Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Läskigt – jag tänkte att det här är slutet”

Före detta statsministern Fredrik Reinfeldt kandiderar till en plats i Djurgårdens styrelse.
SportExpressens Noa Bachner i vänster bildkant med Fredrik Reinfeldt till höger. Foto: Philip Gadd
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Förra veckan stod det klart att tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt är ett av de tre nya namnen som valberedningen i Djurgården Fotboll föreslår ska ingå i klubbens styrelse. 

I en intervju med DIF-podden berättar Reinfeldt om ett möte med AIK-fansen som verkligen skrämde honom. 

– Det var riktigt läskigt, säger han.

Förra veckan stod det klart att den tidigare moderata statsministern Fredrik Reinfeldt är ett av de tre namnen som valberedningen i Djurgården Fotboll föreslår ska ingå i styrelsen i klubben. Fredrik Reinfeldt var statsminister i en borgerlig koalitionsregering mellan åren 2006 och 2014. 

I en intervju med DIF-podden berättar Reinfeldt om dels hans supporterskap och vad han kan tänkas bidra med i Djurgårdens styrelse. När programledaren ber tidigare statsministern berätta om en ”stökig anekdot” så ger Reinfeldt först ett allmänt svar om att han inte brukade förtära alkohol på matcher innan han berättar om en upplevelse som skrämde honom.

– Det var en upplevelse som verkligen satte sig. Det var efter en sådan här annandag jul-match, har jag för mig, som ju alltid har varit väldigt publika. Jag hade fått en väldigt fin stickad djurgårdströja, jag hade en flagga, jag var från topp till tå klädd i djurgårdsfärger och står på T-centralen. Vi har varit ute och gått lite med djurgårdsklacken men de andra har avvikit, helt plötsligt är jag ensam kvar och väntar på min tunnelbana, säger Reinfeldt och fortsätter: 

– Då kommer AIK-klacken, eller åtminstone över 200 AIK:are, så jag tänkte ”det här är ju slutet.” Mycket riktigt så ställde de sig i någon slags halvring runt mig och hånlog lite över det uppenbara, prekära läget jag var i. Men så var det någon som frågade om jag kände någon i Djurgårdsklacken, och det gjorde jag, och sen pratade vi om matchen i stället och så blev det liksom ingenting, så de släppte mig. Det var riktigt läskigt, säger Reinfeldt i DIF-podden. 

Årsmöte i mars

På onsdag 11 mars kommer Djurgårdens medlemmar ta ställning till om de vill gå vidare med valberedningens förslag, vilket är det absolut vanligaste bland fotbollsklubbar i Sverige, eller om någon kommer lägga fram ett motförslag. När SportExpressen träffade honom förra veckan beskrev han vad han kan tänkas bidra med till styrelsearbetet. 

– Jag är en föreningsmänniska med gedigen erfarenhet av föreningsliv. Jag har stor internationell erfarenhet, jag har mycket beslutskraft och har länge varit med i föreningar och organisationer där jag vet om att hålla ordning på ekonomi. Det finns flera saker jag kan bidra med, säger han till SportExpressen

Reinfeldt: ”Lätt att sätta upp målsättningar”

Djurgården vann som bekant något överraskande allsvenskan i fjol. En seger i Sveriges högsta serie innebär kvalspel till Champions League och skulle Djurgården lyckas kvala in till Europas främsta klubblagsturnering skulle laget på sikt kunna utmana Malmö FF som Sveriges framgångsrikaste klubb, men så långt i framtiden vill inte Reinfeldt titta. 

– Så här: Det är så lätt att sätta upp målsättningar. Är man svensk mästare ska man vara stolt över det. Vi har ett Europa-kval och får se hur långt vi kan gå. Vi har sett många lag som har vunnit någon match men sedan har det ofta tagit stopp. Låt oss börja med det, säger han.

Härnäst väntar norska Brann i en träningsmatch för Djurgården innan första omgången i svenska cupen drar i gång, 22 februari, när klubben ställs mot Dalkurd. 

Se hela intervjun med Fredrik Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt intervjuas av Expressens Noa Bachner i serien ”Gränslandet” om idrott och politik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.