Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nilsson Lindelöfs kritik mot TV4: ”Är inte okej”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Till den här landslagssamlingen meddelade Victor Nilsson Lindelöf att han bojkottar TV4 och Fotbollskanalen efter deras publicering om varför han tackade nej till landslaget i mars. 

– Det är givetvis tråkigt att det blivit så och beklagligt att han upplevde det som jobbigt, säger Olof Lundh.

Efter Sveriges 4-0-seger mot Färöarna förklarar Lindelöf sitt beslut och riktar ny hård kritik mot TV4 och Fotbollskanalen. 

Det var i mars som Lindelöf tackade nej till en landslagssamling av personliga skäl. Manchester United-stjärnan fanns därför inte med när Janne Anderssons landslag skulle möta Norge och Rumänien.

Fotbollskanalen gick – liksom Viasat – ut med uppgifter om att ett av skälen till Lindelöfs ”nej tack” skulle varit att han kände sig ”missnöjd med att lagkamraten John Guidetti petats från truppen” samt att Lindelöf skulle ha en ”knivig relation till förbundskaptenen”.

Landslaget dementerade att så skulle vara fallet. Under samma samling publicerade Aftonbladet uppgifter om att Emil Forsberg skulle ha lämnat truppen i vredesmod efter att ha blivit utbytt mot Rumänen. Även detta dementerades av landslagsledningen och har vid upprepade tillfällen dementerats av Forsberg efteråt.

Dagen innan Sveriges match mot Norge meddelade Lindelöf sedan att han blivit förälder. Hans fru, Maja Nilsson Lindelöf, publicerade därefter ett blogginlägg i vilket hon kritiserade rapporteringen. Lindelöf själv uttryckte också kritik mot rapporteringen i en intervju med Viasat.

Mittbacken missade därefter landslagssamlingen i juni, när Sverige mötte Malta och Spanien på grund av skada.

”Står bakom Vigge fullt ut”

Till den här landslagssamlingen finns 25-åringen däremot med.

Och nu väljer Lindelöf att bojkotta TV4 och Fotbollskanalen.

– ”Vigge” blev så klart arg över att det spekulerades i saker som vi dementerade och att det spekulerades i helt andra saker än att det var en barnafödsel som gjorde att han tackade nej. Spelarna är inte mer än människor och det är klart han inte tyckte det var okej, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

– Det påverkade Vigge och hans familj. Därför så pratar han inte med TV4 och Fotbollskanalen nu, fortsätter han.

Gäller bojkotten för evigt?

– Nej, det har jag svårt att se. Nu har han sagt att han inte pratar med dom nu, sedan får vi se.

Har ni pratat med TV4 om det hela?

– Ja, vi har en kontinuerlig dialog med dem.

Hur ser ni från landslaget på att han inte pratar med TV4 och Fotbollskanalen?

– Vi står bakom Vigge i det här fullt ut. Han har som sagt påverkats otroligt mycket av det som skrevs.

”Står för publiceringen”

Olof Lundh, som jobbar för både Fotbollskanalen och TV4, var en av journalisterna bakom publiceringen om Lindelöfs frånvaro. 

– Det är givetvis tråkigt att det blivit så och beklagligt att han upplevde det som jobbigt, säger han. 

– Det händer tyvärr då och då att idrottare som vi bevakar avstår från att tala med specifika medier eller helt avstår intervjuer. Det går inte att tvinga någon utan det får vi respektera. Samtidigt står vi för den publicering vi gjorde.

Lindelöfs förklaring - och nya kritik

Efter att Sverige på torsdagskvällen bekvämt besegrat Färöarna med 4-0 så förklarade Lindelöf sitt beslut och kom med ny kritik mot TV4 och Fotbollskanalen. 

– Det var rena lögner som spreds och då kommer inte jag vara tyst. Det gick ut över min höggravida fru. Då kommer jag inte vara tyst, jag tycker inte det är okej. Därför har jag tagit det beslutet, säger han. 

– Jag menar, om man sprider sådana här saker mitt i en tid där hon (Maja, hustru) redan är orolig för vad som händer så tycker jag inte det är okej. Ni får tycka vad ni vill, men om ni inte kan respektera eller förstå det beslutet så... Ni kanske har barn själva, det är ett ganska enkelt val. Jag tror ni kan förstå det. Därför har jag gjort mitt val.

Har du fått någon ursäkt?

– Jag har inte bett om att få någon. Det är mitt jobb att folk skriver om mig. Skriv vad ni vill, men när det går ut över min fru är det en annan fråga. Det är inte okej.

– Vi får se hur länge den gäller. Just nu känner jag så här. Vi får se nästa samling. Jag tycker som sagt inte någon skött det snyggt.

”Disco” och Bachner om EM-kvalmatchen mot Färöarna