Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
 Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
 Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Varningen: "Finns fällor att hamna i"

Publicerad

LUBLIN. Här är ett av hoten mot Sverige på måndag. 

Polens gammalmodiga markeringsspel. 

- Det är lite öststatsstil och det finns fällor att hamna i, säger Sandberg. 

Polen är piskat att vinna mot Sverige i kväll efter att hemmanationen förlorat premiären mot Slovakien. 

Före detta Hammarby- och Gefletränaren Roger Sandberg är scout åt U21-landslaget och har kartlagt Polen.

- De kliver högt och sätter en hög press rätt ofta. Inte jämt men det händer. Sedan spelar de väldigt annorlunda än mot för vad vi är vana med i Sverige. Det spelar ett väldigt markeringsbaserat spel och mycket man-man-försvar.

- Det är lite öststatssil på det sätter. Det måste vi hantera på ett bra sätt, säger Roger Sandberg.

Hur gör man det? 

- Det handlar om att ta löpningar för att öppna upp för andra, ha mycket rörelser och inte bara nöja sig med att rör sig för att få bollen själv.

Dawid Kovnacki tillbaka efter avstängning

 - Det handlar om att kunna göra sin gubbe. Om man gör det via att man dribblar förbi honom själv, men springer förbi honom eller om man gör det via ett vägspel spelar mindre roll. Men tar man sig förbi sin markering blir det en kedjereaktion som vi kan utnyttja. 

Man-man-försvar känns väl lite gammalmodigt eller?

- Ja, det kan man nog tycka. Vi som är präglade av den väst-Europeiska spelstilen tycker nog det. Men det är klart det finns fördelar med det spelet. Det är ovant för oss att möta och det är något nytt. 

 

AVSLÖJAR: Stjärnan petas när Carlos Strandberg får plats i elvan

 

- Det ställer krav på våra spelare. Kan vi utnyttja är det bra för oss men det finns fällor att hamna i. 

Innebär det att Håkan ska ta ut andra spelare nu när ni möter Polen som spelar annorlunda?

- Det lägger inte jag mig i utan det är Håkans jobb. Jag är övertygad om att han tar hänsyn till vad Polen har för styrkor och svagheter när han tar ut startelvan. Det är jag inte orolig för. 

Några spelare som Blågult måste se upp med?

- Du har Dawid Kovnacki som spelar i Lech Poznan. Han var avstängd i förra matchen men jag är övertygad om att han kommer in. Han har spelat anfallare i klubblaget men här i U21-landslaget har han mest spelat yttermittfältare. 

- De spelar ett 4-4-1-1-system med ett mycket inspelat anfallspar där en droppar väldigt tydligt och en ligger lite högre. 

Varför förlorade de mot Slovakien tror du?

 - Det jag kunde konstatera i den matchen var att de tappade mycket i början av halvlekarna. De gör 1-1 efter 20 minuter men då har de redan hunnit gå ner sig litegrann. 

- De är ett väldigt hårt jobbade lag och det blir slitsamt att spela med man-man-markering och då blir de trötta och slarvar. 

Sett de fem senaste matcherna på dvd

Vad tror du på för matchbild?

- Svårt att säga. De är ju pressade att vinna och det kanske skulle innebära att de pressar ännu högre och ännu hårdare. Men det vet man aldrig. 

Har det varit svårt för dig att scouta Polen med tanke på att de spelat så lite träningsmatcher?

- Ja, vi har ju inte sett något genrep, det har vi inte ens noterat att de spelat något. Det är en begränsning. Sedan tittade jag på dem i mars mot Italien och sedan spelade de mot Tjeckien. 

- Men jag har de fem senaste matcherna på dvd så det har inte varit något problem. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag