Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vill visa att man vill ha rättigheter”

Asllani i klubblaget, spanska CD Tacón.Foto: JOAQUIN CORCHERO ARCOS / CORDON PRESS BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

COLUMBUS. Kosovare Asllani har kommit till Ohio för att få en till chans i år att trycka till USA efter VM-nederlaget.

Men landslagsuppladdningen överskuggas av krisen kring klubblaget i Spanien – där hennes CD Tacón bara är dagar från att gå ut i strejk.

– Som spelare vill man alltid spela matcher, men jag tycker ändå man vill visa att man vill ha rättigheter, säger Kosovare Asllani.

Landslaget kom ut på Mapfre Stadium i höstkyliga men soliga Columbus vid lunchtid, lokal tid, för att ha en träning inför matchen mot regerande världsmästarna USA under natten mot fredag, svensk tid. 

Kosovare Asllani, som dragits med en känning – baksida lår – och missade CD Tacóns match i helgen var med och tränade, men lät efteråt bli att ge något rakt svar på om hon är helt återställd. Hon, och tränare Gerhardsson, hoppas ändå på spel mot USA. 

– Alltid när vi möts, det är aldrig någon vänskapsmatch mellan oss. Vi är två lag som är ganska lika varandra, fysiskt starka och taktiskt smarta lag, det kommer bli en bra värdemätare, säger Asllani. 

Förlusten mot USA i VM svider fortfarande. 

– Det är den här matchen som jag önskade att vi skulle få sista match i VM, jag kände ”om vi bara hade fått möta USA en gång till… det är det lag man ville möta en gång till – då vet jag att vi definitivt hade kunnat vinna den matchen.

Hon säger att det är den ”perfekta matchen” att ha som avslutning på landslagsåret.

På klubblagsfronten är det desto mindre perfekt just nu. 

Förutom att hennes CD Tacón – som blir Real Madrids damlag fullt ut nästa år – bara vunnit en match av åtta hittills, hotar en strejk bryta ut i spanska damligan. 

Asllani om spelarstrejken i Spanien 

Om ingen uppgörelse nås den närmaste veckan blir det strejk från nästa helg, den 16–17 november. 

– Ja… av den informationen jag har nåtts av, så. Det är det som har förmedlats. Vi får se. 

Det handlar bland annat om att spelarna vill få upp minimilönen. Spelarorganisationen vill ha minst 20 000 euro – drygt 200 000 kronor – som minimilön för heltidsproffs, men klubbarna erbjöd 16 000 euro – drygt 160 000 kronor. För spelare med deltidskontrakt vill spelarna ha 12 000 euro, men klubbarna erbjuder 8 000. 

– Nämen, det är de spanska spelarna som varit i den miljön en längre tid så det är de som kan alla grunderna, men jag tycker ändå man vill visa att man vill ha rättigheter och sen får vi se vad som händer. Men som spelare vill man alltid spela matcher. 

Enligt spanska tidningen El Pais ska parterna träffas igen. Kosovare Asllani hoppas på en lösning – snart. 

– Så är det. Vi vill ju bara spela fotboll. Men samtidigt ska allting vara, jag tycker att har det gått tillräckligt långt så ska ju visa att man förtjänar rättigheter och man vill en mer jämställd fotboll i Spanien också, men vi är ganska nya i det landet och i klubben.