Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vill axla rollen när stjärnorna saknas

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

DUBLIN. Under OS bildade Filippa Angeldahl, Caroline Seger och Kosovare Asllani en trio på det svenska mittfältet. 

Nu saknas de två sistnämna när Sverige ska VM-kvala mot Irland. 

Då vill Angeldahl kliva fram. 

– Jag känner att jag är redo att ta större ansvar, säger Manchester City-stjärnan. 

Under OS i Tokyo i augusti var Filippa Angeldahl den enda som spelade samtliga matcher för Sveriges del. 

Tillsammans med Caroline Seger och Kosovare Asllani bildade hon det centrala mittfältet som var med och tog Sverige till OS-final, där det till slut blev förlust mot Kanada. 

Efter succén under det olympiska spelet gick flyttlasset till storklubben Manchester City för Angeldahls del. En tillvaro som hon säger sig trivas väldigt bra med trots den intensiva period som ett klubbyte medför. 

Nu är hon tillbaka i landslaget för VM-kvalmatch mot Irland på torsdag. Men det blir utan sina vapendragare från OS. Både Asllani och Seger är inte med under samlingen till följd av skador. 

– Klart det är två väldigt viktiga spelare för oss som är borta, men samtidigt känner jag att det finns många som är redo att ta det steget och kliva fram och ta ansvar när större spelare inte kan var med. Det fick vi till exempel se prov på under OS, säger Angeldahl. 

”Vara en ledare på planen”

Den svenska mittfältsstjärnan vet dock vad hon kommer gå miste om utan Seger och Asllani centralt.

– Två som varit med länge, har väldigt mycket rutin och är oerhört bra fotbollspelare. 

Och det är något hon är tacksam för nu. 

– Jag att de har lyft mig till att bli en bättre fotbollspelare och jag tar steg för varje träning och varje match jag får spela. Så jag känner att jag är redo att ta större ansvar och vara en ledare på planen. 

Amanda Ilestedt, som fick stort förtroende under OS som mittback då varken Nilla Fischer eller Linda Sembrant inte var med, delar Angeldahls syn på hur Sverige hanterar betydande spelarförluster. 

– Vi har ett väldigt bra lag och en av våra styrkor är att det finns många som är ledargestalter i laget. Det är bara för alla andra att ta ett steg framåt, säger hon. 

En som har mycket rutin och som fick chansen mellan stolparna i en match förra samlingen är Hedvig Lindahl och hon är inne på samma spår som sina lagkamrater. 

– Det är klart att det blir ett tomrum som någon annan måste fylla, de sitter på mycket rutin och sådant kan bli viktigt i en match som står och väger.

– Men jag har också jättemycket förtroende för alla i det här laget, vi har ett fantastiskt lag i Sverige just nu så det ska bli spännande att se hur det blir när någon annan kliver in och tar de platserna, säger hon.