Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ledningens krav på Pia inför VM – medalj

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Petter Nilsson

EERIKKILÄ. Damlandslagets ledning kräver medalj i VM i sommar.

Men om det inte blir det?

– Jag ska snart sätta mig ner med Pia (Sundhage, förbundskaptenen). Då ska vi prata om tiden efter mästerskapet, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Det var i en intervju med SportExpressen för en månad sedan, som Pia Sundhage fick frågan vad som skulle hända om det går åt skogen för Sverige i sommar:

– Går det dåligt åker jag ut med huvudet före. Det borde jag göra. Det står i förbundets strategidokument att det är medalj som gäller. Jag har svårt att se att jag överlever om vi förlorar en kvartsfinal.

Några veckor senare, i samband med att det nya landslagsstället presenterades, frågade SportExpressen Lotta Schelin om vad hon tyckte om Sundhages resonemang.

– Jag skulle gärna se att hennes kontrakt förlängs efter 2016. Det fungerar fantastiskt bra med Pia och jag har svårt att se vem som skulle göra det bättre, förklarade Schelin.

"Ser inga problem"

– Dessutom känns det som hon började nyss. Både Thomas (Dennerby) och Marika (Domanski Lyfors) var länge, och jag ser inga problem med att ha samma förbundskapten under en längre tid om det fungerar bra.

SportExpressen fick i dag, i samband med landslagets träning här i Finland, en pratstund med landslagschefen Domanski Lyfors. Ytterst är det hon och förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson som bestämmer Sundhages framtid med det svenska landslaget.

– Vi kommer att ha diskussioner med Pia innan vi går in i VM-slutspelet, och då får vi se var vi landar. Pia är en fantastisk förbundskapten och en fantastisk person, och när hon säger som hon gör är det med glimten i ögat, menar Domanski Lyfors.

"Det är målsättningen"

Är medalj i VM ett krav för att Sundhage ska få vara kvar?

– Vår målsättning med damlandslaget är att vi ska ta medalj i mästerskap. Det kommer ingen undan, och det känns också som en väldigt realistisk målsättning. Det är dit vi siktar, men att det ska ses som ett krav för att Pia ska få behålla jobbet eller inte, är aldrig något vi har sagt.

I morgon spelar Sverige en träningslandskamp mot Finland i förberedelserna inför VM.

Sedan väntar Algarve Cup de två första veckorna i mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.