Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lennart Johansson: "Är bra för fotbollen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lennart Johansson.
Foto: Olle Sporrong
Sepp Blatter.
Foto: Ennio Leanza

Lennart Johansson stred emot Sepp Blatter i Fifa-valet 1998.

Nu gläds han över Blatters beslut att lämna sin presidentpost.

– Jag är glad över att rättvisan kommit fram i vår organisation, säger Johansson till SportExpressen.

Nyheten kom som en briserande bomb i fotbollsvärlden under tisdagskvällen.

Sepp Blatter, 79, avgår som ordförande för Fifa, bara fyra dagar efter att han blivit återvald till posten.

Lennart Johansson, 85, tidigare ordförande för Uefa, förlorade mot just Blatter i valet till Fifaordförande 1998, när Blatter först fick makten.

"Förståndigt av honom"

Johansson tror att Blatter varit direkt inblandad i den senaste tidens Fifa-skandaler, där flera högt uppsatta pampar blivit gripna och är misstänkt för mut- och korruptionsbrott.

– Det var förståndigt av honom att ta konsekvenserna för vad som har skett. Inte minst nu när det kommit fram att generalsekreteraren skickat 104 miljoner till Jack Warner, som tidigare var straffad. Det är klart att Sepp Blatter har känt till det här och att han nu avgår talar för det. Han är så noggrant underrättad i alla stycken.

– Och jag tror det här är bra för fotbollen, det skänker förhoppning hos människor att det nu kommer en ledning som vi kan ha förtroende för och som vi kan respektera. En ledning med de egenskaper som ett högsta organ ska ha.

Tror du att Blatters avgång hör ihop med att han själv är inblandad i den skandal som uppdagats?

– Ja, det tvekar jag inte över alls. Han är så noga och effektiv. Det måste han ha någon räkning för. Han vet precis vad som händer ute i världen. Det här är inget som gått honom förbi.

"Européerna tyckte det var åt helvete"

Vad kan du säga om snacket bakom kulisserna under förra veckans kongress?

– Européerna tyckte att det var åt helvete att han skulle bli omvald. Men där han köpte sina röster, i Afrika och Asien, där var de ju nöjda.

Känns det här som en upprättelse för dig?

– Nej, jag tycker det är synd att det ska hända. Det som händer nu och det som hänt sista åren. Det är ingen upprättelse för mig utan bara en bekräftelse på vad jag stred för och det jag stred emot under så många år. Jag har haft rätt hela vägen.

Blatter har haft enormt stort motstånd från stora fotbollshöjdare. Greg Dyke i FA är en av dem.

– De största har efter hand tappat förtroende för honom och tyckt att han som exekutiv president ska ta ansvar för det som Fifa drabbats av och det anseende som de har förlorat. Och att Dyke anser att Blatter är korrumperad, det är han ju inte ensam om.

Du har varit inne på det själv.

– Det har jag varit. Just i nuläget gör jag det också. Jag står fast vid vad jag har sagt. Det är inte så att jag känner någon glädje att jag har vunnit något, jag är glad över att rättvisan kommit fram i vår organisation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.