Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Pampen tvingar kvinnliga spelare till sex

Haitis fotbollspresident Yves Jean-Bart anklagas för att tvinga kvinnliga landslagsspelare att ha sex med honom.
Presidenten för Haitis fotbollsförbund, Yves Jean-Bart.Foto: ALAMY/STELLA PICTURES
Haitis landslag värmer upp inför en OS-kvalmatch mot Panama i februari.Foto: SIPA USA/IBL
Caroline Jönsson, styrelseledamot i Fifpro. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/FOTO2PRESS IMAGO SPORTFOTODIENST

En förbundspresident som tvingar kvinnliga landslagsspelare att ha sex med honom – annars kickas de från laget. 

Rapporter om sexuella övergrepp inom damfotbollen fortsätter att strömma in. 

– Det är fruktansvärt, och ska behandlas som brott, säger Pia Sundhage. 

Caroline Jönsson, som sitter i styrelsen för Fifpro: 

– Vi driver frågan hårt mot högsta instans. 

Inför fotbolls-VM i Frankrike förra året gick det internationella spelarfacket, Fifpro, ut med en rapport om fem fall av sexuella övergrepp inom kvinnlig landslagsfotboll. Och det bara under det senaste halvåret. 

Det rörde sig om allt från sexuella trakasserier till konkreta våldtäkter, uppgifter som skakade om fotbollsvärlden precis inför VM. 

Ett av de mest uppmärksammande fallen var det i Afghanistan där spelare i damlandslaget blivit sexuellt utnyttjade av tränare och tjänstemän på det afghanska fotbollsförbundet, däribland förbundets president Keramuddin Keram. 

Nu, ett år senare, har ytterligare fall kommit upp till ytan.

På Haiti står presidenten för landets fotbollsförbund, Yves Jean-Bart, under polisutredning sedan i våras. Det efter flera vittnesmål om hur Yves Jean-Bart, eller ”Dadou” som han kallas, tvingat unga kvinnliga landslagsspelare till sex. 

Ställer de inte upp – förlorar de sin plats i laget. 

”Ska behandlas om ett brott”

Den brittiska tidningen The Guardian har tagit in vittnesmål om hur övergreppen gått till. 

– Det är en anställd kvinna på landslagets träningsanläggning som sätter press på tjejerna. När han (Yves Jean-Bart) ser en spelare han tycker är vacker ber han den anställda kvinnan att hon ska se till att spelaren kommer till honom för att ha sex. Vägrar spelaren riskerar hon att kastas ut från landslaget, säger det anonyma vittnet till The Guardian. 

Pia Sundhage, före detta förbundskapten för det svenska damlandslaget och nu förbundskapten för Brasilien, förfäras över uppgifterna från Haiti. 

– Det är naturligtvis fruktansvärt, och måste behandlas som det brott det är. Även om det är hemskt att ta del av de här uppgifterna så är det bra att det kommer upp till ytan och att det förhoppningsvis sätts in åtgärder som gör att det får ett slut, säger Sundhage.

Pia Sundhag, före detta förbundskapten för Sverige, numera förbundskapten för Brasilien. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Jobbar hårt med det”

Det internationella spelarfacket Fifpro jobbar aktivt med att lyfta problemet med sexuella övergrepp och trakasserier inom fotbollen. 

Sveriges förra landslagsmålvakt Caroline Jönsson, är ledamot i styrelsen för Fifpro. 

– Vi har jobbat vidare hårt med det här sedan VM, och fortsätter att driva frågan gentemot Fifa och deras etiska råd, säger Jönsson och fortsätter: 

– Det är oerhört viktigt att det finns någonstans dit man enkelt kan vända sig om man har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp. Det är också viktigt att det finns en handlingsplan som är jättetydlig att följa och som fungerar globalt. Men det måste också fungera nationellt. Är det till exempel ett fall där polis ska blandas in så är det ju väldigt olika hur det fungerar från land till land. 

Caroline Jönsson menar att det är ett omfattande arbete som pågår där man vill komma till en lösning som fungerar både internationellt och nationellt. 

– Vi har precis lanserat en app där man kan rapportera matchfixning och vår förhoppning är att det på sikt ska kunna vara möjligt att även rapportera sexuella trakasserier, övergrepp och andra missförhållanden via den appen. 

”Det är värst inom damfotbollen”

Trots nya rapporter om sexuella övergrepp inom damfotbollen anser Caroline Jönsson att Fifpros jobb går framåt. 

– Det är hemska vittnesmål att ta del av, samtidigt är det oerhört viktigt att det kommer fram. Och när problematiken lyfts är det fler som vågar berätta.

– Jag tycker absolut att det har hänt mycket det senaste året men det är klart att det finns en frustration över att man vill att arbetet ska gå ännu snabbare framåt, säger Jönsson och påpekar att sexuella övergrepp och trakasserier inte bara sker inom damfotbollen. 

– Det är värst där, men det förekommer även inom herr- och ungdomsfotbollen. 

 

LÄS MER: Lindahl mordhotad – nu åtalas mannen 

 

LÄS MER: Asllani: ”Det är en osund miljö – barn far illa” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.