Tomas Brolin och Klas Ingesson. Foto: Marcus Engström
Tomas Brolin och Klas Ingesson.  Foto: Marcus Engström

"Visste alla att det var sista gången vi sågs"

Publicerad

Dagar innan Klas Ingesson avled fick han ett besök av VM 1994-kompisarna Tomas Brolin och Lasse Eriksson.

Och då passade legenden på att framföra en vädjan till vännerna.

– Vi fick inte berätta för Anders Limpar om hur illa ställt det var, han sa "Om han får reda på hur det ligger till kommer han simma hem från Asien", säger Eriksson till SportExpressen.se.

Klas Ingesson och Lasse Erikssons relation sträcker sig ända tillbaka till duons gemensamma tid i svenska U21-landslaget. Men det var under VM i USA som vänskapen blommade ut på riktigt.

– Vi hade en väldigt stark relation och under själva mästerskapet umgicks vi väldigt mycket. Jag, Klas, Anders Limpar och Tomas Brolin blev väldigt goda vänner, säger Eriksson till SportExpressen.se.

I dag kom så beskedet att Ingesson hade avlidit, 46 år gammal. Efter år av kamp mot blodcancer somnade legenden in i morse.

"Vi skrattade och grät"

Så sent som i förra veckan var Eriksson och Brolin och hälsade på sin gamle vän, där han vårdades i Ödeshög i Östergötland.

– Klas ville att vi skulle komma. Det kändes på ett sätt jobbigt, men också bra att få vara där och säga hej då, säger Eriksson.

– Vi som stod honom närmast visste att slutet var nära. Klas ringde för precis två veckor sedan och berättade att han fått beskedet att det inte var något mer att göra med mediciner och så. Han ville att jag, Lasse och ”Limpan” skulle komma ner och ta farväl. Vi kallades ju för den ”Hemliga fyran” under vår karriär. VI var väldigt tighta under landslagstiden och även efteråt, säger Brolin och tillägger:

– Det var ju lite speciellt att åka dit, nu blev det bara jag och Lasse, för ”Limpan” var på andra sidan jordklotet och kunde inte ta sig hem.

Själva mötet blev en känslomässig bergochdalbana.

– Vi åt och pratade om allt mellan himmel och jord. Det var mycket skratt som vanligt, men även en hel del gråt, säger Brolin.

– Vi skrattade och grät och pratade om alla möjliga saker. Men skälet till att vi åkte dit var att vi visste att läget var allvarligt. Han hade slutat ta medicin och blivit sämre. Han kände att han ville träffas. Sedan pratade vi inte om att det var sista gången vi talades vid, det låg inte för honom att prata på det viset och han blickade hela tiden framåt och sa att vi skulle ses om tre veckor igen. Men innerst inne visste nog vi alla att det var sista gången, säger Eriksson.

"Vi fick inte berätta"

Eriksson betonar att Ingesson förblev stark, ända till slutet.

– Han hade en enorm vilja. Bara att vara sjuk i fem år och klara sig så länge, det visar att han var väldigt stark. Han hade beslutat sig för att ge allt även i den här matchen, som han tyvärr förlorade. Men han gav cancern en rejäl utmaning. Han var en fajter i allt han gjorde, säger han.

– Jag har så många starka bilder av honom. Men det som ligger närmast just nu är stunden i Ödeshög. Det fem timmar långa samtalet när vi diskuterade och pratade om en massa olika saker. Det var väldigt starkt.

Brolin gläds att han fick ta farväl.

– Att man fick chansen att träffa honom en sista gång betyder jättemycket för mig, säger han.

Eriksson avslöjar också att Ingesson avkrävde vännerna på ett sista löfte.
– Vi fick inte berätta för Anders Limpar om hur illa ställt det var, han sa "Om han får reda på hur det ligger till kommer han simma hem från Asien". Det var typiskt Klas att bry sig om alla andra på det sättet, även in i det sista, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag