Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kliver av planen – om det händer igen

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Rumäniens möte mot Norge skulle ha spelats inför tomma läktare på grund av en rasistskandal i EM-kvalet.

Men Uefa ändrade sig och i stället fick 30 000 barn fylla läktarna. Nu är Blågult beredda att lämna planen i Bukarest om något liknande sker.

– Det är det enda rätta. Jag tycker att vi ska göra det också, säger Emil Forsberg.

EM-kvalet spelet har skakats av rasism flera gånger. I den första halvleken mellan Bulgarien och England avbröt domaren spelet vid två tillfällen efter att de engelska spelarna utsatts för rasistiska rop från läktarhåll. 

Tyrone Mings var en av spelarna som utsattes och han informerade lagkaptenen Harry Kane som i sin tur talade med domarteamet. Liknande scener utspelade sig när Rumänien mötte Spanien och Malta på hemmaplan.

Då beslutade Uefa först att Rumäniens match mot Norge skulle spelas inför tomma läktare men ändrade sig senare och valde att fylla läktarna med 30 000 barn.

Forsberg: ”Helt rätt att gå av planen”

Det fick Lasse Lagerbäck att rasa. 

Nu får han stöd av flera svenska landslagsstjärnor. Den 15 november spelar Sverige borta mot Rumänien, i en helt avgörande EM-kvalmatch, i Bukarest och Emil Forsberg klargör att Sverige kommer att lämna planen om något liknande inträffar.

– Det är helt rätt att gå av planen, som de gjorde i England. Det är vägen vi ska ta för att få ett stopp på det. Det är vi spelare som får stå ut med det, att kliva av planen är det enda rätta. Det är oacceptabelt. Jag tror att alla står bakom det beslutet och jag tycker att vi ska göra det också om det skulle ske, säger Emil Forsberg.

Ni är beredda att gå av planen om det skulle hända nåt?

– Ja, absolut. Det är viktigt att sätta ned foten kring den här frågan för den har varit med så länge. Jag tycker definitivt att vi ska gå av planen om det händer något.

Han får medhåll av lagkaptenen Andreas Granqvist.

– Det är tragiskt att det är så fortfarande 2019, att folk beter sig så på läktaren. Jag tycker att England stod upp bra, de nya reglerna säger väl att domaren bryter matchen om det händer tre gånger i samma match. Vi hoppas att vi undgår det.

Quaison: ”Vi måste göra ett statement”

Robin Quaison tycker det viktigaste är att Sverige vågar stå upp som lag om det uppstår en sådan situation.

– Personligen tycker jag att det viktigaste är att göra något som ett lag. Vad vi gör, det får vi se och prata om. Det viktigaste för mig är att vi tar ställning som lag, om vi går av planen så ska alla göra det. Det måste bli ett statement och vi ska vara enade. Det värsta som finns är rasism, säger han.

Har ni pratat om det?

– Nej, det har vi inte. Vi har haft turen att inte blir drabbade. Vi kanske behöver göra det inför nästa match eftersom att det hänt i Rumänien.

Har du drabbats av rasism själv?

– Ja, inte bara från läktaren utan överallt. Det är tråkigt. Jag drabbades av det när jag var yngre. Jag har inte drabbats av det i allsvenskan, Serie A eller Bundesliga.

Alexander Isak:

– Jag har inte tänkt på det faktiskt. Men det är klart, är det ett problem är det en fråga man får ta tillsammans med alla andra då, säger han.

Upplever du rasism i Spanien?

– Jag har inte upplevt det själv. Men det är klart att man ser saker som händer på väldigt många ställen. Det är otroligt tråkigt att man ska behöva gå igenom det.