Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Flera spelare deprimerade av krisen

Foto: BILDBYRÅN
Giorgio Chiellini, spelarambassadör på Fifpro.Foto: ONE NINE / INSIDEFOTO BILDBYRÅN
Chiellini får medhåll av Lucy Bronze.Foto: BPA / BPA/BILDBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Allt fler fotbollsspelare visar tecken på depression i spåren av coronakrisen.

Det visar en rapport släppt av det internationella spelarfacket Fifpro.

”Det är en tid med en enorm osäkerhet för spelarna och deras familjer”, säger Vincent Gouttebarge, medicinsk chef på Fifpro.

Coronapandemin har lamslagit fotbollsvärlden – något som nu visar sig medföra negativa följder för spelares mentala hälsa.

På sin hemsida har Fifpro redovisat siffror som pekar på ett ökat antal utövare med depressions- och ångestsymptom. Av de totalt 1 602 aktiva som deltagit i spelarfackets enkät har 22 procent av damspelarna och 13 procent av herrspelarna i sina svar uppgett kännetecken för mental ohälsa som brist på engagemang, aptit, energi och självförtroende.

Uppmanas söka hjälp

Motsvarande siffror i december och januari – då fotbollsligorna världen över alltjämt var i gång – var 11 respektive 6 procent, enligt Fifpro.

”I fotboll så måste plötsligt unga manliga och kvinnliga idrottare finna sig i att vara isolerade, vara avstängda från sina arbetsliv och känna oro för framtiden”, säger Vincent Gouttebarge.

”Vissa kanske inte har möjligheter att hantera dessa förändringar och vi uppmanar dem att söka hjälp från en person som de litar på eller en som har professionell kunskap om mental hälsa”, tillägger han.

I enkäten uppger 75 procent av spelarna att de har tillgång till stöd för psykisk ohälsa.

Råd från stjärnorna

Såväl Juventus italienske mittback Giorgio Chiellini och Lyons engelska högerback Lucy Bronze sitter i Fifpros spelarråd. Båda uppmanar fotbollsproffs världen över att stötta varandra under den pågående pandemin.

”Håll kontakten med era lagkamrater, särskilt om du tror att de är deprimerade eller har ångest. Låt oss hålla lagandan uppe även om det inte är någon fotboll just nu”, säger Chiellini till Fifpros hemsida och får medhåll av Bronze:

”Det är viktigt att inte hålla igen med känslorna. Det hjälper verkligen att dela med sig av dem med någon.”

Fifpros undersökning riktade sig till spelare i Australien, Belgien, Botswana, Danmark, England, Finland, Frankrike, Irland, Malta, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Skottland, Sydafrika, Schweiz och USA.

Men även i Sverige kommer det snart finnas statistiskt underlag i ämnet.

Tidigare i april gick intresseorganisationen, Svensk elitfotboll (Sef), in i ett avtal med Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska institutet med syfte att ta itu med problematiken kring mental ohälsa. Planen är att ställa ett antal frågor till alla junior- och seniorspelare, tränare, sportchefer och övrig personal i klubbarna för att se vilka behov som finns och vad som behöver göras i framtiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.