga ska nu utlämnas till USA där de är misstänkta för bland annat pengatvätt, svindleri och andra ekonomiska brott.

– Vi är förvånade över hur länge detta pågick och hur det berörde nästan varje del av det Fifa gör, säger en polis inblandad i utredningen.

"Jag är inte förvånad"

Lennart Johansson, före detta ordförande i Uefa, har tidigare uttalat sig kritiskt om Fifa och presidenten Sepp Blatter.

Johansson har bland annat uttalat sig om att Blatter köpt röster i presidentvalet 1998 och att han riggade Uefa-valet 2007.

När SportExpressen når honom på onsdagsmorgonen känner han inte till att toppnamnen inom Fifa har gripits, men han blir bestört när han får höra uppgifterna.

– Jag kan inte reagera med annat än att, är det ett brott som har begåtts så ska de straffas. Du är den första som talar om det här för mig. Men jag är inte förvånad. Det här är en ny tragisk sak kopplad till Fifa, säger Johansson.

"Han klarar sig alltid"

Samtidigt är Johansson glad över att felaktigheterna kommer upp till ytan.

– Det här är allvarligt. Alla vill veta mer, vad är det frågan om vilka är skyldiga. Jag är glad åt att vi kommer åt såna som beter sig illa åt. Som är lagbrytare, säger han.

Sepp Blatter ska enligt CNN inte vara en av dem som har eller ska gripas, även om hans namn tidigare figurerat i utredningen.

– Han klarar sig nog. Han klarar sig alltid. Han ser att till att han är skyddad, säger en nedstämd Johansson.

– Han är listig nog att inte sätta sig i en sån situation. Att han plötsligt skulle avslöjas för ett rent kriminellt brott - det tror jag inte.

"Då kan vad som helst hända"

På fredag ställer Blatter upp för omval i Fifa. Skandalen kommer därmed väldigt olägligt för presidenten.

– Det är inte bra. Men det kan bara gå på ett vis. Blatter blir omvald. Är han skyldig själv till det här dock, ja då kan vad som helst hända. Då är vi inne på spekulationer, kommenterar Johansson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.