Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Landslagsman rasar mot festuppgifterna

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

Mattias Johansson anklagades för ”bristfällig professionalism” i den polska tidningen Meczyki.pl

Tidningen skriver att svensken har hyrt ett hus för att arrangera en fest. 

Nu slår landslagsbacken tillbaka mot uppgifterna och säger att ingenting stämmer. 

– Allting ligger i att tränaren mår dåligt och har fått sparken. Han letade efter syndabockar och då hängde han ut oss som är utlänningar, säger Mattias Johansson till SportExpressen.  

Storklubben Legia Warszawa åkte på en tung förlust senast mot Piast Gliwice. Laget ligger nu på en 15:e plats i ligan, en poäng ifrån nedflyttningsstrecket efter tio spelade matcher. Efter förlusten fick tränaren Czesław Michniewicz sparken. 

Under tisdagen rapporterade polska sajten Meczyki.pl. att orsaken bakom den svaga formen beror på ”bristfällig professionalism” hos flera spelare. Det ska handla om fyra spelare. En av dem: den svenske landslagsförsvararen Mattias Johansson. 

Mattias Johansson: ”Har bevis på allt”

Johansson ska, enligt Meczyki.pl, inte gjort sitt bästa på träningarna och i stället haft fokus på nattlivet. I förlustmatchen mot Piast Gliwice var Johansson inte ens med på bänken – trots att han inte var skadad.

Landslagsbacken själv tillbakavisar tidningens uppgifter.  

– Allting ligger i att tränaren (Czesław Michniewicz) har fått sparken. Han letade efter syndabockar och då hängde han ut oss som är utlänningar. Jag har bevis på allt och sanningen kommer komma fram. Jag har klubbpresidenten, sportchefen och mina lagkamrater bakom mig. Jag är inte orolig alls. Alla vet sanningen. Samtidigt kommer vi inte släppa det (anklagelserna) och vi kommer gå vidare med det. 

Vad kommer ni göra? 

– Det är sånt som får visa sig. Hela klubben kommer gå ut med vad som hände, sanningen kommer fram. Vi blir orättvist anklagade. 

Du säger att det beror på att ni är utlänningar, vad får dig att tro på det?

– För att alla som har blivit anklagade är de som är nya i laget. 

I artikeln står det också att du blev petad i den senaste matchen just på grund av festerna.

– Jag fick inte någon anledning till varför jag inte spelade. Han (tränaren) satte oss ur truppen och ville inte prata om det. Han ville snacka veckan efter och när vi kom till träningsanläggningen veckan efter så var han inte kvar. Han hade fått sparken. Han visste nånstans att det var hans sista match och det är tydligt att han ville rikta fokus mot något annat. 

Startade i VM-kvalet 

Mattias Johansson, som var med i startelvan i VM-kvalet mot Grekland i september, ska även ha hyrt ett hus för att arrangera en fest efter segern mot Leicester City i Europa League.

– Jag vet inte var jag ska börja. Men det jag har att säga är att sanningen kommer komma fram. Det stämmer absolut inte. 

I artikeln som publicerats i polsk media framgår det att du kallas för ”den svenske turisten”. 

– Tränaren har kallat mig det eftersom jag har varit skadad så det är därför jag kallades för turisten. Jag har även blivit kallad för Ikea. 

Johansson värvades av Legia Warszawa i från turkiska Gençlerbirliği i somras. Tidigare har han representerat AZ Alkmaar och den grekiska storklubben Panathinaikos. Trots Legia Warszawas utsatta situation beskriver Johansson stämningen i laget som god. 

– Det har alltid bra mellan spelarna. Alla kan hänga med alla. Vi ska blicka framåt nu och jag tror vi kan vända på det. Med en tydlig tränare som har en tydlig plan. Det känns positivt. 

Stöttas av sportchefen 

Mattias Johansson och de övriga spelarna stöttas också av klubbens sportchef som inte straffat spelarna. 

– Jag vet inget om att spelarna uppträtt oproffsigt. Därför har ingen av de här spelarna straffats heller. De tränar på som vanligt med laget och alla börjar om på nytt nu, säger sportchefen Radoslaw Kucharski till Legia.net. 

Kucharski passar också på att hylla den svenske högerbacken och menar att han kan bli bättre än deras tidigare högerback, Josip Juranovic, som värvades av Celtic i somras. 

– Han har gjort det väldigt bra i Europa League-kvalet och även mot Leicester. Han gör skillnad och kommer att anpassa sig ännu mer till vårt spel, både som högerback och ytter. 

– Jag är säker på att om ett år så kommer vi prata om honom som en av polska ligans bästa högerbackar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.