Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vi hade grupperingar i Sverige under min tid”

Foto: THERESE BACK / THERESE BACK/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Uppgifter om Emil Forsbergs återbud till landslaget har skapat nya diskussioner.

Lars Lagerbäck tror att frågorna tar energi från det svenska landslaget – men menar också att det kan tala till Sveriges fördel.

– Jag tror snarare att det sammansvetsar dem, säger Lagerbäck.

Det var efter Sveriges 2-1-seger mot Rumänien i lördags som Aftonbladet publicerade uppgifter om att den svenska mittfältsstjärnan Emil Forsberg skulle ha lämnat landslagstruppen i vredesmod. Följden ska, enligt tidningen, ha varit att han blivit utbytt i mitten av andra halvleken. 

Under söndagen meddelande landslaget att Forsberg lämnade truppen, men hävdade att det var på grund av en skada. En diskussion hade då uppstått om att det finns osämja mellan Forsberg och Janne Andersson, uppgifter som förbundskaptenen bemötte under söndagen. 

– Uppenbarligen vill någon eller några röra till det. Men jag kan inte spekulera kring de uppgifter ni journalister får. Men jag tycker att det är tråkigt så klart. Det är klart att det stör och tar energi, säger han.

”En väldigt sammansvetsad grupp”

I morgon (tisdag) väntar Norge på bortaplan för Sveriges del. När förbundskapten Lars Lagerbäck fick frågan om hur han tror att händelserna har påverkat det svenska landslaget blandade han då ihop Emil Forsberg med hans pappa, Gif Sundsvall-ikonen, Leif Forsberg.

– Jag tror inte det påverkar dem som mycket. Leif...eller Leif, jag ska inte prata om hans far... Emil lämnade truppen på grund av skada. Jag tror inte att det oroar dem. Janne säger på grund av skada och jag tror på honom. Det är en väldigt sammansvetsad grupp om det inte har hänt något de senaste åren. Det tar lite mer energi eftersom man behöver svara på frågor, men jag tror inte att det påverkar matchen någonting, säger Lagerbäck.

Hur hanterar man en situation där det finns grupperingar i landslaget? 

– Att du finns grupperingar i landslag… Jag har inte upplevt det här (i Norge) men vi hade det en period i Sverige. Det finns inget att göra än att de ska vara professionella och respektera varandra. Om de inte respekterar varandra behöver inte gå ut och fika med varandra. Så har jag sett på det.

– Sen har ni en liten benägenhet att överdriva och hitta rubriker. Som jag känner de här människorna så tror jag inte… ...det tar lite tid och energi när det blir så här. Men jag tror inte att det påverkar gruppen. Jag tror snarare att det sammansvetsar dem.

”Jag tror inget annat än vad jag hört Janne säga”

Lagerbäck fick även frågan om han är förvånad över uppgifterna som kommer fram. Han lyckades även då blanda ihop Emil och Leif Forsberg.

– Det enda som förvånar mig i dagens elitfotboll är att ingenting förvånar mig längre. Jag har inte pratat med Janne nu, men Victor (Nilsson Lindelöf) har angett personliga skäl och Janne respekterar dem. Och Leffe… Jag menar ”Lill-Foppa” (Emil) har en skada. Vi har alltid jobbat så att om spelare vill åka hem så ska de få göra det. Jag tror inget annat än vad jag har hört Janne säga, säger Lagerbäck.

Under tisdagen möts alltså Sverige och Norge där Lagerbäck får möta sitt förra landslag.

– Vi har likartade spelstilar och på det sättet kommer det att märkas. Analyserar du Sverige och Norge ser du fler likheter än olikheter. Hur det påverkar matchbilden får vi se, säger han.

– Sett till resultaten så har Sveriges landslag har gjort mycket bättre resultat än Norge de senaste åren. På det sättet är vi definitivt lillebror. På det sättet skulle vi väl nämna Sverige som favorit, men jag tror att vi är väldigt jämna. Jag sa till spelarna imorse att en övergripande analys är att det är en lite mindre bra kopia av oss. Så nu fick du en liten rubrik där, säger Lagerbäck.