Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lars Lagerbäck tar över Norge

Lagerbäck under presskonferensenFoto: TV2
Expressen TV sände presskonferensen med Lagerbäck liveFoto: TV2/Expressen
En glad Lars LagerbäckFoto: TV2
Lagerbäck har tidigare varit förbundskapten för IslandFoto: Sven Lindwall

Lars Lagerbäck blir ny förbundskapten för Norge.

Men han flyttar inte västerut på grund av pengarna.

– Ser du till vad man tjänar inom internationell fotboll tjänar jag extremt dåligt, säger Lagerbäck enligt VG.

Lars Lagerbäck klev av posten som isländsk förbundskapten efter EM 2016. Då hade han lett laget hela vägen till en kvartsfinal efter en bragdmatch mot England i åttondelsfinalen.

Innan dess hade Lagerbäck, efter sejouren i Sverige, arbetat som förbundskapten för Nigeria.

Nu har Norge bekräftat att Lagerbäck kommer att leda deras fotbollslandslag framöver.

– Det här är en utmaning som verkligen motiverar mig. Prestationer och resultaten hittills i VM-kvalet har inte varit bra. Vi måste vara ärliga med var vi står, samtidigt ser jag en potential i det här laget. Två extra viktiga och avgörande matcher står på tur. Det blir tufft, krävande och spännande. Och jag är jättemotiverad för uppgiften, säger Lagerbäck i ett pressmeddelande på norska fotbollsförbundets hemsida.

Lagerbäck klar för Norge

Lagerbäck var öppen med att han tackade nej till flera anbud innan Norge fick ett ja.

– Jag har ju funderat på att pensionera mig men jag har aldrig stängt dörren. Jag fick erbjudanden som skulle ha kunnat göra mig ekonomiskt oberoende, säger Lagerbäck, som kommer att pendla mellan Norge och Sverige.

Nu kan Norge vänta sig en klassisk Lagerbäck-fotboll.

– Jag har en grundfilosofi som jag har haft i Sverige, Nigeria och Island. Jag tror att vi kommer spela liknande som Sverige och Island gjort med mig som förbundskapten, säger Lagerbäck.

"Var vårt förstaval"

Norge har haft ett tufft VM-kval under forne Djurgården-tränaren Per-Mathias Högmo. Hans första match som norsk förbundskapten blir Nordirland den 26 mars.

– Lars har varit vårt förstaval. Han är närmast expert på förbundskaptensjobbet. Jag är otroligt glad och stolt över att vi i dag kan presentera en man med sju slutspel och 18 års erfarenhet som förbundskapten. Situationen i VM-kvalet är krävande, men vi kan fortfarande gå dit. Huvudmålet är ändå EM 2020, och i Lars får vi en landslagschef som har stått inför avgörande kvalmatcher otaliga gånger, säger norska fotbollsförbundets ordförande Nils Johan Semb.

Norge ligger näst sist i sin kvalgrupp. Tyskland leder gruppen på tolv poäng, där efter kommer Nordirland och Azerbaijan på sju poäng, Tjeckien på fem poäng, Norge på tre poäng och San Marino på noll poäng.

Lagerbäck: "Då tjänar jag extremt dåligt"

Enligt VG hade Lagerbäcks föregångare Per-Mathias Högmo en grundlön på fyra miljoner kronor per år.

Lars Lagerbäck kommer inte upp i sådana siffror.

– Ser du på en normal person i Norge eller Sverige tjänar jag bra. Men ser du till vad man tjänar inom internationell fotboll tjänar jag extremt dåligt, säger Lagerbäck enligt tidningen.