Foto: Tommy Pedersen.
 Foto: Tommy Pedersen.

Zlatan skrev historia - fyra mål i premiären

Publicerad

Sverige var på väg mot förlust i premiären på Friends arena.

Men en viss Zlatan Ibrahimovic räddade inflyttningsfesten - minst sagt.

Den 31-årige PSG-stjärnan gjorde fyra mål när Sverige vände och vann med 4–2 mot England.

– Jag har i huvudet att jag ska göra flest mål i landslaget. Jag brukar inte ha koll på statistiken, men jag vet att rekordet är 49 så jag har elva kvar, säger han till TV4.

Efter många år på Råsunda var det på onsdagskvällen dags för fotbollslandslaget att inviga sin nya nationalarena.

Och premiären mot England på Friends arena blev en succé.

Succén var signerad Paris Saint-Germains superstjärna Zlatan Ibrahimovic.

Redan i den 20:e minuten kom premiärmålet - och det var Zlatan Ibrahimovic som gjorde det.

"Snärtig vrickning"

Martin Olsson drog upp ett anfall på vänsterkanten, spelade till Mathias Ranégie, fick tillbaka bollen och serverade ett inlägg i straffområdet.

Där dök Zlatan upp och sköt. Bollen täcktes av en engelsk försvarare, men på returen kunde den svenske kaptenen trycka in 1–0.

– Jag är mest nöjd med första målet, det är historiskt, säger Zlatan Ibrahimovic till TV4 efteråt.

Jämför med Messi

England vände sedan matchen på tre minuter.

Danny Welbeck gjorde 1–1 i den 35:e minuten och Steven Caulker 2–1 i den 38:e minuten.

Men Zlatan Ibrahimovic skulle på egen hand rädda premiärfesten.

I den 78:e minuten tryckte han snyggt in 2–2.

Och sex minuter senare fullbordade han sitt hattrick när han sköt in 3–2 på frispark.

På stopptid tog han sedan vara på Joe Harts misstag och konstsparkade osannolikt nog in 4–2.

Snacka om succé inför en publik i eufori.

– Vad tänkte jag? Kolla på bilderna, jag vet inte vad jag tänker på. Hur kan man göra så i en träningsmatch? Nej, jag tog av mig tröjan, jag njöt, jag njöt, säger han.

Har gjort tolv mål

Zlatan Ibrahimovic har nu gjort elva mål i landslaget under 2012.

– I början av sin karriär var han inte den utpräglade målskytten. Han sköt hårt, men inte så mycket med tanke och precision. Men han har utvecklat det här år efter år och blir mer och mer en utpräglad målskytt. Nu har han målskyttekvaliteter av absolut världsklass. Han är uppe och kan jämföras med Lionel Messi och Cristiano Ronaldo, säger TV4:s expert Jens Fjellström.

I England har man länge varit skeptisk mot Zlatan Ibrahimovic.

Frågan är vad man säger efter onsdagens historiska uppvisning på Friends arena?

– Gör man mål mot dem är man ju en bra fotbollsspelare, säger Zlatan Ibrahimovic efteråt till TV4 och ler.

"Slog Henke"

Kaptenen var nöjd med sin insats.

– Jag försökte njuta av varje sekund. När vi låg under ville man komma igen och vinna matchen. Vi fick en fantastisk start i dag så vi ska inte klaga, säger han.

– Det händer inte ofta i landslaget eller klubblaget att man gör fyra mål. Jag försöker bara göra mål och har i huvudet att jag ska göra mest mest mål i landslaget. Jag tror att jag har 39 nu och slog "Henke" (Larsson). Jag brukar inte ha koll på statistiken, men jag vet att rekordet är 49 så jag har elva kvar.

Ibrahimovic gör fler och fler mål i landslaget.

– Jag känner mig bekväm när jag får chansen. När jag väl tror att jag har en chans är jag fokuserad på att göra mål. I början klagade alla på att jag inte kunde göra mål, men jag har tränat och nu har jag det i mig, säger han till TV4.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag