Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvann plötsligt – här är förklaringen från SVT

Från 2018: Fransmännen hylla sitt guld-landslag när de landade på fransk mark efter segern i VM-finalen i Ryssland.
Emil Forsberg jublar under VM 2018Foto: MAX ROSSI / REUTERS BILDBYRÅN
Bronshjältar 1994.Foto: JACK MIKRUT / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Zlatan under fotbolls-VM 2006Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN
Max Bursell, projektledare SVTFoto: Sven Oluf Jensen/SVT / SVT.
1 / 7

När praktiskt taget all livesport är inställd eller uppskjuten har SVT valt att släppa fram sina populära VM- och EM-krönikor för allmän beskådan.

– Överlag så är det ett otroligt engagemang och en otrolig glädje, säger Max Bursell, projektchef på SVT.

Men förra veckan togs VM-krönikorna bort i förtid – här är förklaringen. 

Många blev glada när SVT i mitten av mars meddelade att arkivet med VM-krönikorna öppnats för allmänheten, och att det skulle förbli öppet i en månad. 

Därför blev många förvånade när VM-krönikorna försvann redan 2 april. Nu förklarar Max Bursell på SVT varför. 

– Det handlade om en tidsbegränsning helt enkelt. Att vi har haft rättigheten att sända någonting en gång i tiden betyder inte automatiskt att vi har rätt att publicera det jämt och ständigt för all framtid. Det finns en sändningsrättighet som vi har haft men det betyder inte att vi har arkivrättigheten. Vi kan få det under kortare perioder, och i det här fallet var det Fifa som satte begränsningen. 

Vilka var reaktionerna när ni tog ner VM-krönikorna?

– Det var så klart några som inte hann se klart alla VM-krönikorna som blev lite snopna över det. Men de övervägande reaktionerna har varit positiva och glada över att vi har kunnat erbjuda både VM-krönikorna och nu också EM-krönikorna, och överlag så är det ett otroligt engagemang och en otrolig glädje över de här gamla krönikorna. 

SVT om EM-krönikorna: ”Många sköna spelare och lag”

Nu hoppas Bursell att EM-krönikorna, som blev tillgängliga för allmänheten 2 april, och som kommer finnas kvar på SVT:s sajt till 2 maj, ska fungera som plåster på såren för den mästerskapsintresserade sportkonnässören, i tider när knappt någon livesport går att konsumera. 

– Det kan vara lite nytt att upptäcka i EM-krönikorna faktiskt. Det är mycket som man har glömt, många sköna spelare och lag som man inte har tänkt på på länge, säger han. 

Har du något särskilt mästerskapstips att bjuda på?

– EM-krönikan 2004 måste jag personligen tipsa om, det var ett väldigt bra svenskt lag som hade kunnat gå riktigt långt. Det var en sensationell segrare, Cristiano Ronaldos internationella genombrott och lite annat. 

Kan sport-tv-publiken förvänta sig något mer, likt EM- och VM-krönikorna?

– Det finns lite tankar på lite nya grepp att ta, men det är ingenting som är 100 procent klart än. Vi försöker fylla på med så mycket bra material vi bara kan. Det finns ganska mycket bra som vi har redan nu, men vi tittar så klart på vad vi kan göra mer. 

Ett fotbolls-VM brukar också bjuda på världens bästa frisyrer. Minns du Taribo West i VM 1998, Ronaldo i VM 2002 och Carlos Valderrama i VM 1990?