Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

VSK anmäler Fifa för Lindelöf-övergången

Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Cesare Purini / INSIDEFOTO BILDBYRÅN

Victor Nilsson Lindelöfs gamla klubb Västerås SK har anmält Benfica till Fifa.

Anledningen är att den portugisiska klubben "inte uppföljt avtalet" som upprättades i samband med övergången 2011.

– Klausulen gällde att han skulle ha spelat tio matcher från start i antingen ligan eller i Champions League. Och det kravet var uppfyllt i april, säger advokaten Lars Nilsson.

Pressmeddelandet finns publicerat på VSK:s hemsida.

"Benfica har ännu inte fullföljt sina förpliktelser enligt det avtal som upprättades mellan VSK Fotboll och Benfica i samband med Victor Nilsson Lindelöfs övergång 2011. VSK Fotboll överlämnar ärendet Victor Nilsson Lindelöf till FIFA. VSK Fotboll har därför gett advokat Lars Nilsson uppdraget att ta ärendet till FIFA", skriver VSK.

"Handläggningstiden för ärenden hos FIFA kan vara lång men vår förhoppning är att det ska finnas ett beslut inom några månader."

250 000 euro saknas

Enligt VLT fanns det i försäljningsavtalet som skrevs mellan klubbarna en klausul som skulle öka på transfersumman med 250 000 euro, alltså ungefär två miljoner kronor, när Lindelöf hade gjort tio starter för Benfica.

Lars Nilsson bekräftar att ärendet rör just den klausulen, men hävdar att summan som VLT uppger inte är korrekt.

– Jag vet inte var de får sina siffror ifrån. Siffran stämmer inte, men det är inte långtifrån. I min värld är såna här avtal sekretessbelagda. Det innebär att vi inte kan hålla på att snacka med er om summorna, säger han.

– Klausulen gällde att han skulle ha spelat tio matcher från start i antingen ligan eller i Champions League. Och det kravet var uppfyllt i april.

"De har nobbat"

Christina Liffner, vice ordförande VSK Fotboll, berättar att laget skulle ha fått en delbetalning i våras men som har uteblivit. VSK skickade en faktura som Benfica bestred, och därefter har VSK skickat flera påminnelser och även varit i kontakt med svenska fotbollförbundet.

– Jag är förvånad och besviken över att Benfica agerat på det här sättet. När man närmat sig det här antalet matcher som han skulle spela för att vår klausul skulle falla ut så har vi sett det som en otrolig möjlighet att bli skuldfria. Det betyder väldigt mycket för en liten klubb, säger hon.

Hon berättar även att anledningen till att Benfica inte betalat ut summan är för att de skrivit ett nytt kontrakt med Lindelöf, som de menar gör det ursprungliga kontraktet med VSK ogiltigt.

– De anser att kontraktet har förfallit. Men så kan det inte gå till, det är inte logiskt. Kontraktet är fortfarande mellan klubbarna oavsett om de skriver ett nytt kontrakt med Victor, säger Christina Liffner.

Lindelöf lämnas utanför

Lars Nilsson berättar att VSK har valt att inte blanda in Lindelöf i tvisten.

– Victor är inte inblandad, det här är en sak mellan klubbarna. Det har varit vissa kontakter från VSK:s sida, men inte från mig, säger han.

Kan det här påverka avtalet kring vidareförsäljning? Kommer VSK fortfarande få pengar om Victor säljs vidare? 

– Den här frågan har inte med det här att göra, men det kan finnas vissa beröringspunkter i argumentationen som indirekt skulle kunna ha påverkan på utgången där, men det behöver det inte göra. Det här är ett självständigt krav som bottnar i en specifik paragraf i avtalet.

Christina Liffner väljer att inte lägga fokus på eventuella framtida frågor.

– Det som händer senare bryr vi oss inte om så mycket, utan just nu är det de här pengarna som betyder oerhört mycket för Västerås, säger hon.