Foto: Marcus Ericsson
 Foto: Marcus Ericsson

Zlatan: "Tror de yngre kände sig trygga"

Publicerad
Uppdaterad
Inte bara magiskt spel.
Zlatan Ibrahimovic, 28, hjälpte även Sverige - med mental coachning.
Lagkaptenen fick rycka in när några av de unga spelarna blev nervösa inför EM-kvalet mot Ungern.
- Jag tror att de kände sig trygga bara att man var bredvid dem, säger Zlatan.
Den tunga tiden i Barcelona är över.
Zlatan Ibrahimovic har skrivit på för Milan, gjort riktig comeback i landslaget – och hittat spelglädjen igen.
- Jag vill bara ut och känna mig fri som en fågel. Jag vill spela mitt spel och bara njuta – bara känna mig fri helt enkelt, precis som jag gör i dag, säger Zlatan efter 2-0 mot Ungern.
"Ibra" var magisk på Råsunda och bjöd på flera riktiga delikatesser.
Men mot slutet av matchen tog krafterna slut.

"Hade tagit slut"

- Jag var trött, men vi kunde inte göra något mer byte. Hamrén sa till mig att spela smart, vilket jag var tvungen att göra för annars hade jag tagit slut helt. Det var därför jag la mig på kanten, så att jag kunde vila ut och sen köra på igen, säger Zlatan – som vid ett tillfälle fick en rejäl utskällning av Ungerns målvakt Gábor Király.
- Jag tror att de tappade tålamodet på slutet, vilket är normalt. De ligger under med 2-0 och vi dominerar fortfarande matchen.
Zlatan Ibrahimovic avslöjar också att han fick ta hand om de nya unga spelarna inför matchen.
- Jag såg att någon var lite nervös, men det är normalt. Det är första tävlingsmatchen för dem. Det är en helt annan mental sak inför en tävlingsmatch än vad det är inför en träningsmatch, men det är kul för dem.

"Ska vara nervös"

- Jag menar, det var viktigt för dem också att vi fick vinna och spelade bra. Nu har de gått förbi den biten, så nu är det bara att köra på. Det är många matcher kvar, men vi tar en match i taget.
På frågan hur han stöttade dem säger Zlatan:
- Jag tror att de kände sig trygga bara att man var bredvid dem, att lämna över det till mig eller någon av de andra rutinerade spelarna så kommer det lösa sig. Man ska vara lite nervös, för det betyder att det är något som väntar när man kommer ut där på planen.
Som lagkapten fick Zlatan även hålla ett kortare tal om fair play alldeles innan avspark.

"Triggade igång dem"

Han avslutade det med att skrika "kom igen nu!" till de 32 304 åskådarna på Råsunda – som sen skapade riktigt bra stämning genom hela matchen.
- Jag triggade i gång dem, säger Zlatan.
- Publiken är 50 procent av fotbollen. Det är de som hjälper oss, ger oss stöd – utan dem fungerar det inte.
- Sen vill jag tacka Sebastian Ingrosso också. Vi spelade hans musik innan matchen, vi laddade upp med hans musik och det hjälpte säkert också.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag