Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”VM har varit – är en ny resa som börjar nu”

Det blev mål redan i höstens första seriematch för Hanna Glas.Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Hanna Glas firar ett av Sveriges fem mål mot Thailand i VM med sina lagkamrater.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

VM-succén är lagd till handlingarna. 

Hanna Glas försäkrar: hjältarna är inte mätta. 

– VM har varit och det är en ny resa som börjar nu. Vi har mer fokus på den, säger Hanna Glas inför tisdagens EM-kvalpremiär mot Lettland.

Hanna Glas var en av Sveriges bärande spelare när sommarens bronsmedalj bärgades i Frankrike. Som PSG-spelare fick Glas snabbt åka tillbaka till Frankrike för att förbereda sig för ligaspelet och hon känner fortfarande en boost från sommarens succé.

– Det har varit riktigt kul att dra igång igen och jag kom tillbaka med mycket självförtroende efter sommaren. Det var många lagkamrater som var imponerade både av min och lagets insats i VM, säger Hanna Glas som känner sig som en större del av klubblaget nu och dessutom nätade hon i 7-0 segern mot Soyaux i premiären.

– Jag känner att jag kan ta ännu mer plats och jag har vuxit in i allt mer där nu. Det var jättekul att få starta och göra mål i första seriematchen, det kunde inte ha blivit en bättre början.

”Jättebra förberedelser”

Nu är landslaget samlat igen. Laget laddade upp i Visby och under tisdagen inleds kvalet till EM 2021 borta mot Lettland. Hanna Glas tycker att laget fortsätter ta kliv framåt.

– Det är så roligt. Det är nästan som att komma tillbaka till VM igen... Det finns så många positiva minnen med den här gruppen och det känns som att det har byggts upp en hunger inför EM-kvalet.

Det finns alltså ingen risk att ni känner en mättnadskänsla?

– Nej det är nästan som om vi har ännu mer hunger nu. Vi är verkligen inte mätta, långt ifrån.

Lägret i Visby var också lyckat.

– Det var första gången jag var på Gotland så det var jättehäftigt för mig. Vi fick jättebra förberedelser med många träningar och fick njuta av varandras sällskap. Vi spelade mycket spel, såg ringmuren och åt glass på Europas största glassbar, berättar Hanna Glas.

Ronja Aronsson, Emma Kullberg och Rebecka Blomqvist har kommit in i landslagstruppen sedan VM. Något som oroat lite är att Fridolina Rolfö och Nilla Fischer saknas på grund av skador men Hanna Glas ser en styrka i att många andra kliver fram och tar ansvar när en ledare som Fischer är borta.

– Hon är en oerhört duktig spelare och en fantastisk person men jag tycker vi har många andra som är duktiga på att ta ansvar också. Gruppen i sig känns trygg och vi hjälps åt. Vi är också en lätt grupp att komma in i och de nya som är med har gjort det jättebra på träningarna som varit.

Sveriges högerback trivdes under träningslägret i Visby.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Lärdomar från VM

Förbundskapten Peter Gerhardsson har gått igenom hur laget ska försöka såra Lettland och Glas förväntar sig en liknande matchbild som mot Thailand och Chile i VM.

– De har inte haft så många landskamper innan och vi har inte mött dem. Vi har pratat om olika vägar fram för att kunna attackera dem både om de spelar med högt och lågt försvar, säger Hanna Glas.

Hon tror att laget utvecklats av VM-matcherna mot sämre lag.

– Vi vill bli lite tydligare i vad vi ska göra i den sista tredjedelen och utnyttja lägen bättre än vad vi gjorde i de matcherna. 

Har ni analyserat allt som hände i VM eller mest firat bronset?

– Vi har pratat lite kort. Ledarna har gjort en djupare analys men nu har vi mest fokus på Lettland. VM har varit och det är en ny resa som börjar nu. Vi har mer fokus på den.