Debutanterna, från vänster: Olivia Schough, Carina Holmberg och Hanna Folkesson. Foto: Carl Sandin / Bildbyrån
Debutanterna, från vänster: Olivia Schough, Carina Holmberg och Hanna Folkesson.  Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

"Vill inte nöja mig med att sitta på bänken"

Publicerad

ALBUFEIRA. Sammanlagt antal landskamper – noll.

Men Carina Holmberg, Olivia Schough och Hanna Folkesson tänker göra allt för att få spela i EM för Sverige.

– Att bara vara med i Algarve Cup är en jäkla sporre, men man vill ju gå hela vägen, säger Schough.

Kina är premiärmotståndare i dag när Sverige spelar den första av fyra matcher i Algarve Cup.

Och för en, två eller kanske tre i truppen kan den kampen bli väldigt speciell.

En smärre sensation

Varken Carina Holmberg, Olivia Schough eller Hanna Folkesson har nämligen spelat i A-landslaget tidigare. Nu har de chansen att visa att de också kan bli aktuella för EM.

– Det är klart att man vill spela i ett mästerskap och för varje chans man får är det bara att kriga på, säger Sunnanås mittfältare Holmberg.

Vid 29 års ålder är hon det en smärre sensation att hon ens är att räkna med i de här sammanhangen.

– Jag blev chockad när jag i november blev uttagen till det första lägret på Bosön. Men det blev som en nytändning i fotbollskarriären för det var ju inget jag hade räknat med, menar Holmberg.

Umeå IK:s ytterback/mittfältare Folkesson, 24, och Kopparbergs/Göteborgs anfallare Schough, 22, är de två andra som hoppas på speltid i Portugal.

Har Schelin som förebild

Och därmed kanske ta det steg som bär hela vägen.

– Man måste ju tro att det funkar, och det kommer att handla mycket om vad man presterar i allsvenskan i vår. Det är klart att vi som är med på varje läger har stora chanser, konstaterar Schough.

Folkesson, som i år lämnade AIK för Umeå IK, har dock en rad U-landskamper i bagaget.

– Första målsättningen är att vara med i truppen. Väl i den tänker i alla fall inte jag nöja mig med att bara sitta på bänken, förklarar Folkesson.

Ser ni upp till de etablerade landslagsspelarna?

– Lotta Schelin har varit min förebild i alla år och jag kollar ofta hur och vad hon gör. Samtidigt är jag uttagen på mina egna meriter och då är det bara att köra mitt eget race, säger Schough.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag