Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sonen: ”Tacksam för allt jag varit med om”

Lars-Åke Lagrell 2014.Foto: Anna Hållams / TT

Han styrde svensk fotboll i över 20 år. 

Nu har Lars-Åke Lagrell gått bort, 80 år gammal.

– Jag är tacksam för allt som jag har fått vara med om tack vare honom, säger sonen Sebastian Lagrell, 37.  

”Tack för allt arbete, alla minnen, och alla samtal. Vila i frid, Lars-Åke”, skriver Svenska fotbollförbundet i ett uttalande. 

Den svenska fotbollslegendaren har gått bort efter tids sjukdom och efterlämnar hustrun Yvonne och sönerna Sebastian, Magnus och Stefan. 

– Lars-Åke Lagrells insatser för svensk fotboll är ovärderliga, och han var och förblir en stor inspirationskälla för mig och många andra. Våra tankar går till hustrun Yvonne, till barn och barnbarn, och till alla vänner när som fjärran. Tack för allt, Lars-Åke, vila i frid, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett uttalande.

Sonen Sebastian Lagrell, klubbchef i superettanklubben Jönköpings Södra, berättar att hans pappa gick bort på måndagseftermiddagen, och att det skedde lugnt och stillsamt. 

– Jag är väldigt stolt över min pappa och det är en fantastisk förmån att kunna säga. Jag är tacksam för allt som jag har fått vara med om tack vare honom och är glad över att han fått lära känna mina barn, sina barnbarn. Det summerar mina känslor nu, men det har varit mycket gråt under dagen och så lär det väl vara så en tid framöver. Det är väl precis så det ska vara när man förlorar någon man älskar, säger Sebastian Lagrell. 

Kunde ni ta farväl?

– Det här året har varit speciellt på många sätt. Men han har varit sjuk en period och har varit på ett ställe där vi har kunnat besöka honom utomhus. Så vi har varit väldigt mycket tid med honom, både min mamma och familjen, jag och mina barn. Vi har kunnat besöka honom mycket under den sista tiden, vilket känns väldigt skönt nu. 

Vem var han som pappa?

– Han har varit upptagen och haft mycket på sitt bord under min uppväxt, men han har alltid tagit sig tid och prioriterat familjen. I den mån han kunnat har han tagit med oss också. Jag har väl sprungit runt benen på de där fotbollsgubbarna under min uppväxt, vilket jag kanske har lite nytta av i mitt jobb nu. Vi har varit nära, jag är glad att han är min pappa. 

Lars-Åke Lagrell hade årskort på Jönköpings Södra, och var på plats på alla svenska landskamper tills coronaviruset satte stopp för publik. 

– Men den sista fotbollen han såg var nog när barnbarnen spelade. Och det summerar väl ganska bra. 

Uppväxt i Jönköping

Lars-Åke Lagrell beskrev sig själv som en föreningslivsmänniska, och engagerade sig tidigt i ungdomsverksamhet och den lokala fotbollen i Småland. Lagrell föddes i Älmeboda utanför Växjö, men när han är ett år gammal dog hans pappa i en bussolycka och familjen flyttade till Jönköping, där han växte upp. 

Lagrells engagemang startar i den lokala föreningen IK Cyrus, men så småningom arbetar eldsjälen både Smålands fotbollförbunds utbildningskommitté och Svenska handbollförbundets styrelse. 

– Vi har haft många diskussioner om det genom åren. Han tillskriver väldigt mycket av sin ledarerfarenhet från sin tid i Cyrus och de ledare han hade där. Han beskriver att han fick chansen att bli ledare och stöttning, och att det var grunden till att han vågade ta de stegen. Cyrus fanns väldigt varmt om hjärtat, säger Sebastian Lagrell. 

1980 tog Lagrell plats i Svenska fotbollförbundet, där han 1991 ersatte Lennart Johansson som ordförande. 

Lagrell fick en tuff start på uppdraget. Publiksiffrorna svek, både i allsvenska och under landskamper, efter fiaskot i VM 1990 och dessutom skulle förbundet planera för EM i Sverige 1992. 

Lagrell övertygade Tommy Svensson

Redan tre år in i uppdraget kom Lagrells stora höjdpunkt: VM-bronset i USA. 

– Misslyckandet från VM 1990 låg som en våt filt över hela verksam- heten. Mycket vände i och med EM på hemmaplan 1992. Och VM-bronset i USA två år senare betydde enormt mycket. Jag undrar om det inte är den största händelsen för svensk idrott överhuvudtaget, sa Lagrell i en intervju med SportExpressen 2011

Lagrell var med och övertygade förbundskaptenen Tommy Svensson att ta över landslaget inför VM 1994, och fick honom även att fortsätta efter bronssuccén. 

Lars-Åke Lagrell var sedan 80-talet intresserad av tv-avtal och slöt i slutet av 90-talet ett lukrativt avtal för rättigheterna till de svenska landskamperna. 

2010 meddelade Lagrell att han tänkte sluta som ordförande och 2012 lämnade han uppdraget och Karl-Erik Nilsson, som är förbundets ordförande i dag, tog över. 

– Svensk fotboll har inget att tacka mig för, det är jag som står i tacksamhetsskuld till svensk fotboll, sa Lagrell då. 

Lagrell var under sin karriär även landshövding i Kronobergs län och ledamot i Riksidrottsstyrelsen. 

https://twitter.com/lagge_s/status/1308038863462510598

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.