Fotbollsjournalisten Olof Lundh ger via Bazar Förlag ut sin tredje bok – Landslaget enligt Lundh – i morgon onsdag.
Där väljer han att skildra flera konflikter i det svenska herrlandslaget och tar bland annat upp Zlatan Ibrahimovics och Fredrik Ljungbergs ansträngda relation. I boken har han pratat med tidigare landslagsspelare som bland annat berättar att stämningen i landslaget blev sämre efter att Tommy Söderberg slutade.
När Erik Hamrén sedan ledde landslaget flera år senare klagade också flera spelare på att Zlatan Ibrahimovic blev särbehandlad.
”'Lagkaptenen gick sin egen väg. Något som skapade irritation i resten av truppen och det hände mer än en gång. ”Kom jag för sent fem minuter fick jag höra: ’Var fan har du varit?’ Kom Zlatan för sent var det inga problem. Gruppen accepterade till 100 procent att Zlatan hade lite friare tyglar, men det måste vara samma regler kring tider för alla och det var det inte”, säger en spelare som var med.
”Deppig tystnadskultur”
Lundh själv tror att många var rädda för att Zlatan skulle lämna landslaget.
– Man skämtade bort det, alla var så himla rädda för Zlatan. Spelarna var rädda för att prata om det och förbundets ledare var rädda för att stöta bort Zlatan med tanke på vad han betydde för landslaget och förbundets ekonomi.
Han fortsätter:
– Det blev en rätt deppig tystnadskultur och många ja-sägare kring Zlatan. Och där får man ju försvara honom, det är inte så att han valde det från början. Det blev ja-sägare i stället för att man vågade säga något från början. Det betyder inte att jag inte tycker han är Sveriges bästa spelare genom alla tider men man måste alltid kunna se den andra sidan.
I boken tar han också upp händelser när Zlatan gått hårt åt Rasmus Elm och Oscar Lewicki i landslaget. I pausen av VM-kvalet mot Irland utbrast han ”Vad fan spelar jag i det här fittlandslaget för?” samtidigt som han kritiserade flera spelare.
Utdrag ur "Landslaget enligt Lundh"
Ur kapitlet ”KONFLIKTER, GRUPPERINGAR OCH TYSTNADEN KRING ZLATAN”:
”(...) Inför VM-kvalet mot Irland på hemmaplan i mars 2013 var Zlatan Ibrahimović inte på plats när Erik Hamrén skulle dra matchgenomgången. Marcus Allbäck fick ringa dit honom och han kom givetvis för sent, men det påpekade ingen. Lagkaptenen gick sin egen väg. Något som skapade irritation i resten av truppen och det hände mer än en gång. ”Kom jag för sent fem minuter fick jag höra: ’Var fan har du varit?’ Kom Zlatan för sent var det inga problem. Gruppen accepterade till 100 procent att Zlatan hade lite friare tyglar, men det måste vara samma regler kring tider för alla och det var det inte”, säger en spelare som var med.
Ytterligare en spelare ger en liknande bild: ”Hamrén namngav andra spelare och kunde peka ut dem för saker, men om Zlatan gjorde något var det inget. Han valde att inte säga till. Men det är svårt att klandra Erik, det var inte lätt för honom.”
Dagen efter matchgenomgången var det ett trögt svenskt spel som knappt gav några chanser mot irländarna och än mindre några mål. ”Visst är jag besviken. Vi kommer inte upp på den nivå jag önskar, men vi fajtas bra”, sa förbundskapten Erik Hamrén efter slutsignalen.
I omklädningsrummet var lagkapten Zlatan Ibrahimović ännu mer besviken. Han kritiserade flera enskilda spelare och summerade: ”Vad fan spelar jag i det här fittlandslaget för?” Klart att en del spelare tog illa vid sig när lagkaptenen dissade resten av laget. Henrik Rydström talade 2013 i programmet Superlive om att hans tidigare lagkamrat Rasmus Elm inte uppskattade atmosfären i landslaget under Zlatans tid. ”Det blir en rädsla att man måste behaga Zlatan i det mesta man gör. Om man lyckas med det blir det fantastiskt, men om man inte gör det så påverkar det alla i hela laget. Om vi då tar Rasmus så får han inte alls utlopp för den passningsspelare han är. Jag kan inte rollfördelningen fullt ut, men jag tycker
inte man utnyttjar det han är så oerhört bra på.”
I samband med det twittrade Rasmus Elms bror David Elm: ”Rydström håller världsklass i Superlive. Klockrent om
Zlatan, ’Ras’ och livet i allmänhet.”
Även om Rasmus Elm aldrig berättat finns andra spelare som på nära håll sett hur Zlatan och Rasmus haft mer än en dispyt genom åren. En holmgång var i pausen när Friends Arena invigdes med en match mot England. Det var diskussioner om taktiska direktiv och frustrerat då Sverige låg under med 1–2. Rasmus Elm hade gjort som han var instruerad, men fick ändå en hårtork. ”Zlatan var fruktansvärt hård mot Rasmus och bröt ner honom även om han försökte svara emot. Hamrén stod bara vid sidan och till slut sa han: ’Rasmus, nu räcker det.’ Där tappade Hamrén många spelare och även så- dana som varit nära honom”, säger en spelare som var med i omklädningsrummet. En annan berättar att Elm ville kliva av redan i pausen men spelade vidare.
Fyra år senare, I EM-premiären mot samma Irland i Paris sommaren 2016, var ställningen 0–0 i paus efter en svag svensk insats. I omklädningsrummet gick vågorna höga. Argast var på nytt lagkapten Zlatan Ibrahimović som framför allt vände sig mot Oscar Lewicki och lät honom höra hur dålig han varit, men fick mothugg av Andreas Granqvist. Utskällningen fortsatte dock efter slutsignalen när Sverige klarat 1–1 med ett nödrop, efter ett irländskt självmål. Då fick det centrala mittfältet med Kim Källström och Oscar Lewicki mycket skäll, och tuffast var det för Lewicki.
”Det var bland det värsta jag varit med om och ingen vågade riktigt gå emellan heller, varken ledare eller spelare. Och det pågick länge. En av de äldre ledarna gick till och med ut och stängde dörren efter sig. Jag ångrar mig fortfarande, men jag vågade inte säga något”, säger en som var med i det svenska omklädningsrummet.
Eller ta bara utspelet om att Kim Källström ”har spelat för mycket vänsterback” när spelarna hade bråkat på plan under VM-kvalet mot Malta och sedan fortsatt i den mixade zonen. Det är naturligtvis ingen nyhet att Zlatan Ibrahimović är en spelare som ställer höga krav på både sig själv och omgivningen. Vilket kan resultera i utskällningar och pikar. Något han själv inte hymlat om.
Under våren 2020 följde många dokumentärserien ”The Last Dance” om Michael Jordan som tog Chicago Bulls till sex NBA-titlar och där framstod basketstjärnan som direkt osympatisk mot en del ledare, lagkamrater och motståndare. Zlatan var inte sen att hylla Jordan och serien i ett inlägg på Instagram: 'Nice to see The Last Dance. Now you see how it is to play with a Winner. Either you like it or not. If not then dont play the game.'”
Håkan Sjöstrand: ”Mycket uppskattad”
En utskällning av Oscar Lewicki beskrivs också i boken.
”'Det var bland det värsta jag varit med om och ingen vågade riktigt gå emellan heller, varken ledare eller spelare. Och det pågick länge. En av de äldre ledarna gick till och med ut och stängde dörren efter sig. Jag ångrar mig fortfarande, men jag vågade inte säga något”, säger en som var med i det svenska omklädningsrummet.”
SportExpressen har varit i kontakt med Erik Hamrén som inte vill ge någon kommentar om bilden av Zlatans tid i landslaget som spelarna i boken ger.
– Nej, jag har ingen kommentar om Olof Lundhs bok. Jag har inte läst den eller någonting så jag har ingen kommentar alls, säger Hamrén.
Du vill inte höra vad han har skrivit och kommentera det?
– Nej.
Håkan Sjöstrand tillträdde som generalsekreterare för svenska fotbollförbundet 2014 och vill varken säga något om Zlatans behandling av lagkamraterna eller om förbundets behandling av Zlatan.
”Jag har inte läst boken och har därför uppriktigt svårt att kommentera olika berättelser och påståenden i den. Jag läser för övrigt inte så mycket skönlitteratur heller men om jag får tid och lust att läsa boken så kan jag kanske säga något. Sedan vill alla skriva och påstå saker om Zlatan eftersom han är vår främsta och största spelare genom tiderna för det ger både uppmärksamhet och klick. Min klara uppfattning är att han varit mycket uppskattad av dem som funnits i och kring landslaget”, skriver Sjöstrand i ett mejl till SportExpressen.
Olof Lundh: ”Tyst överenskommelse”
Oscar Lewicki minns inte att han blivit utskälld just under matchen mot Irland.
– Han har aldrig sagt till mig hur dålig jag har varit, så det stämmer inte. Enda gången han skällde var efter Italienmatchen, säger Lewicki.
Hur var Zlatan? Kunde han vara för hård och tuff?
– Min bild var inte att han var stenhård och körde över folk. Jag snackade ofta med honom och han var schyst. Man märkte att han ville mycket, och att han ville avsluta landslagskarriären på ett fint sätt, tror jag. Jag upplevde det aldrig som att han blev odräglig eller så. Man märkte bara att han ville mycket. Vid sidan var han alltid lugn, skön.
Rasmus Elm vill inte prata om sin relation med Ibrahimovic eller om de händelser som beskrivs i Lundhs bok. Via Henrik Andersson, medieansvarig i Kalmar FF, hälsar Elm att ”bilden är väldigt förvrängd” men att han i övrigt inte har några kommentarer.
Olof Lundh tror inte att så många fler spelare kommer prata om Zlatans tid i landslaget.
– Det är en tyst överenskommelse att det som händer i omklädningsrummet stannar i omklädningsrummet, säger Lundh.
– Det är knappt någon spelare som har pratat om det. Det är rätt fascinerande att Albin Ekdal fyra år efter att Zlatan lagt av i landslaget kan sträcka sig till att reflektera över att ”många kring landslaget inte klarade av att hantera Zlatans krav på sina medspelare”. Vi vet ju att det var så men han vågade inte säga rätt ut hur det var.
SportExpressen har utan framgång sökt Zlatan för en kommentar.