Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi tycker att vi har rent samvete i den här frågan”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ännu en potentiell svensk landslagsspelare har valt spel i ett annat landslag. 

Nu vill svenska fotbollförbundet få till en dialog med Fifa och Uefa om hur man ska kunna hantera frågan bättre.

– Vi tycker att det är jäkligt tråkigt att vi tappar spelare till andra länder, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Anel Ahmedhodzic har valt att representera Bosnien–Hercegovina på A–landslagsnivå. När Janne Andersson under onsdagen tog ut den svenska landslagstrupp som ska möta Frankrike och Portugal på Friends arena i september fick han frågan om mittbacken hade varit aktuell för truppen om det inte vore för att han valt bort Sverige. 

– Man kan säga så att han har varit med i bruttotruppen, och i och med det är man aktuell. Så på så sätt hade han varit med i resonemanget, men om jag hade tagit ut honom är en annan sak, säger förbundskaptenen. 

Han vill dock inte värdera mittbackens val.

– Hans val är just precis hans val, ingenting jag kan lägga någon värdering i. Det har jag respekt för, men jag hade gärna velat ha Anel tillgänglig framöver. 

Det svenska landslaget har tidigare kritiserats på olika håll för att inte vara tillräckligt offensiva när det gäller spelare med dubbelt medborgarskap. Bland andra han Saman Ghoddos, Arber Zeneli och Sead Haksabanovic också valt att representera andra landslag än det svenska. 

– Vi tycker själva att vi ha rent samvete i den här frågan. Vi har ett stort kontaktnät och vi har ganska många samtal om den här typen av frågor. Men ibland blir det så här, säger Janne Andersson. 

Landslagschefen: ”Det är så klart inte roligt”

Landslagschefen Stefan Pettersson kommenterade också ämnet under dagens presskonferens. Han säger att landslaget för en ständig dialog om hur de ska hantera frågan om spelare med dubbla medborgarskap så bra som möjligt. 

– Vi tycker att det är jäkligt tråkigt att vi tappar spelare till andra länder. Spelare som växer upp i Sverige, går igenom distriktslag, ungdomslandslag, kanske en januariturné, och sedan väljer någonting annat. Det är så klart inte roligt, säger Pettersson.

– Vi lägger stora resurser på att ge våra spelare en bra utbildning. Då hoppas vi att de också ska känna en tydlighet i hur vi jobbar och att de ska vilja spela för Sverige. 

Han säger också att svenska fotbollförbundet vill föra dialog med Fifa och Uefa om hur de här frågorna ska hanteras framöver.

– Vi tycker att det finns anledning att ta upp den här frågan mer internationellt och prata om hur man hanterar det här.

Så som reglerna ser ut i dag blir man låst till en nation först när man spelat en tävlingsmatch för A-landslaget, vilket gör att man kan spela för en nation i till exempel U21, och en annan senare. Förbundskapten Janne Andersson är inne på att ett val kanske ska tas redan innan a-lagsverksamhet blir aktuellt.

– Vi är inte ensamma om det här, det är inte bara Sverige som det drabbar. Man kanske inte kan begära av en 15- eller 16-åring att de ska välja vilken nation de ska spela för, men de kanske kan välja det lite tidigare. Vi får se hur vi kan agera för att försöka göra det ännu bättre framöver.