Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Epa / Tt
 Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Epa / Tt

"Larsson skulle bli en bra förbundskapten"

Publicerad

DUBAI. Ole-Gunnar Solskjaer är tillbaka i Molde.

I en stor intervju ger han sin syn på dagens Manchester United, supertalangen Martin Ödegaard, Sveriges EM-chanser och varför han värvade skandalspelaren Dulee Johnson.

– Henrik Larsson skulle helt säkert passa bra som förbundskapten, säger han.

Manchester United-ikonen var manager för dåvarande Premier League-klubben Cardiff mellan januari och september 2014. Sedan i oktober i höstas basar han återigen över Molde, klubben han ledde till stora framgångar före tiden i Wales.

Nu är han på plats i Dubai med sitt lag för att finslipa formen inför 16-delsfinalen mot Sevilla i Europa League om knappt två veckor.

SPORT-Expressen träffade honom på ett lyxhotell några mil utanför Dubais centrum.

Vad har du tagit med dig från sejouren i Cardiff?

– Jag lärde mig mycket. Jag var tre år i Molde och sedan tyckte jag att tiden var inne för att testa Premier League. Det blev åtta nio månader i Cardiff. Det var väldigt lärorikt. Jag gjorde en del fel och en del rätt. Nu är det gott att vara tillbaka i Molde.

Vad har du för målsättning med tränarkarriären?

– Jag vill egentligen bara njuta varje dag på jobbet och fortsätta bygga Molde fotbollsklubb. Vi hade tre väldigt succérika år först. Jag satte mitt fotavtryck och min stämpel på klubben. Jag vill att vi ska fortsätta utvecklas, men jag har inga långsiktiga planer.

"Jag gillar offensiv fotboll"

– När jag flyttade hem senast så hade jag ett mål och det var Premier League. Jag skulle göra det bra i Molde för att komma ut men nu är det mycket med familjen och vi är rotade.

Vad har du för fotbollsfilosofi

– Vinna fotbollsmatcher. Det är det viktigaste. Jag gillar offensiv fotboll och att spela med vinklar. Jag gillar tekniska spelare och är väldigt påverkad av mina 15 år i Manchester United.

Hur ser du på Manchester United efter sir Alex Ferguson?

– Det har varit tufft. Vi är vana att vinna serien. När jag spelade där och vi kom tvåa var den en misslyckad säsong. Nu snackar man om att komma bland de fyra bästa för att nå Champions League. Så förväntningarna är inte lika höga som tidigare. Och det är tufft att se på det. Och det är tufft att se att Pep Guardiola blir manager för Manchester City och att de tar över mer och mer. Men Manchester United kommer alltid tillbaka.

Du säger fortfarande "vi". 

– Ja, det är en del i mitt DNA.

"Var en ära att spela med honom"

Har du kontakt med Henrik Larsson?

– Ja, jag pratade med honom före jul. Det var en ära att spela med honom. En fantastisk fotbollsspelare som lärt både mig och Wayne Rooney och andra mycket, bland annat hur man skaffar sig utrymme som anfallare. En unik spelare.

Skulle han passa bra som svensk förbundskapten?

– Ja, helt säkert. Men nu har ju Danmark en norsk tränare, Island en svensk så nu får ni kanske leta efter en dansk, haha. Men Henke… ja, det är upp till förbundet.

Vad tror du om Sveriges chanser i EM?

– När du har en av Europas bästa spelare har du alltid chansen att vinna matcher. Norge med Zlatan hade varit i EM, Danmark med Zlatan hade varit i EM och Sverige med Zlatan är i EM. Så enkelt är det. Vi är tre jämna lag, men så har Sverige Zlatan.

Era möjligheter mot Sevilla?

– En eller två gånger av hundra kan vi slå Sevilla och jag hoppas att det är den här gången. Men vi har imponerat tidigare och slog Fenerbahce borta och Celtic både borta och hemma. Och vi spelade oavgjort mot Ajax borta. Men realistiskt sett är Sevilla ett av de svåraste lagen vi kunde fått. De har ju vunnit Europa League två år i rad.

"Han är fantastiskt bra"

Den förre AIK- och BK Häcken-spelaren Dulee Johnson har varit inblandad i otaliga skandaler genom åren och bytt klubb ofta. Nu säger han att han har fått ordning på sitt liv och beskriver sig själv som en helt ny människa. Inför den här säsongen plockade Ole-Gunnar Solskjaer in honom från Moss.

– Om du tänker på honom som en kontroversiell spelare så är jag lite oenig. Han är en fantastiskt bra spelare. Han har haft sina utsvävningar men det är historia nu och vi ger honom chansen. Dulee har kommit in här som en frisk fläkt och han har mycket talang.

– Han har teknik och spelförståelse som kommer att bli väldigt positiv för oss i Tippeligan. Det ska bli spännande att se om han tar tillvara på chansen. Vi skrev ett ettårskontrakt med honom. Men gör han det bra så snackar vi om förlängning.

 Den norske supertalangen Martin Ödegaard, gjorde han rätt som gick till Real Madrid?

– Det kan inte jag svara på. Det är många vägar till Rom. Jag är säker på att han har tänkt igenom det. John Arne Riise gick till Monaco som 16-åring och vann sedan Champions League. Ole-Gunnar Solskjaer spelade för Clausenengen i norska andradivision som 21-åring och han vann Champions League. Jag blir inte överraskad om Martin Ödegaard vinner Champions League.

Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag