Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det tog hårt på honom – han förlorade sin kärlek”

Lennart Johansson blev 89 år.
Foto: YLWA YNGVESSON
Lennart Johansson på Fotbollsgalan 2017.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

En av svensk fotbolls största någonsin har gått ur tiden.

Den tidigare Uefa-presidenten Lennart Johansson, 89, är död.

– Han sa jämt att han ville dö på sin post och inte bo på något hem, och det fick han göra, säger dottern Eva Jansson.  

Lennart Johansson var på plats på Europa League-finalen i Baku i Azerbajdzjan förra onsdagen. Hans plan var sedan att åka vidare till lördagens Champions League-final i Madrid, men sjukdom tvingade honom att avbryta resan. 

– Han kom hem på torsdagen och gick och la sig och sov, sedan sa han att han inte ville gå upp på fredag morgon och då ramlade han ihop, så han vet ingenting annat än att han var mitt i livet, säger Eva Jansson, dotter från Lennart Johanssons första äktenskap. 

På fredagen åkte Lennart Johansson in till sjukhuset och på tisdagskvällen avled han, 89 år gammal.  

– Han fick ett väldigt bra slut på sitt liv. Han var med Uefa in i det sista, och hade tänkt gå på landskampen (mot Malta på fredag). Han sa jämt att han ville dö på sin post och inte bo på något hem, och det fick han göra. 

– Det är klart att det blir jobbigt för oss nära när det går så fort, men för hans del så var han aktiv in i det sista. Han hade inte kunnat få ett bättre slut, säger dottern Eva och tillägger:

– Men han hade planerat sin 90-årsfest väldigt mycket. Det sa han, att i november då ska det bli partaj, så det hade han redan bokat och allting. 

Lennart Johansson var på plats i Kalmar i höstas när favoritklubben AIK blev svenska mästare och la beslag på Lennart Johansson pokal.
Foto: MAGNUS LILJEGREN/STELLA PICTURES

”Han körde ända in i kaklet”

Johan Strömberg, kontaktperson för ”Lennart Johansson Foundation” besökte Lennart under en av hans sista dagar på sjukhuset.
– Det är naturligtvis en stor sorg. Samtidigt var det en man som körde ända in i kaklet. Det är imponerande. Men det är klart att det är sorgligt, vi talades vid väldigt ofta, säger Strömberg och berättar om bildandet av ”Lennart Johansson Foundation” 2016.

– Det var något som han verkligen brann för och tyckte var väldigt roligt. Vi har några projekt som ska sjösättas nu och jag var glad att han har fått vara med om stiftelsens skapande och hann sjösätta några projekt, säger Strömberg.

– Det är naturligtvis hans arv som vi ska förvalta.

Var president för Uefa

Lennart Johansson föddes i Bromma 1929 och blev AIK-supporter redan som åttaåring 1937. 

Johansson var ordförande i favoritlaget AIK mellan 1967 - 1980 och 1985 - 1990 basade han över Svenska fotbollförbundet.

Sedan väntade större uppdrag.

1990 valdes Johansson in som president för det europeiska fotbollförbundet Uefa. En post han satt på i hela 17 år, fram till 2007, då han förlorade presidentvalet mot fransmannen Michel Platini. Han var fram till sin bortgång hederspresident i Uefa och är den som suttit längst på sin tjänst som Uefa-president.

Lennart Johansson var under sin period som Uefa-president drivande i att skapa Champions League som drog i gång 1992 i nuvarande skepnad.

Lennart Johansson är död - blev 89 år gammal

En tid han blickat tillbaka på med stolthet.

– Jag tycker att jag har anledning att vara stolt över att jag ledde en så stor organisation i tjugo år och aldrig hade sådana skandaler som det varit nu. Att de två högst uppsatta i Fifa och Uefa är korrumperade skurkar. Det har jag talat om för dem båda två vid flera tillfällen, sade Lennart Johansson till SportExpressen i april 2018. 

1998 ställde han även upp i Fifa:s presidentval men föll mot Sepp Blatter.

Sedan 2001 utdelas Lennart Johanssons pokal till de svenska mästarna i fotboll på herrsidan.

Sorgen efter hustrun Lola

När SportExpressen träffade Lennart Johansson för drygt ett år sedan hade han nyligen förlorat sin hustru Lola, som han gifte sig med 1981. Dagen före nyårsafton 2017 gick hon bort. 

Något som tog hårt på Lennart Johansson.

– Jag pratar fortfarande med henne varje kväll. Det är en tragik som jag inte har kommit över än, sa Lennart Johansson under intervjun och berättade om sorgen efter hustrun:  

– Livet förändras på så sätt att man börjar komma underfund med vad döden betyder. Det betyder att du blir ensam, att du mister någon som du har hållit kär, att du får vänja dig vid att det är en ny situation och att du får lära dig leva med det. Men det är jobbigt, det är hårt. Jag har varit väldigt ledsen.

Johan Strömberg, kontaktperson för ”Lennart Johansson Foundation”:

– Han förlorade sin kärlek och bästa vän. Det tog honom hårt. Han hade sina barn och barnbarn också. Han har levt ett väldigt rikt liv, säger Strömberg.

Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll:

– Det var starten på utförsbacken på något sätt. Han förlorade mycket av sin livsglöd när Lola gick bort. Han blev mer passiv och jag tror han kände sig mer ensam. När man har haft den typ av uppdrag som Lennart har haft, alltid omgiven av folk som vill ha kontakt och prata med en, när man slutar det uppdraget så slutar telefonen att ringa. Det är ingen lätt upplevelse för någon. Men Lola tog mycket väl hand om det vakuumet som uppstod. Det var ingen som kunde göra när Lola gick bort. Det betydde mycket för honom, säger  Olsson.


Lennart Johansson med hustrun Lola.
Foto: ANNA HÅLLAMS

Lennart Johansson har ägnat i stort sett hela sitt liv åt fotbollen. Och han fick mycket tillbaka under sina sista år i livet. 

– Uefa är väldigt generösa på så sätt att de bjuder mig på allt och behandlar mig väldigt varsamt. Jag är ju hederspresident där, och det hjälper så klart, sa Lennart Johansson när SportExpressen träffade honom förra året.  


Lennart Johanssons karriär

Ordförande i AIK 1967-1980

Ordförande i Svensk Elitfotboll 1978-1984

Ordförande i Svenska fotbollförbundet 1985-1990

Ordförande i Uefa 1990-2007

Vice ordförande i Fifa

Förlorade presidentvalet till Fifa 1998

Invald som nummer 27 i svensk fotbolls Hall of Fame 2007

Reaktioner över världen

Lennart Johanssons död uppmärksammas över världen och idrottsvärlden sörjer den tidigare Uefa-presidenten.

”Svensk fotboll har sorg. Lennart Johansson är död. Han somnade in på kvällen den 4 juni efter kort tids sjukdom, 89 år gammal”, skriver fotbollsförbundet på sin hemsida. 

https://twitter.com/svenskfotboll/status/1136150670787194880https://twitter.com/UEFA/status/1136169762197790720https://twitter.com/aikfotboll/status/1136147693582110720

LÄS MER: MATS OLSSON: Odödligare än så blir man inte. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.